Salariile in mediul privat, in crestere

Salariile in mediul privat, in crestere Data: 26 august 2013   Ora: 09:16

Cresterile salariale in sectorul privat au atins in medie 4,6%, potrivit editiei de anul acesta a studiului salarial si de beneficii PayWell, derulat de echipa de consultanta in resurse umane a PwC Romania. Acest nivel de crestere salariala este mai scazut fata de cel inregistrat in 2012 (5.1%), insa marcheaza revenirea la rate real pozitive de crestere, avand in vedere scaderea inflatiei (in jur de 3% anul acesta).

Temperarea cresterilor salariale nominale se poate observa la nivelul tuturor sectoarelor analizate in cadrul studiului PayWell (cu exceptia IT&C), dar sectoarele cu crestere salariala reala (peste inflatie) sunt cele de productie (auto, industriala), de bunuri de larg consum, distributie, IT&C si farmaceutice, in timp ce companiile din sectorul bancar si retail au aplicat cresteri salariale sub nivelul inflatiei.

Nivelurile cele mai ridicate ale cresterilor medii salariale au fost alocate managementului (4.9%), urmate de personalul de suport (4.7%) si personalul operational si de vanzari (4.5%).

In ultimii ani, cresterile salariale efective au fost semnificativ mai mici decat cele planificate in anul anterior, iar pentru anul urmator tendinta continua: doar 28% dintre companiile participante la studiul PayWell si-au stabilit deja o politica de cresteri salariale, procentul mediu fiind cel mai redus din ultimii 5 ani: doar 5,2%. Acest fapt reflecta deopotriva ancorarea asteptarilor inflationiste intr-o zona mai redusa, dar si mentinerea unei atitudini prudente, angajatorii fiind foarte atenti la evolutia economica si nemaifiind dispusi sa creasca costurile salariale decat in limita castigurilor de productivitate”, a declarat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania (foto).

In ceea ce priveste componenta salariala variabila, mai mult de jumatate dintre companiile participante la studiu acorda bonusuri de performanta. Aceste stimulente sunt mai frecvente pentru management fiind oferite de 52% dintre respondenti, in timp ce mai mult de o treime ofera aceste bonusuri pentru personalul operational si de vanzari.

Nivelul mediu efectiv platit insa al bonusului de performanta a fost mai scazut decat cel planificat si variaza intre jumatate de salariu si patru salarii lunare.

Numarul de companii care ofera prime fixe este de asemenea in scadere fata de anii anteriori; conform editiei de anul acesta a studiului doar 28% dintre companiile participante ofera prime fixe tuturor categoriilor de angajati. Acest tip de prime este oferit de obicei in sectoarele cu activitate de productie, ca urmare a clauzelor incluse in contractul colectiv de munca. Bonusurile fixe pot fi atat sume predeterminate, valoarea lor variind intre 200 RON si 1,500 RON, cat si procent din salariu, iar in acest caz valoarea medie este echivalentul unui salariu lunar.

In privinta principalelor beneficii oferite pe piata din Romania, s-a observat o crestere a numarului de companii care ofera beneficii legate de stilul de viata al angajatilor (de exemplu activitati sportive), in timp ce pentru celelalte categorii de beneficii (sociale, de siguranta, etc) se pastreaza tendinta de scadere din anii anteriori.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult