Ovidiu Nicolescu: Majorarea cotei unice de impozitare este neavenita in Romania

Ovidiu Nicolescu: Majorarea cotei unice de impozitare este neavenita in Romania

21 iulie 2010

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu considera neavenita o cota progresiva de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, asa cum a propus ministrul Vladescu.

"Noua ni se pare ca o asemenea abordare este neavenita in Romania. In primul rand, in Romania nivelul veniturilor este foarte scazut. Romania are o clasa de mijloc foarte slaba, si numeric si din punct de vedere al potentialului economic, iar stabilitatea sociala si politica a unei tari se construieste pe clasa de mijloc."

Majorarea cotei unice ar putea putea creste si mai mult economia gri. In plus Romania pierde un important avantaj competitiv pe piata investitiilor. Cum comentati?

"O impozitare progresiva nu va face decat sa ii determine pe cei care pot obtine venituri mai mari datorita competentei lor sa gaseasca solutii si solutiile nu se pot gasi decat in zona gri si in zona neagra a economiei. Va amintesc o expereinta care a fost in Romania la un moment dat, impozitele pe chirii erau foarte mari, vreo 40%. In momentul in care s-au redus impozitul de cateva ori, veniturile din impozitele pe chirii au crescut foarte mult. O sa ne trezim ca aplicand impozite majorate vom avea venituri similare."

De ce se tem cel mai tare oamenii de afaceri in acest an?

"Oamenii de afaceri in Romania, in 2010, se tem de imprevizibilitatea mediului economic. Faptul ca s-au modificat atat de mult intentiile anuntate ale guvernului, faptul ca se modifica legislatia financiara fara sa respecte prevederile legii fiscale, care spune foarte clar ca orice modificare fiscala trebuie stabilita in anul curent, definitivata pana la jumatatea anului si sa devina operationala din anul urmator, aceasta creeaza o tensiune si o neincredere in evolutia mediului de afaceri din Romania. Oamenii de afaceri sunt foarte neincrezatori in sistemul bancar avand in vedere ca dobanzile la credite sunt de 2-3 ori mai mari ca in alte tari. La aceasta, se adauga si majorarea TVA-ului care a determinat sa creasca necesitatile de capital circulant cu aproape 30%. Scaderea cererii si decapitalizarea partiala din cauza acestui TVA, creeaza stres suplimentar pentru oamenii de afaceri."

Ce scenarii iau in calcul oamenii de afaceri pentru 2011? Cresc afacerile sau se gandesc tot la supravieturie?

"Cea mai mare parte dintre oamenii de afaceri, circa 80% merg pe mentinerea afacerilor la acelasi nivel, iar dintre acestia cea mai mare parte se lupta sa supravietuiasca. Avem 15-20% din firme care au niste avantaje competitive de pret-cost sau relatie cu piata, care au potential de dezvoltare. Dar si acestia sunt reticenti, sunt in asteptare fiindca vor sa vada cum se va comporta economia romaneasca in conditiile atator schimbari. TVA-ul inseamna o schimbare majora, reducerea salariilor cresterea impozitelor au un impact major. Oamenii de afaceri sunt reticenti, asteapta sa vada comportamentul real al economiei la aceste masuri care pot fi suportate mai usor."

Sunt motive sa ne temem de un euro la 5 lei la sfarsitul 2010? Dar in 2011?

"Personal, nu cred acest lucru, cursul valutar nu va va ajunge la 5 lei/euro. Am foarte mare incredere in politica dusa de guvernatorul Mugur Isarescu. Suntem convinsi ca va avea capacitatea sa contracareze efectele speculative pentru ca, evolutia economiei romanesti reala nu ne da nici un temei sa ajungem la asemenea aberatii economice. In opinia mea, nu vor fi schimbari mai mari de+/-10% decat valoarea actuala in viitorul an si jumatate, decat daca mai apare vreo criza economica la nivel mondial, ceea ce este putin probabil."

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


CATEGORII VIDEO

  • Salariile nu se vor majora in 2012

    Salariile nu se vor majora in 2012

    1:21
  • Romania va avea nevoie de FMI in 2012

    Romania va avea nevoie de FMI in 2012

    0:32
  • Ne vom plimba pe mare. Ce ne pregateste Mazare

    Ne vom plimba pe mare. Ce ne pregates [...]

    2:06
  • Din 2012, sanatatea nu mai este gratuita

    Din 2012, sanatatea nu mai este gratu [...]

    2:07
  • Buget ambitios in 2012

    Buget ambitios in 2012

    1:26
  • Coface: 1,5% in 2011 si 2% in 2012

    Coface: 1,5% in 2011 si 2% in 2012

    1:38
  • Cabat: BNR nu va lasa leul sa se duca catre 4,4%

    Cabat: BNR nu va lasa leul sa se duca [...]

    2:33
  • Impozit pentru curatenie

    Impozit pentru curatenie

    0:41
  • Perspectivele de crestere economica scad

    Perspectivele de crestere economica s [...]

    1:42
  • Inflatia, revizuita in scadere

    Inflatia, revizuita in scadere

    1:32
  • Prognoza 2011: 2% crestere economica

    Prognoza 2011: 2% crestere economica

    2:17
  • Investitiile, prioritare in 2012

    Investitiile, prioritare in 2012

    1:16

Comentarii


0