Nu vom iesi din criza in 2010

Ilie Serbanescu

Nu vom iesi din criza in 2010 Data:15 ianuarie 2010   Ora: 14:58

Potrivit analistului economic Ilie Serbanescu, 2010 va fi un an mult mai dificil comparativ cu anul de criza 2009, poate chiar infernal. Romania nu va iesi din criza nici in 2010. Singurul pilon pe care se mizeaza intr-o redresare a economiei romanesti este iesirea din recesiune a economiilor din Vestul Europei.

 Ce se va intampla in 2010 in Romania?

2010, dupa parerea mea va fi un an foarte greu, chiar infernal. Sunt mai multe motive. In primul rand este vorba de faptul ca o treime din economie si doua treimi din oameni nu vor mai fi protejati de catre stat asa cum au fost protejati in anul de criza 2009. Deci, va exista o restrangere obiectiva a salariilor, a pensiilor, si atrag atentia ca aceasta ajustare se face in 2010 si ca nu s-a facut in 2009. In 2009 pensiile au crescut in urma rostogolirii reglementarilor adoptate in 2008. Chiar au crescut, ceea ce este caraghios si nesustenabil in masura in care salariile, care finanteaza pensiile, au scazut. Salariile au scazut din cauza a ceea ce s-a intamplat in sectorul privat. In sectorul public reducerea a fost foarte mica si numai pe ultima suta de metri.

In 2010, intr-un fel sau altul vor trebui platite sau decontate salariile si pensiile platite in 2009 din imprumutul acordat de Fondul Monetar International. In plus, in 2010 vor inceta livrarile de bani de la FMI si Uniunea Europeana, dupa care va urma plata. Plata se va intinde pe cativa ani iar efortul anual va trebui sa fie de 5-6 miliarde euro, ceea ce pentru Romania este extenuant la capacitatile actuale, este un efort masiv care nu va putea fi onorat, decat cu niste restrangeri de alocatii sociale directe sau indirecte, care vor crea realmente probleme. Acesta este tabloul din 2010.

Credeti ca vom iesi din criza in 2010?

Nu vom iesi din criza in 2010. Nu stiu in ce masura, o parte din aceste probleme care vor exista oricum, indiferent ca ne place sau nu, vor fi compensate de o anumita destindere a situatiei pe baza unei reveniri a cresterii economice. Singura raza de lumina, singurul pilon pe care se mizeaza in aceasta revenire este iesirea din recesiune a Vestului Europei, care ar urma sa traga  si Romania. In ce masura aceasta se va intampla ramane de vazut. De ce? Pentru ca Romania nu a facut parte nici inainte de criza din sistemul occidental. Cred ca dupa criza sansele vor fi si mai mici. Romania nu a fost niciodata un atelier pentru restul Europei asa cum sunt Cehia si Slovacia, care vor fi trase sigur dupa Occident in momentul in care acesta va iesi din criza. Noi suntem un fel de anexa bananiera unde lucrurile din Occident se pot simti cu mult mai tarziu sau pot sa nu se resimta mai deloc.

Concret Romania are nevoie de investii in industrie, in agricultura. Romania a primit investitii dar in retail, in banci. Este foarte putin probabil ca bancile sa mai revina la creditele care au determinat cresterea economica in Romania. Ori ele creditau sectorul de retail,  pe un consum stimulat artificial care a cazut si nu se va mai intoarce niciodata. 

Ce se va intampla in Romania dupa criza nu depinde de Romania, ci de capitalul strain. Am convingerea ca nu de acelasi capital strain. Consider ca imprumutul cu FMI, pe care statul roman a fost obligat sa-I ia pentru a aduce pe piata bani pentru a suplini finantarea care disparuse pentru firmele straine a constituit semnalul schimbarii de garda in capitalul strain din Romania.

Statul roman a fost obligat sa imprumute 20 miliarde de euro. Acesti bani au fost livrati la timp chiar daca statul roman nu a indeplinit conditiile. Dar toleranta, indulgenta FMI nu poate sa mire pentru ca banii nu erau pentru Romania, ci pentru firmele straine, astfel ca acesta si-a indeplinit obligatiile.  Aceasta indulgenta va disparea dupa ce posturile se vor inversa, dupa ce va fi terminta livrarea si va incepe retragerea de bani. Este semnificativ faptul ca statul roman s-a imprumutat pana la sfarsitul anului 2009 pana la diferenta a trei deficite bugetare pentru a finanta unul singur. Eu cred ca este un semnal pentru ce se va intampla in continuare. Capitalul strain actualmente in Romania va fi in postura in care era statul roman acum cativa ani, de a se vinde pe putin, mai ales ca este preponderent din doua tari care nu o duc prea stralucit, Austria si Grecia. Venirea in Romania a Deutsche Bank tocmai in 2010, poate fi o venire la cumparaturi. Este semnalul unui schimb de garda. S-ar putea sa avem noi stapani, poate mai buni.

Care sunt in momentul de fata motoarele de redresare ale economiei in Romania?

Tot ce este important, ca sa fim realisti, toate sectoarele de forta importanta, de profitabilitate, sunt in mana capitalului strain. In consecinta si sectoarele, daca exista niste sectoare cu un pas inainte, care ar putea trage si restul economiei sunt tot in mana celor care detin capital strain. Trebuie sa ne gandim daca ei vor face acest pas. Noi in Romania nu mai avem capacitate sa sustinem toata economia. Capitalul strain detine 40% din asamblul capitalului din cele 600.000 firme active. Concluziile pe care le poti trage analizand top 100 sunt relevante pentru intreaga economie. Acolo, jumatate din firme sunt straine, detin 60% din cifra de afaceri si 70% din profitul obtinut. In momentul de fata cei care detin capital strain nu au stabilit o strategie pentru Europa, implicit nici pentru Romania. Nu e  cazul Slovaciei sau al Cehiei care fac parte din sistemul occidental, a carui soarta va fi si a lor.  Nu au luat o decizie dintr-un motiv foarte clar- occidentalii nu stiu nici despre ei ce se va intampla, in acest moment.

Este o dezbatere la nivel teoretic si chiar practic despre ce se va intampla cu stimulentele, daca le vor retrage sau le vor mentine. Daca le mentin exista riscul de a exploda inflatia. La sfarsitul anilor ‘70-‘80 inflatia a atins nivelul de 10%-15% pe an, lucru de necrezut. E greu sa pui calus inflatiei odata ce s-a declansat.  Daca le retrag, le este frica ca introducerea acestor stimulente a fost degeaba, intrucat pana in momentul de fata economia nu si-a revenit. In unele state cresterea economica s-a reluat, dar forta de munca nu a fost absorbita inapoi in economie. Ramane astfel ca semn de intrebare daca revenirea aceasta nu s-a facut printr-un sistem financiar care a fost la originea crizei si nu prin intermediul economiei reale, unde are loc absorbtia ocuparii fortei de munca. Stimulentele nu au fost urmate de reluarea creditarii catre economia reala si s-au dus in active, creandu-se situatia nefireasca economic, de crestere a burselor cand economia merge prost. Intotdeauna corectia intre bursa si economie s-a facut de la economie catre bursa, niciodata invers.

Creditarea nu s-a reluat din cauza neincrederii, nu din cauza costului, intrucat costul este aproape de 0. Nu se stie ce impact va avea pe termen lung, intrucat dobanda 0 pune performanta si neperformanta pe acelasi loc, ceea ce poate fi un dezastru.

Exista mari controverse la nivelul bancilor centrale, intre acestea si guverne. Evolutiile sunt foarte complexe in Occident, la noi e mai simplu. Noi, ca remorca a lor, trebuie sa asteptam sa se decida lucrurile acolo. Sunt piete, ca si Romania, pentru care decizia nu a venit.

Au fost interventii extrem de neasteptate atat din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare cat din partea Bancii Mondiale, care prin raportul Turmoil at Twenty raspunde la intrebarea de ce la 20 de ani de la iesirea din comunism, tarile din Europa Centrala si de Est sunt acum cele mai afectate de criza. Potrivit raspunsului oficialilor bancii, vinovata este incercarea de integrare prea rapida in sistemul financiar. Vestul nu s-a oferit sa fie pentru Est o piata asa cum s-a oferit America sa fie timp de 40 ani piata pentru Asia si a creat diferite valuri de economie reala.

Europa de Vest a trimis in Est niste banci, le-a dat bani sa acorde credite, sa genereze consum si ei au venit cu produsele. A durat patru ani, un delir inspaimantator pe care l-au oprit ei insisi. In momentul in care au oprit finantarea externa au oprit morisca. Bancile occidentale nu se vor mai intoarce la acest sistem pentru ca au vazut ca nu este sustenabil. Si nu l-au facut statele, l-au facut niste firme private care au interese foarte precise.

 Considerati realista estimarea guvernului roman privind inregistrarea unei cresteri economice de 1,3% in 2010?

Aceasta estimarea nu este a guvernului, este a FMI. Se bazeaza pe iesirea din recesiune in statele vest europene. Nu stiu in ce masura se va reflecta la noi foarte rapid aceasta situatie si la aceeasi dimensiune cum se va reflecta in Cehia si Slovacia.

Aveti incredere in bugetul pe 2010?

Nu. Acest buget este unul de punere in aplicare a programului FMI . Din punct de vedere al crizei actuale, nu e un program anticriza. FMI stie foarte bine ca aici are o situatie complet diferentiata de cea din Occident. Noi am intrat sa infruntam criza cu un supra consum. Nu putea sa vina cu un program de stimulare a consumului, mai ales pentru ca Romania nu avea fonduri. A aplicat, din pacate sau din fericire, reteta lui: esti in dezechilibru, trebui sa tai cheltuielile. Este un program procriza din punctul de vedere al interpretarilor economice actuale. Dupa mine este o himera este sa ne gandim ca la noi se puteau aplica niste formule de tip occidental de tratare a crizei.

Bugetul acesta are cea mai mica alocare de investitii din toate bugetele din perioada de cand suntem in capitalism. In al doilea rand, cresterea de 1,3% pe baza cresterii consumului gospodariilor este una iluzorie, in conditiile in care nivelul de trai va scadea. Intram in cercul vicios din 2009, nu vom avea veniturile bugetare prevazute a se realiza si in felul acesta guvernul va trebui sa se imprumutute si mai mult sau sa scada cheltuielile.

Vreau sa mai adaug un lucru fara egal in lume. Este pentru prima data cand taranii romani in perioada post decembrista pleaca la drum fara nici un ajutor de la stat. Ce se va intampla va fi dramatic din cauza ca, desi nu erau prea multi bani, cu banii acestia primiti de la stat, majoritatea micilor producatori porneau productia urmand ca sa isi recupereze banii din ce venea de la UE la sfarsitul anului. Acum ei nu vor avea nici un ban pentru initierea productiei, si cred ca importurile de produse alimentare vor fi si mai mari, ceea ce este deja remarcat. Este un dublu esec: esecul cel mai mare al Romaniei capitaliste este in agricultura, si in al doilea rand este singurul esec in agricultura din UE, care prin politicile protectioniste a ajutat masiv agricultura, a transformat o zona importatoare intr-o exportatoare neta.

Romania este singurul  importator net pe domeniul agricol din cele zece tari care au aderat la UE, toate celelate avand excendent.

Care sunt consecintele crizei economice pe care le vor resimti romanii in 2010?

In 2010 vom avea disponibilizari in sectorul public; ce este nou este tocmai ca criza ajunge la sectorul public. Cred ca ar fi fost mult mai adecvat si mult mai putin costisitor sa se fi facut ajustari in sectorul public si in 2009. Se vor face acum, cu povara ca trebuie sa platesti si ce ai sustinut in 2009, deci una peste alta, 2010 va fi mai greu ca anul de criza 2009.

Singura raza de speranta este sa se schimbe actualii stapani. Nu trebuie sa fie mai buni, dar daca au o strategie globala pot include Romania intr-un sistem din care sa castige si ea ceva.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult