Dragos Cabat: In urmatorii doi ani, cursul ar trebui sa ajunga la 3,6 lei/euro
Pentru a vedea videourile trebuie sa instalezi pluginul Flash

Dragos Cabat: In urmatorii doi ani, cursul ar trebui sa ajunga la 3,6 lei/euro

29 martie 2010

"Pe termen mediu, in urmatorii 2-4 ani, cursul valutar ar trebui sa se duca spre 3,6 lei/euro. Acela ar fi un nivel la care va trebui sa negociem aderarea la zona euro.", a declarat in cadrul unui interviu, analistul financiar, Dragos Cabat.

Somajul continua sa creasca, bancile incep sa scoata la iveala creditele neperformante. Cat de mare este riscul pe care il induc aceste credite in sistemul bancar?

"Riscul este din ce in ce mai mare pentru ca un somaj in crestere si o crestere a creditelor neperformante va afecta atat baza de taxare pe care o ofera bancile comerciale pentru bugetul statului, cat si calitatea portofoliului de credite., pentru ca pana la urma se transforma intr-un risc sistemic al Romaniei."

Mai este posibil ca Romania sa aiba o criza de tip W, adica dupa o crestere foarte mica, sa trecem la o noua scadere severa?

"Depinde foarte mult care va fi forma crizei in Uniunea Europeana, in special in Germania, Franta, Italia, Spania. Din cate se pare, nu va vorba de o criza in W. Va fi vorba de o crestere anemica in urmatorii ani. Romania va urma, cel mai probabil, acelasi tipar."

Exista presiuni in sensul aprecierii leului? De unde sunt aceste presiuni?

"Presiunile au fost puternice. Ele au venit pe de o parte din slabiciunea mare a euro fata de dolar si fata de celelalte monede si din faptul ca economia Romaniei a fost vazuta de investitori poate gresit, poate nu, ca fiind decuplata de cea a Uniunii Europene."

"Faptul ca zona euro, incluzand Grecia ca factor declasator al acestei crize, este slabita in acest moment, a facut ca leul si celelalte monede sa se aprecieze in fata euro, in acest moment. Pe de alta parte, investitiile straine reprezinta o presiune asupra aprecierii leului, investitiile straine. Investitorii din SUA vin pe toate pietele emergente si pun prin aceasta presiune si asupra leului."

"De aceea, cred ca Banca Nationala a redus cu 0,5% dobanda de politica monetara, pentru a opri acest influx de valuta pe piata romaneasca. Acest flux de valuta nu poate fi absorbit de economie. Suntem in situatia in care eram acum 2-3 ani. Atunci Banca Nationala nu a reactionat destul de rapid si de puternic, au venit multi bani in economie, iar pretul activelor a explodat."

Cand va ajunge cursul valutar sub pragul de 4 lei/euro?

"Anul acesta cursul de schimb va incheia la 3,8 lei/euro, iar in urmatoarea perioada ar trebui sa vedem un curs valutar de 4 lei/euro, iar mai apoi sa vedem o apreciere lenta. Din ceea ce vad, BNR nu isi doreste sa lase cursul sa ajunga la 4 lei/euro si atunci e posibil ca leul sa stea o perioada in banda 4-4,1lei/euro."

Cum va evolua in urmatorii ani?

"Depinde de forma in care va iesi din criza economia UE, dar pe termen mediu, in urmatorii 2-4 ani, cursul valutar ar trebui sa se duca spre 3,6 lei/euro. Acela ar fi un nivel la care va trebui sa negociem aderarea la zona euro.

Din pacate, e posibil ca aderarea la zona euro sa se intarzie cu 2-3 ani din cauza reticentei marilor puteri din zona euro de a mai primi noi membri care ar putea aduce probleme, asa cum a adus Grecia si alte state din zona euro. Este posibil ca in perioada urmatoare Italia si chiar Spania sa aibe probleme."

Cum sunt in acest moment fundamentele economice ale leului fata de T1 din 2009?

"Fundamentele nu sunt schimbate atat de tare, doar ca economia romaneasca, paradoxal prin faptul ca am trecut printr-o scadere economica, s-a insanatosit fata de sfarsitul lui 2008. A fost o criza care a dus la insanatosirea economiei romanesti. Am revenit la o perioada de realism, stim ce putem face in economia UE si cam unde ne este locul. "

"Intre 2009 si 2010, diferenta este de perceptie a investitorilor straini. Aceasta s-a imbunatatit. Din aceasta cauza leul avea un curs de schimb mult mai depreciat, iar acum se indreapta spre valoarea sustinuta de fundamentele economice, respectiv 4 lei/euro."

Ce se va intampla cu leul daca problemele din Grecia vor continua?

"In mod normal, leul ar trebui sa se aprecieze. Daca vor continua problemele din Grecia, euro ar trebui sa scada fata de toate celelalte monede, inclusiv fata de leu."

Care sunt parghiile de care dispune BNR pentru stoparea aprecierii leului?

"Una dintre ele este chiar masura de reducere a dobanzii de politica monetara. Cealalta ar fi injectarea mai multor lei in piata si marirea rezervei minime obligatorii la valuta."

Exista o imbunatatire in privinta corelatiei productivitate-salarii?

"Da, in acest moment ele sunt mai corelate. Asta nu inseamna ca economia romaneasca este mult mai productiva. Inseamna doar ca au fost dati mai multi oameni afara. Insanatosirea s-a intamplat destul de brutal si nefiresc. Nu asa ar fi trebuit sa se intample lucrurile. Criza a fost benefica Romaniei, pentru ca ne-am intors la niste fundamente mai solide."

Cum sunt indicatorii de vulnerabilitate externa?

"Romania, desi nu este una dintre tarile cu datorie publica externa foarte mare, este o tara emergenta si oricand se poate intampla un eveniment care sa schimbe sentimentul pozitiv al investitorilor si sa-i sperie. Pe de alta parte, trebuie sa ne uitam si la datoria privata externa. Daca adunam datoria publica si cea privata externa a Romaniei, ajungem la 75% din PIB, ceea ce inseamna mult."

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


CATEGORII VIDEO

  • Salariile nu se vor majora in 2012

    Salariile nu se vor majora in 2012

    1:21
  • Romania va avea nevoie de FMI in 2012

    Romania va avea nevoie de FMI in 2012

    0:32
  • Ne vom plimba pe mare. Ce ne pregateste Mazare

    Ne vom plimba pe mare. Ce ne pregates [...]

    2:06
  • Din 2012, sanatatea nu mai este gratuita

    Din 2012, sanatatea nu mai este gratu [...]

    2:07
  • Buget ambitios in 2012

    Buget ambitios in 2012

    1:26
  • Coface: 1,5% in 2011 si 2% in 2012

    Coface: 1,5% in 2011 si 2% in 2012

    1:38
  • Cabat: BNR nu va lasa leul sa se duca catre 4,4%

    Cabat: BNR nu va lasa leul sa se duca [...]

    2:33
  • Impozit pentru curatenie

    Impozit pentru curatenie

    0:41
  • Perspectivele de crestere economica scad

    Perspectivele de crestere economica s [...]

    1:42
  • Inflatia, revizuita in scadere

    Inflatia, revizuita in scadere

    1:32
  • Prognoza 2011: 2% crestere economica

    Prognoza 2011: 2% crestere economica

    2:17
  • Investitiile, prioritare in 2012

    Investitiile, prioritare in 2012

    1:16

Comentarii


0