Francul elvetian va continua sa creasca si in 2011
Pentru a vedea videourile trebuie sa instalezi pluginul Flash

Francul elvetian va continua sa creasca si in 2011

16 ianuarie 2011

"Francul elvetian se va aprecia in 2011, pe fondul problemelor financiare ale SUA si ale zonei euro.", a declarat analistul financiar Dragos Cabat, in cadrul emisiunii "Pontul Valutar"

De ce cresc preturile la carburanti?

Statul nu are ce sa faca, firmele care produc si comercializeaza benzina si motorina sunt companii private, sunt multinationale importante la nivel european si mondial si nu se pune problema unei lipse de concurenta.

Daca socotim din ce e format pretul benzinei, vedem ca acest pret contine accize si alte taxe impuse de stat pentru echilibrarea bugetului. Taxele pe bunurile de lux, pe vicii si pe carburanti reprezinta sursa cea mai sigura pentru a acoperi gaurile din buget.

Sansele pentru a avea in perioada urmatoare o scadere a pretului carburantilor e deosebit de redusa. Exista insa varianta ca preturile sa ramana constante, iar aici statul poate avea un cuvant de spus. In conditiile in care suntem intr-un an preelectoral, este foarte probabil ca guvernatii, impreuna cu Consiliul Concurentei sa faca presiunea asupra companiilor pentru a pastra constant pretul al carburanmti in 2011 si probabil 2012.

Daca va continua insa sa creasca pretul titeiului, care va trece de 100 de dolari barilul si poate ajunge pana la 120 de dolari barilul, acesta va presiune si pe majorarea pretului carburantilor la nivelul UE implicit in Romania.

Pot fi controlate si taxate marile averi din Romania?

Mi se pare un subiect populist lansat pentru a ascunde incompetenta de pana acum a Ministerului de Finante si a ANAF, de a strange venituri suficiente la bugetul de stat. Lupta cu coruptia e o tema predilecta in ultimii 20 de ani pentru toti politicienii si s-au facut putine in acest sens.

O buna parte din oamenii cei mai bogati din Romania au venituri importante care scapa oricarei fiscalizari din partea statului. Mai mult, prin diverse companii inregistrate in paradisuri fiscale, au transferat si o buna parte din active, pentru a scapa de taxarea din Romania si pentru a scapa de orice control DNA.

Acesti oameni foarte bogati sunt si cei care sustin partidele politice, campaniile elecorale, deci sansele ca in realitatea sa se intreprinda masuri impotriva lor sunt deosebit de reduse.

Sumele transferate in strainatate vor scapa in continuare oricarei impozitari. Evident, sunt cunoscute de catre organismele abilitate si de serviciile Ministerului Adminsitratiei si Internelor si de SRI. Sunt cunoscute averile exacte ale oamenilor foarte bogati din Romania si se stie si unde in strainatate se afla aceste averi. Respectivele informatii sunt folosite pentru a santaja diferite persoane sau pentru a-i obliga sa cotizeze la campaniile partidelor politice.

Care a fost evolutia leului in saptamana care a trecut si ce ne aspteapta in perioada urmatoare:

Leul a oscilat in continuare in ultima saptamana din an, s-a apreciat datorita unei lichiditati mai mici in piata care a permis BNR sa intervina si sa aduca cursul mai aproape de 4,25.

Leul este in continuare foarte depreciat fata de ce ne spun fundamentele economice si unde ar trebui el sa se afle. Cu toate acestea cred ca este maximul pe care l-a putut face BNR pentru 2010.

Pentru 2011 am vazut de la inceputul perioadei o presiune pentru deprecierea leului in continuare, desi paradoxal, vestile au fost bune, am aflat ca vom primi o noua transa de bani de la organismele internationale.

In mod normal, aceasta intrare de capital strain ar fi trebuit sa insemne o oferta mai mare de valuta, o cerere mai mare de lei si ar fi trebuit sa conduca la aprecierea leului si nu la depreciere. Exista se pare presiuni speculative importante in sensul deprecierii monedei nationale.

Acum francul elvetian se apreciaza si va continua sa se aprecieze in 2011 fata de dolar si de euro, pe fondul volatilitatii si problemelor financiare pe care le-a avut SUA si le are in continuare zona euro.

Daca mai adaugam ca dobanzile la francul elvetian la nivel international au crescut, ajungem la o ecuatie foarte neplacuta pentru romanul care si-a luat credit in aceasta moneda.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


CATEGORII VIDEO

  • Leul a incheiat bine saptamana: 4,33lei/euro

    Leul a incheiat bine saptamana: 4,33l [...]

    0:08
  • Euro a atins maximul ultimelor 11 luni

    Euro a atins maximul ultimelor 11 lun [...]

    0:11
  • Scaderea cotei unice de impozitare la 10% ar genera pe termen mediu si lung multe beneficii

    Scaderea cotei unice de impozitare la [...]

    19:52
  • Este normal ca statul sa-si reduca implicarea in Prima Casa 4

    Este normal ca statul sa-si reduca im [...]

    6:08
  • BNR mentine dobanda de politica monetara din cauza inflatiei

    BNR mentine dobanda de politica monet [...]

    5:15
  • Codul Muncii devine Codul Patronului?

    Codul Muncii devine Codul Patronului?

    7:24
  • Dragos Cabat: Avem nevoie de continuarea acordului cu FMI

    Dragos Cabat: Avem nevoie de continua [...]

    10:24
  • Bancile s-au ferit de finantarea agriculturii, din cauza lipsei de coerenta a guvernului

    Bancile s-au ferit de finantarea agri [...]

    11:41
  • Creditele neperformante reprezinta cea mai mare problema a bancilor

    Creditele neperformante reprezinta ce [...]

    11:43
  • Vladescu s-a grabit cand a declarat ca Romania a iesit din recesiune

    Vladescu s-a grabit cand a declarat c [...]

    12:33
  • Isarescu, personalitatea numarul 1 din Romania, in ultimii 20 de ani

    Isarescu, personalitatea numarul 1 di [...]

    11:55
  • Pilonul II reprezinta o gura de oxigen pentru pensionarul anului 2020-2050

    Pilonul II reprezinta o gura de oxige [...]

    16:41

Comentarii


0