Sistemul Cameral, placa turnanta care poate crea legatura necesara intre Legiuitor si mediul economic

Sistemul Cameral, placa turnanta care poate crea legatura necesara intre Legiuitor si mediul economic Data: 13 decembrie 2013   Ora: 16:16

Camera de Comert si Industrie a Romaniei a organizat in parteneriat cu Rominvent SA o dezbatere asupra „Proprietatii intelectuale, ca motor al cresterii economice”, care s-a finalizat printr-o invitatie la o mai stransa cooperare interinstitutionala intre sectorul privat si factorii autoritatii centrale cu responsabilitati in domeniu.

Obiectivul interventiilor participantilor, reprezentanti ai Ministerului Economiei, Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci - OSIM, Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor - ORDA, Ministerului Public, pe de o parte, si ai unor importanti titulari de drepturi de proprietate intelectuala din mediul privat, precum JTI, Asociatia Patronala a Industriei de Software, etc., pe de alta parte, a fost de a propune modalitati concrete de crestere a atractivitatii pietei romanesti pentru investitorii creativi si inovativi.

Realitatea economica cotidiana demonstreaza importanta protejarii si apararii drepturilor de proprietate intelectuala, care deschide, mai mult decat oricand, perspectivele catre cresterea economica durabila si sanatoasa, pentru ca utilizarea acestui drept este omniprezenta: de la industriile high-tech pana la producatorii de articole sportive, jocuri, jucarii si jocuri pe calculator; in toate tipurile de industrii.

„Vestea buna pentru noi, romanii este ca aproape jumatate din Produsul Intern Brut al Romaniei este generat de afaceri care utilizeaza intensiv drepturile de proprietate intelectuala si ca aceste afaceri asigura 2 din 10 locuri de munca, potrivit unui raport al Oficiului pentru Armonizare in cadrul Pietei Interne. Cu o cota de 44,7%, Romania se afla in primele patru state din Europa, la acest indicator”, a declarat in deschiderea conferintei Dumitru Dan, Presedintele CCI Ilfov, membru in Colegiul de Conducere al Camerei de Comert Nationale, care a transmis mesajul E.S. Presedintele CCIR, Mihail M. Vlasov.

Cu toate acestea, piata autohtona a cererilor de brevete si inventii este in scadere, 98% din cererile transmise catre autoritati provenind de la investitori straini. Semnale optimiste vin insa din industria de software, tot mai puternica si competitiva, care a reusit sa dubleze numarul locurilor de munca oferite romanilor in perioada crizei economice, ajungand la aproape 60.000 de persoane angajate si care deruleaza afaceri de peste 500 milioane USD.

“IT se afla acum pe agenda publica, intre prioritatile Guvernului Romaniei, in pas cu recunoasterea rolului sau la nivel european, de suport pentru alte domenii industriale”, dupa cum a afirmat Todi Pruteanu, Vicepresedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software.

Reprezentantii autoritatilor mentionate anterior au prezentat rolul in derularea acestui proces complex, de protejare si aparare a dreptului de proprietate intelectuala, drept castigat de companii in mod legitim, dupa eforturi investitionale si umane importante, dedicate cercetarii si dezvoltarii si prea usor uzurpat prin contrafaceri si falsificari. In acest context, vorbitorii au apreciat programul Guvernului Romaniei pentru perioada 2013-2016, croit dupa principiile si tintele Strategiei Europa 2020, care defineste creatia si inovarea ca principale resurse de dezvoltare a societatii.

„Sper ca aceste intentii sa se realizeze pentru ca Sistemul Cameral este placa turnanta, care poate organiza diseminarea informatiilor si poate crea legatura necesara intre Legiuitor si mediul economic”, a spus Ion Mocanu, Director General Rominvent SA, agentie specializata pe protejarea drepturilor industriale, cu o traditie de peste 60 de ani pe piata romaneasca.

In Romania, 63% din productia de software este piratata, chiar daca in ultimii 8 ani s-a remarcat o tendinta de reducere a flagelului, cu 10%. O mai accentuata combatere a pirateriei in industria de software este estimata ca ar favoriza crearea a 3.700 de locuri de munca, economii la bugetul statului de 90 milioane USD si un venit suplimentar de 500 milioane USD in PIB.

Drumul pe care s-a angajat Romania si pe care trebuie avanseze mai rapid impune cu necesitate combaterea coruptiei, preluarea celor mai bune practici la nivel european, si eliminarea suprareglementarilor generatoare de confuzii, a fost concluzia conferintei asupra „Proprietatii intelectuale, ca motor al cresterii economice”, organizata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult