Prin discutiile cu noi, datornicii isi pot recapata linistea sufleteasca

Isabela Iacob

Prin discutiile cu noi, datornicii isi pot recapata linistea sufleteasca Data:8 noiembrie 2012   Ora: 10:00

Clientii ale caror credite au fost vandute de banca recuperatorilor de creante au posibilitatea de a incheia un angajament de plata pentru rambursarea datoriei in rate convenabile, sustine Isabela Iacob, directorul general al KRUK International, firma care activeaza in domeniul managementului creantelor comerciale.

"Prin discutiile cu negociatorii nostri, care sunt mai degraba consultanti, persoana cu datorii poate sa-si recapete linistea sufleteasca prin incheierea unui angajament de plata, care ii va da posibilitatea sa plateasca datoria in rate convenabile, pe care sa le poata plati in mod regulat, eliberandu-se astfel de stresul unor datorii acumulate", a spus Isabela Iacob (foto) intr-un interviu pentru Efin.ro.

Persoanele cu datorii administrate de KRUK sunt in cele mai multe cazuri barbati, cu o varsta medie de 41 de ani, confruntate cel mai adesea cu lipsa unui loc de munca sau cu reducerea salariilor.

In prezent, bancile externalizeaza spre colectare preponderent credite de nevoi personale, carduri de credit, facilitati tip overdraft si, intr-o mai mica masura, credite ipotecare si imobiliare.

Care sunt caracteristicile romanilor de la care aveti de recuperat creante?

Datele statistice ale portofoliilor de creante ale persoanelor cu datorii administrate de KRUK International releva faptul ca in aproximativ 62% dintre cazuri debitorii sunt barbati, iar 38% dintre persoanele cu datorii sunt femei.

In ceea ce priveste valoarea totala a creantelor administrate de KRUK International, si in acest caz aproximativ 65% dintre cazuri au ca debitori barbati si 35% femei.

Referitor la varsta medie a persoanelor cu datorii din portofoliul KRUK International, aceasta este de 41 de ani, cea mai mare varsta medie, de 41,7 ani inregistrandu-se pentru persoanele cu datorii din Oltenia, iar cea mai mica varsta medie se inregistreaza in Dobrogea si Transilvania, si anume 40,5 ani.

Cele mai multe persoane cu datorii cu cazuri active in prima jumatate a anului 2012 sunt persoane cu varste cuprinse intre 31 si 40 de ani, reprezentand aproximativ 32% din cazuri.

Cum reactioneaza romanii cu datorii atunci cand sunt contactati de reprezentantii KRUK? Care sunt asteptarile acestora? Ce solutii le oferiti in vederea achitarii datoriilor?

Faptul ca reprezentantii companiei KRUK International ii contacteaza este o ocazie care nu trebuie ignorata. In primul rand, persoanele cu datorii ar trebui sa raspunda apelurilor telefonice si sa citeasca scrisorile de notificare primite. Prin discutiile cu negociatorii nostri, care sunt mai degraba consultanti, persoana cu datorii poate sa-si recapete linistea sufleteasca prin incheierea unui angajament de plata, care ii va da posibilitatea sa plateasca datoria in rate convenabile, pe care sa le poata plati in mod regulat, eliberandu-se astfel de stresul unor datorii acumulate.

KRUK International isi concentreaza activitatea pe doua segmente: colectarea creantelor cesionate de institutiile financiare, in speta banci, si oferirea de servicii de colectare a creantelor transmise spre colectare. Suntem o companie flexibila si oferim solutii personalizate fiecarui client, adaptate conditiilor pietei. Suportul permanent primit din partea companiei mama, KRUK S.A., liderul pietei de management al creantelor din Polonia, prin impartasirea know-how-ului si a aplicatiilor IT dezvoltate de-a lungul celor aproape 14 ani de activitate, a reprezentat pentru noi baza solida a cresterii pe care compania noastra a inregistrat-o pe piata din Romania. Inca din anul 2008, KRUK International a promovat o strategie de colectare pe cale amiabila, prin incheierea de angajamente de plata a datoriilor in rate convenabile, adaptate situatiei financiare curente a persoanelor cu datorii. Solutia platii in rate convenabile oferita persoanelor cu datorii este o solutie win-win, reciproc avantajoasa.

Ce motive invoca datornicii cu privire la intrarea in incapacitate de plata?

Cele mai multe dintre persoanele cu datorii sunt persoane bine intentionate, care doresc sa-si plateasca datoriile, dar care din diferite motive nu reusesc. Printre motivele invocate de ei, cel mai adesea sunt mentionate: lipsa unui loc de munca, implicit a unui venit, reducerea salariilor, cazuri de boala, deces in familie etc. Uneori acestia isi supraestimeaza puterea financiara, dar nu o fac cu rea intentie.

Care este valoarea medie a unei creante in 2012 si care este rata de succes in colectarea datoriilor?

La nivelul portofoliilor de creante administrate de KRUK International, valoarea medie a unei creante inregistrate pentru prima jumatate a anului 2012, se ridica la aproximativ 3.200 lei, iar valoarea ratei medii lunare platite de o persoana cu datorii aflata in portofoliul KRUK International este de aproximativ 270 RON, pentru aceeasi perioada de referinta.

Eficienta procesului de colectare a creantelor depinde de activitatea companiilor de colectare si de vechimea creantei.

Eficienta procesului de colectare creante depinde, printre altele, de:

a. Vechimea creantei;

b. Valoarea creantei;

c. Situatia curenta a bunurilor persoanei cu datorii si bonitatea acesteia;

d. Gradul de complexitate al instrumentelor de colectare;

e. Profesionalismul specialistilor in colectarea creantelor.

La cat s-a ridicat valoarea pietei colectarii de creante in 2012 si care sunt estimarile pentru 2013? Ce pondere ocupa creantele din sectorul bancar?

Conform datelor facute publice de catre AMCC (Asociatia de Management al Creantelor Comerciale), in perioada ianuarie – iunie 2012, s-au inregistrat 2,46 milioane debite, cu o valoare totala de aproximativ 615 milioane Euro. Distributia acestora pe segmente de activitate este urmatoarea:

B2C (debitori persoane fizice): 53%

B2B (debitori persoane juridice): 9%

Achizitia de creante: 38%

Ce produse din portofoliu externalizeaza bancile?

In momentul de fata, bancile externalizeaza spre colectare preponderent credite de nevoi personale, carduri de credit, facilitati tip overdraft si intr-o mai mica masura credite ipotecare si imobiliare. Credem insa ca 2013 va fi un an de crestere si pe segmentul externalizarii unor astfel de facilitati de credit, pe fondul cresterii restantelor aferente acestora si al preocuparii de a stopa cresterea nivelului restantelor si a provizioanelor de risc aferente.

Cu cate institutii financiare aveti contract in ceea ce priveste achizitia de creante?

KRUK International are incheiate acorduri de confidentialitate cu companiile cu care colaboreaza: banci, IFN-uri, societati de leasing, telecom, furnizori de utilitati etc. si, in virtutea acestor acorduri, nu putem dezvalui informatii care nu sunt destinate publicului. Putem mentiona insa ca, in total, in Polonia, Romania si Cehia, Grupul KRUK a cumparat 16 portofolii de la institutii financiare si 5 portofolii de la companii de telecomunicatii, doar in prima jumatate a anului curent.

Pe piata din Romania, KRUK International este unul dintre cei mai activi jucatori pe segmentul achizitiei de portofolii de creante, daca nu chiar cel mai important jucator.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Interviu cu Directorul General Vascar, Vlad Ciuburciu: care sunt provocarile din industria carnii din Romania in anul 2020

  Vlad Ciuburciu, directorul general Vascar, dintre principalele producții de conservare și pregătire a cărților din România, nu se ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Economisește utilizând inteligent cardul tău de credit și cumpărături

Un card bancar online îți poate aduce, în timp, economii importante. Ales cu atenție și folosit inteligent, acesta îți va ... citeste mai mult