Investitiile straine si fondurile europene, factorii decisivi in reluarea cresterii economice

Antonio Bianchin - Banca Italo Romena

Investitiile straine si fondurile europene, factorii decisivi in reluarea cresterii economice Data:16 decembrie 2010   Ora: 13:28

Criza economica a stimulat competitivitatea in Romania, a imbunatatit exporturile si a determinat scaderea preturilor pe piata imobiliara, accelarand achizitiile de locuinte, a afirmat Directorul General al Bancii Italo Romena, Antonio Bianchin.

Pe de alta parte, pentru sistemul bancar anul acesta a insemnat restrangerea activitatii de creditare si restructurari, in scopul reducerii numarului de credite neperformante.

In 2011, factorii decisivi pentru reluarea cresterii economice vor fi atragerea investitorilor straini si capacitatea Romaniei de a utiliza eficient fondurilor europene, considera oficialul.

1.Analistii financiari si autoritatile guvernamentale estimeaza ca anul 2011 va aduce iesirea din criza. Care este parerea dumneavoastra?

Anul 2010 a fost, fara indoiala, o adevarata provocare pentru majoritatea companiilor si pentru intregul sistem economic al Romaniei. In ultimul an, multe companii au intrat in insolventa, din vointa proprie sau la cererea creditorilor. PIB-ul a continuat sa coboare dupa ce, la sfarsitul lui 2009, era la -7,1%, iar rata inflatiei a ajuns in iulie la 7,14%. Am asistat la cresterea TVA-ului de la 19% la 24% si la taierea salariilor angajatilor din sectorul public cu 25%. Au fost masuri drastice cu efecte colaterale nedorite, insa necesare pentru a linisti pietele internationale si, in special, Fondul Monetar International, care a solicitat Guvernului Romaniei sa reduca deficitul bugetar de stat.

In mod paradoxal, tocmai datorita crizei, Romania a redescoperit importanti parametri de competitivitate, precum un curs de schimb mai avantajos pentru export si pentru productia interna sau scaderea preturilor pe piata imobiliara, ce a condus la stimularea achizitiilor de locuinte. Pentru anul 2011 se intrevede, intr-adevar, reluarea cresterii economice care ar putea duce la o crestere a PIB-ului cu 1,5%, conform previziunilor Comisiei Europene. Printre factorii de influenta, vor fi decisive increderea pe care investitorii straini o vor arata sistemului economic romanesc, dar si capacitatea Romaniei de a folosi fondurile structurale puse la dispozitie de catre Uniunea Europeana.

2.Cum a evoluat  sistemul financiar-bancar in 2010 si care sunt perspectivele pentru anul care urmeaza?

In 2010 s-a observat, la nivelul intregului sistem bancar romanesc, o restrangere a activitatii de creditare si un numar tot mai mare de credite neperformante in bilanturile bancilor. S-a vorbit, mai degraba, despre reesalonari sau refinantari in activitatea de creditare a bancilor, pentru a ajuta populatia si companiile intr-un context economic dificil. Avem de-a face cu un climat general de neincredere in viitor si, fara indoiala, acest lucru se rasfrange si asupra activitatii Bancii Italo Romena. Sunt convins, insa, ca atat companiile, cat si bancile solide, asa cum este si institutia pe care o conduc, vor sti sa valorifice aceasta experienta si vor fi mai pregatite sa infrunte alte provocari viitoare.

3.Care a fost impactul implementarii OUG 50/2010 asupra institutiei pe care o reprezentati?

Prevederile OUG 50/2010, care transpun in legislatia Romaniei Directiva Europeana 48/2008, au scopul, pe de o parte, de a stabili un cadru unitar, la nivelul Uniunii Europene, iar, pe de alta parte, de a asigura consumatorilor un anumit nivel de transparenta pe parte de costuri. Banca Italo Romena s-a aliniat fara probleme noilor prevederi, mai ales pentru ca respecta, deja, unele cerinte impuse de acestea. Spre exemplu, unul dintre principalele puncte intens dezbatute, si anume utilizarea indicilor de referinta publici Euribor si Robor, exista, deja, de ceva vreme, in formula calculului ratelor de dobanda aferente creditelor acordate de banca. In plus, in cazul reducerii compensatiei in caz de rambursare anticipata a creditului, Banca Italo Romena a ales sa se alinieze la aceasta prevedere inainte ca ea sa fie obligatorie prin lege.

4.Banca Italo Romena si Generali Asigurari au semnat la inceputul lunii octombrie un acord de colaborare care va permite institutiei bancare sa intermedieze polite de asigurare Generali pentru proprii clienti. Care sunt beneficiile acestui parteneriat pentru clientii bancii?

Prin acest acord ne-am dorit sa venim in sprijinul clientilor nostri, usurandu-le procesul de incheiere a politelor de asigurare. Acestia primesc informatiile despre incheierea politelor direct de la consultantii care ii asistau, deja, in derularea celorlalte operatiuni, putand sa evalueze optiunile de asigurare cele mai potrivite nevoilor lor intr-un timp mai scurt. In plus, colaborarea cu un partener prestigios precum Generali Asigurari le garanteaza clientilor nostri o siguranta si mai mare.

5.Se vorbeste tot mai mult despre importanta absorbtiei fondurilor europene si rolul bancilor in asigurarea co-finantarii. Cat de receptiva este Banca Italo Romena cu privire la acest subiect?

In contextul crizei economice, este important ca Romania sa utilizeze in mod eficient resursele puse la dispozitie de catre Uniunea Europeana pana in 2013 de circa 31 de miliarde de euro, pentru dezvoltarea agriculturii, turismului si infrastructurii. Din acest punct de vedere, Romania este interesanta pentru investitori intrucat, odata depasita criza, va putea sa-si fructifice cu usurinta potentialul in mai multe sectoare ale economiei.

In ceea ce ne priveste, suntem pregatiti pentru a le asigura clientilor nostri consultanta in accesarea fondurilor europene, care vor contribui la modernizarea Romaniei prin dezvoltarea infrastructurii si a sectoarelor amintite mai devreme.

6.Care sunt obiectivele Bancii Italo Romena pentru anul 2011?

Strategia noastra este aceea de a oferi produse si servicii bancare in mod traditional. Banca mama Veneto Banca ne-a incredintat misiunea de a oferi servicii bancare de calitate prin propunerea solutiilor celor mai potrivite nevoilor clientilor nostri, acordand o grija deosebita relatiei cu acestia si desfasurandu-ne activitatea cu etica si responsabilitate.

In 2011, ne propunem cresterea portofoliului de clienti prin deschiderea altor noi agentii si dezvoltarea gamei de produse si servicii, astfel incat sa le putem fi alaturi ca si pana acum companiilor si persoanelor fizice, deopotriva romani si italieni.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult