Creditarea se va relua cand se va insanatosi economia

Ionut Costea - EximBank

Creditarea se va relua cand se va insanatosi economia Data:9 iunie 2010   Ora: 11:06

Presedintele EximBank, Ionut Costea, considera ca se va putea vorbi despre sfarsitul crizei din sectorul bancar si de reluarea creditarii pe baze sanatoase in momentul in care economia se va “insanatosi”.

Potrivit oficialului, dobanzile la imprumuturi sunt deja la un nivel redus si nu se poate spune cu certitudine ca acestea vor mai scadea. La fel ca si alte banci din sistem,  EximBank a dus o politica de diminuare a costurilor la credite, astfel ca dobanda medie la imprumuturi a scazut anul trecut de la 14.71% in ianuarie la 11.6% in decembrie.

1.   Ce a insemnat anul 2009 pentru bancile din Romania si, implicit pentru EximBank? Care a fost cea mai mare realizare a institutiei financiare pe care o conduceti in anul care a trecut?

Sistemul bancar a trecut in 2009 print-un moment plin de provocari, de reasezari si regandire a strategiei de business. 2009 a fost un an care a aratat ca nu trebuie sa te bazezi in totalitate pe previziuni si estimari. Ne place, ca si bancheri, sa credem ca suntem in stare sa analizam toate riscurile la care sunt expusi clientii nostri, sa propunem de fiecare data solutii de diminuare a acestora, dar s-a dovedit ca nu am putut sa facem acest lucru, in totalitate, nici pentru noi, si ma refer aici la sistemul bancar in mod global. Pentru echipa de management a EximBank a fost evident ca trebuie sa actioneze rapid, iar banca trebuie sa se adapteze la noile conditii din piata. De aceea, in 2009, am lansat produse noi, adaptate la situatia de criza si am reusit sa ne reorganizam activitatea, in special prin regandirea zonei de relatii cu clientii, astfel incat sa raspundem mult mai rapid solicitarilor venite din partea mediului de afaceri. Aceste masuri, alaturi de restrangerea creditarii in special din partea bancilor straine, au permis EximBank sa-si creasca volumul de activitate.

2.   In opinia dumneavoastra, exista vreun scenariu negativ privind evolutia sistemului bancar romanesc in acest an?

Nu as merge pana la un scenariu negativ, dar, cu siguranta, nu va fi un an usor pentru sistemul bancar. Asa cum am spus, bancile si-au regandit strategiile de business, si o fac in continuare. Multe au operat deja reduceri de costuri atat prin restrangerea prezentei pe piata - prin inchiderea de unitati, cat si prin restrangerea personalului. Este greu de spus cum vor evolua lucrurile pentru ca in acest moment economia se misca destul de imprevizibil si din acest motiv nu prea ai cum sa faci prognoze. Este un moment de reasezare, in care accentul se pune pe prudenta atat de catre bancheri, cat si de catre companii sau populatie.

3.   Cand considerati ca se va putea afirma cu certitudine :”criza din sectorul bancar a luat sfarsit”?

Cred ca vom putea vorbi despre sfarsitul crizei din sectorul bancar si de reluarea creditarii pe baze sanatoase atunci cand si economia se va “insanatosi”. Reluarea creditarii nu poate fi dictata administrativ, precum au declarat si oficialii BNR. Oricum, este evident ca momente de corectie in economie au aparut si vor aparea in mod regulat. Ce poate fi insa oarecum controlat tine doar de amplitudinea corectiilor. Or, acum Romania, prin "tineretea" ei economica, nu poate inca sa controleze eficient momentele de crestere economica, exuberanta sau momentele delicate de cadere.

4.    Auzim din  ce in ce mai multe declaratii potrivit carora dobanzile la imprumuturi si produse de economisire sunt inca mari, in ciuda faptului ca banca centrala a redus dobanda cheie la minimul istoric de 6,25%. Cum ati caracteriza 2010 din punctul de vedere al evolutiei dobanzilor la depozite si credite pe piata din Romania?

Cred ca dobanzile sunt deja la un nivel redus si nu pot spune cu certitudine ca acestea vor mai scadea. Si noi am dus o politica de reducere a costurilor la credite si pot sa va spun ca la EximBank dobanda medie la credite a scazut anul trecut de la 14.71%, in ianuarie, la 11.6% la sfarsitul anului, fata de o dobanda medie la creditele in sold pe sistemul bancar de 16.6% pentru societatile nefinanciare.

5.   Totalul finantarilor acordate in 2009 de EximBank intreprinderilor mici si mijlocii  a depasit 273 de milioane lei, in crestere cu 20% fata de rezultatul inregistrat  in anul anterior, IMM-urile detinand o pondere de peste 60% in totalul creditelor acordate. Care sunt estimarile pentru acest an?

Estimarile economice facute pana acum indica pentru perioada urmatoare o revenire fragila a economiei caracterizata printr-un ritm lent al cresterii exporturilor si o limitare a nivelului creditarii ca urmare a cresterii creditelor neperformante. Cu toate acestea, perspectiva pe termen mediu a Romaniei se mentine favorabila, iar potentialul sau de reluare a cresterii economice depinde in mare masura de evolutiile pe plan international. In acest context, EximBank va continua sa isi desfasoare activitatea astfel incat sa-si atinga scopul  - sustinerea mediului de afaceri. De aceea, sustinerea IMM-urilor aflate in dificultate financiara prin produse specifice de tipul ajutorului de stat permis repezinta una dintre prioritatile noastre in acest an.

6.    Care va fi, in opinia dumneavoastra cel mai accesat produs de creditare de catre IMM-uri in acest an?

Asa cum am mentionat, cred ca intreprinzatorii vor apela in principal la produsele noastre cu componenta de ajutor de stat – de genul “Compensarea partiala a dobanzii” prin care firmele, de orice dimensiune, pot recupera pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii in lei contractate de la bancile comerciale – si la garantiile pe care le acordam. Firmele se confrunta cu greutati in ceea ce priveste constituirea garantiilor pentru un credit, iar EximBank poate completa necesarul de garantii. De curand am operat o serie de modificari in ceea ce priveste mecanismul de acordare a garantiilor de stat astfel ca in prezent sunt solicitate mai putine documente, iar timpul de raspuns s-a redus de la o luna, la numai 10 zile. Am considerat ca este absolut necesara operarea acestor modificari pentru a permite accesul mult mai facil si mult mai rapid al societatilor la finantare. Cred ca aceasta decizie de management va avea efecte pozitive atat la nivelul consumatorilor de credite pentru ca va putea rezolva mai usor problemele de lichiditate ale firmelor, dar si pentru furnizorii de finantare pentru ca va contribui la cresterea creditarii.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult