Cosul cu oua si nuci

Adrian Mitroi

Cosul cu oua si nuci Data:13 ianuarie 2010   Ora: 16:14

Ouale bine fierte se pot pune intr-un singur cos; in plus, in astfel de vremuri, se pot adauga si niste nuci, la modul sistematic si disciplinat.

Prima regula pe care am invatat-o, la modul perdant al plasamentelor haotice si emotionale pe bursa, a fost ca Mrs. Market nu are prea mult respect pentru nevoia mea imperioasa de a face bani repede. Cum natura umana este, in general, imuna la invatare, uitam repede si nu invatam sa invatam; si asa am reconfirmat lipsa de disciplina pe multele corectii ale bursei din ultimul timp, dar si ramanerea in proportie prea mare pe cash, in timpul rally-ului martie – decembrie 2009.

In perioada incerta economic si financiar pe care o traversam, o eroare recursiva, pe care o facem – noi, cei cu mai putina aversiune la risc si, deci, cu intentii de a adauga cu obstinatie sosul picant al investitiilor bursiere la portofoliile averilor individuale, si asa puternic avariate de o putere de cumparare a veniturilor in scadere sau de corectia imobiliara a ceea ce vrei sa vinzi, si nu a ceea ce doresti sa cumperi, este sa ne incercam norocul; dar o facem, ori prea repede, ori prea tarziu; si cand o facem corect, riscam prea putin capital. Astfel, pare ca nici una din regulile clasice, simple si inteligibile ale  finantelor moderne nu mai functioneaza. Este o greseala sa credem ca este asa, si ca de data aceasta este diferit. Aceasta compresie economica ne aduce aminte, din nou, incercand sa ne reinvete sa fim economi, frugali si chivernisiti. O practica buna va incepe intotdeauna  cu o teorie buna, iar poate solutia financiara a anului 2010 este de a ne intoarce la perceptele finantelor clasice de prudenta, diversificare, elongare a orizontului de timp, control strict al costurilor, masurarea performantei prin ajustare la risc si peste cel putin un ciclu economic, consum temperat si mai ales economii investitionale disciplinate.

Cat este noroc si cat este pricepere in investitii este o dilema academica, de care jucatorii activi pe piata nu sunt preocupati. Ceea ce este minunat la economia de piata este ca da posibilitatea sansei economice. Dar norocul, ca in orice intreprindere umana, trebuie repetat, si la sume din ce in ce mai mari; si cum, nici macar din punct de vedere statistic, nu este suficient de probabil, iar din punct de vedere al jucatorului extrem de  dificil, ramane ca disciplina si economia, diversificarea si asumarea controlata doar a riscurilor care merita,  il pot scoate pe investitor la limanul unui profit sustenabil.

In general, speculatia este pentru cei ori foarte destepti, ori foarte norocosi, ori cu acces privilegiat la informatii sau oportunitati. Pentru ceilalti dintre noi, cel mai bine ar fi sa cumparam sistematic, la fiecare salariu, si niste actiuni. Dintre exemplele de succes economic, poate cel mai potrivit de studiat este cel german, cel al disciplinei economiilor si investitiilor.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult