Paladiul, singurul metal pretios pe plus in 2013

Paladiul, singurul metal pretios pe plus in 2013 Data: 13 august 2013   Ora: 11:16

Paladiul este singurul metal pretios care a inregistrat in 2013 o crestere de pret si - cel putin deocamdata- pare a avea sanse de a termina anul "pe plus"; la polul opus, pretul aurului pare a se indrepta spre prima scadere anuala din ultimii 13 ani. La randul sau, argintul a ajuns la minimul ultimilor 3 ani, iar platina a trecut in iunie prin minimul ultimilor 4 ani, a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Toate metalele pretioase au incheiat primul semestru din 2013 in scadere, dar prin cresterea consistenta din iulie si august, paladiul a fost singurul care a reusit pana in prezent sa recupereze "terenul pierdut".

Astfel, dupa primele 6 luni ale anului, aurul se depreciase cu cca 26%, argintul cu aproximativ 35%, platina cu 13%, iar paladiul cu aproape 6%. "Pretul paladiului a oscilat in acest an intre doi factori: pe de o parte, acesta a fost stimulat de deficitul de paladiu, in conditiile unei cereri industriale in crestere (industria de catalizatori auto) si a unei productii de paladiu in scadere. Pe de alta parte insa, paladiul a respectat o anumita dinamica legata de segmentul de marfuri din care face parte (respectiv, metalele pretioase), asa incat a suportat, de exemplu, scaderi consistente ca efect al declaratiilor presedintelui Fed din iunie privind posibilitatea reducerii stimulentelor monetare, intarirea dolarului american diminuand interesul investitorilor pentru diferite alternative de investitii", a precizat Silviu Pojar.

In iulie, Ben Bernanke a facut noi precizari privind conditiile in care s-ar putea produce reducerea stimulentelor, aratand ca politica monetara a FED nu are un parcurs prestabilit si nu se grabeste sa reduca stimulentele, deciziile urmand a fi in concordanta cu evolutia economiei SUA; declinul dolarului american a ajutat metalele pretioase. Luna trecuta, aurul a crescut cu cca 7%, argintul cu 1,3%, platina cu aproximativ 6,7%, iar paladiul cu aproape 10%; in prima decada a lui august, cu exceptia aurului, care a inregistrat o scadere nesemnificativa, metalele pretioase si-au continuat aprecierea.

Astfel, de la inceputul anului curent si pana la finalul sedintei de tranzactionare de vineri, paladiul s-a apreciat cu cca 5,7%, in timp ce, in acelasi interval de timp, pretul aurului a scazut cu aproximativ 21,5%, al argintului cu cca 32%, iar platina s-a depreciat cu aproximativ 2,7%.

"Cel putin deocamdata nu se intrevad fundamentele care ar putea sustine o revenire majora a preturilor aurului si argintului pana la sfarsitul acestui an, dar desigur ca sunt posibile diferite corectii", a precizat Silviu Pojar.

In ceea ce priveste paladiul si platina, acestea au importante trasaturi comune: pe de o parte, cea mai mare parte a cererii pentru ambele metale pretioase provine din industrie. Pe de alta parte, ambele metale pretioase au- la nivel global- probleme cu productia in scadere, ca urmare a conflictelor de munca ce au avut loc in Africa de Sud, cel mai mare producator de platina la nivel mondial si al doilea mare producator de paladiu, iar in cazul paladiului se adauga problemele din Rusia, cel mai mare producator de profil din lume, ale carei rezerve se pare ca sunt in scadere.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult