In ce ar investi romanii daca ar scapa de datorii

In ce ar investi romanii daca ar scapa de datorii Data: 14 noiembrie 2013   Ora: 16:40

Peste 30% dintre romani (37%) isi doresc sa iasa din datorii, iar daca acest lucru s-ar intampla, 27% ar investi intr-o casa sau o masina, in timp ce 16% ar dori sa se plimbe prin lume, arata rezultatele sondajului online “Dorintele romanilor”, realizat de KRUK Romania in parteneriat cu iVox.

Mai bine de jumatate din respondenti (52%) declara ca ar face un credit pentru a-si achizitiona o casa sau o masina, in timp ce aproape un sfert (23%) spun ca s-ar imprumuta la banca pentru o afacere proprie.

Un roman din trei considera ca poate sa-si realizeze dorintele chiar si atunci cand are datorii, daca in paralel are un plan rezonabil de plata a acestora. Cea mai mare parte a respondentilor la sondaj (peste 61%) sustin insa ca nu ar reusi sa faca acest lucru, fie deoarece datoriile reprezinta un stres pentru ei si s-ar concentra asupra platii acestora (peste 37%), fie din cauza ca pur si simplu nu ar mai avea banii necesari (24%).

Daca maine ar castiga 10.000 de euro la loto, cele mai mari dorinte pe care si le-ar realiza romanii ar fi sa-si cumpere o casa sau sa faca amenajari in locuinta pe care o detin (51%), sa-si plateasca mai intai datoriile pe care le au (43%), sa investeasca intr-o afacere personala (34%), sa calatoreasca in strainatate (30%). Pe locul cinci se afla dorinta de a-i pastra pentru zile negre (26%).

Rezultatele aceluiasi sondaj mai releva faptul ca anul acesta un roman din zece a intarziat cu plata unor facturi sau amenzi.

“Atitudinile si comportamentele romanilor referitoare la bani sunt mai degraba ambivalente sau de-a dreptul contradictorii. Au o cultura financiar-economica foarte scazuta, dar, multumiti de ei insisi, si-o supraevalueaza, fiind insa totodata comparativ mai stresati de riscurile percepute ale tranzactiilor financiare cotidiene. Sunt mai degraba prudenti, nu le plac datoriile - iar cand totusi le fac, sunt mai degraba buni platnici -, dar cad in ispita’ cu usurinta si se indatoreaza, acest lucru devenind un stres pentru 37% dintre ei. Ar folosi banii castigati eventual la loto mai ales in spatiul domestico-familial (65%) si pentru placeri personale (44%), dar peste 69% declara si ca ar folosi banii pentru a-si plati mai intai datoriile si/sau a-i pastra pentru zile negre. Pe de alta parte, cele mai sensibile diferente in toate privintele sunt cele in functie de varsta, punand in evidenta o dinamica generationala extrem de puternica, spune sociologul Vintila Mihailescu.

Sondajul a fost efectuat in perioada 5-12 noiembrie, pe un numar de 6.500 de respondenti.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult