Ghenea: In business, ideile nu valoreaza nimic daca nu sunt aplicabile

Marius Ghenea, Presedinte Fit Distribution

Ghenea: In business, ideile nu valoreaza nimic daca nu sunt aplicabile Data:21 iulie 2011   Ora: 11:35

"Un antreprenor este acea persoana care se uita la o problema si o vede ca pe o oportunitate, iar apoi actioneaza asupra sa". Este una din definitiile preferate ale lui Marius Ghenea, pe care o rosteste adesea in discursurile sale, in care isi impartaseste cei 17 ani de experienta in antreprenoriat.

Povestea de succes a lui Marius Ghenea incepe in 1994 cand fondeaza Flamingo Computers, impreuna cu alti doi fosti colegi de la facultatea de electronica. Compania pleaca de la zero si devine in doar 4 ani liderul pietei de calculatoare din Romania.

"In anii '90 cand am inceput prima afacere, calculatoarele personale nu ajunsesera in casele din Romania si cand am dezvoltat prima companie, chiar daca mai existau si alte companii care vindeau calculatoare, se adresau pietei corporatiste. Multi nu sesizasera oportunitatea si anume piata consumatorilor individuali.", a povestit Marius Ghenea, in cadrul conferintei Marketing in Direct.

In 2001 vinde Flamingo si peste cateva luni devine CEO la Flanco International, care realizeaza in urmatorii 2 ani o crestere a cifrei de afaceri de la 20 milioane pana la 120 milioane euro.

"In 2002, cu Flanco am mers pe creditele de consum cand a existat acel boom la care intr-o masura am contribuit si noi. Am crescut cifra de afaceri de 6 ori in 3 ani".

Aventura antreprenoriala continua, iar in prezent este unic actionar si presedinte al Fit Distribution, compania care asigura finantarea si platforma logistica pentru PCfun.ro si ElectroFun.ro.

Desi a imbratisat mai multe provocari de-alungul carierei, Marius Ghenea a preferat intotdeuna sa faca lucrurile pe rand si s-a concentrat pe cate un singur business. El este convins ca antreprenoriatul nu se poate face in paralel, ci doar in serie: dezvolti o afaceri, faci un exit, dezvolti alta afacere.

"Eu investesc in acest moment in 6-7 companii, dar au antreprenorii lor, nu as putea sa fac antreprenoriat in acelasi timp pe mai multe companii", a declarat Marius Ghenea.

In prezent, Ghenea este professor de Antreprenoriat pentru programul executive MBA de la Maastricht School of Management si sustine activ proiecte de formare si leadership pentru tineri studenti sau antreprenori. Dar asta nu inseamna ca se entuziasmeaza usor la ideile noi, indraznete, daca acestea nu au aplicabilitate. De fapt, nici nu crede foarte mult in potentialul ideilor originale.

"O simpla idee nu valoreaza nimic, valoarea ideii e direct proportionla cu gradul de aplicare. Nu exista idei unice, Google nu a inventat motorul de cautare si nici Apple nu a inventat telefonul mobil sau MP3-player-ul, sau Facebook reteaua sociala, dar cu toate acestea sunt unele dintre cele mai valoroase companii din lume, pentru ca au inovat pe idei si produse existente deja pe piata", este de parere Marius Ghenea.

Importanta in business este oportunitatea, pe care o recunosc doar cei care au educatia, experienta, networking-ul si intuitia necesare. Si mai trebuie ceva: un plan de business bine pus la punct.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Interviu cu Directorul General Vascar, Vlad Ciuburciu: care sunt provocarile din industria carnii din Romania in anul 2020

  Vlad Ciuburciu, directorul general Vascar, dintre principalele producții de conservare și pregătire a cărților din România, nu se ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Economisește utilizând inteligent cardul tău de credit și cumpărături

Un card bancar online îți poate aduce, în timp, economii importante. Ales cu atenție și folosit inteligent, acesta îți va ... citeste mai mult