Epuizarea fondurilor pentru Prima Casa va duce la ieftinirea locuintelor

Epuizarea fondurilor pentru Prima Casa va duce la ieftinirea locuintelor Data: 19 iunie 2013   Ora: 14:16

Incheierea programului Prima Casa creeaza premisele unei scaderi accelerate a preturilor in 15 cartiere din Bucuresti in urmatorul interval de aproximativ 3 luni, atat cat este estimat pana la epuizarea fondurilor disponibile prin acest program guvernamental.

Conform unei analize a HomeFinders.ro, peste 70% din totalul cererii solvabile existente astazi pentru oferta disponibila in anumite cartiere din Capitala s-ar putea evapora o data cu stoparea programului Prima Casa.

Au aparut in piata proprietari care nu vor sa-si asume riscul de a amana vanzarea in contextul epuizarii fondurilor disponibile Prima Casa si accepta sau chiar propun un nivel mai scazut al preturilor pentru a fi competitivi in raport cu celelalte oferte”, spune Matei Malos, managing partner HomeFinders.ro.

De asemenea, nu este exclus un blocaj total in ultimul treimestru al anului in zonele in care cererea solvabila (cererea pentru care cumparatorii dispun de mijloace de plata) este mult mai redusa fata de oferta tranzactionabila (disponibila pe piata), blocajul putand fi comparabil cu cel din trimestrul al IV-lea 2008, resimtit insa la nivelul intregii piete.

Piata s-ar putea ajusta si de aceasta data in functie de oferta de finantare din piata.

Comparand cel mai accesibil produs de creditare cu ceea ce permite finantarea prin Prima Casa, in momentul de fata, cu aceeasi rata la un credit in lei se poate achizitiona un imobil cu un pret mai mic. Conform calculelor Kiwi Finance, in moneda in care se incaseaza veniturile (lei, in majoritatea cazurilor), din cauza diferentelor de dobanda intre lei si euro, la o rata similara cu cea a unui credit prin Prima Casa, se pot accesa 45.500 euro echivalent in lei fata de 57.000 euro. In plus, avansul de care trebuie sa dispuna cumparatorii este de 15% fata de 5%, avansul minim necesar pentru achizitia prin Prima Casa.

Evolutia preturilor pe piata imobiliara in perioada 2008-2013

Maximul istoric al pietei rezidentiale din Bucuresti a fost atins ca si nivel al preturilor in trimestrul al IV-lea al anului 2007. Scaderea preturilor a putut fi sesizata inca din primul trimestru din 2008, determinata fiind de reducerea cererii solvabile si cresterea exponentiala a volumului de oferta din piata.

Scaderea preturilor raportate in euro, fata de maximele medii de tranzactionare din trimestrul al IV-lea 2008 si pana in trimestrul al II-lea 2013, este cuprinsa intre 55-60%.

In aceasta perioada, cea mai abrupta scadere a fost inregistrata incepand cu trimestrul al IV-lea 2008 pe fondul propagarii socului de pe pietele financiare si a disparitiei creditarii pentru aproximativ doua luni (perioada noiembrie-decembrie 2008) si s-a temperat o data cu aparitia programului Prima Casa, in trimestrul al III-lea 2009. In cele sase luni de blocaj, scaderea preturilor, la nivelul intregii piete, a depasit 20%, au conchis reprezentantii HomeFinders.ro.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult