Cum pot obtine deponentii Dacia despagubirile pentru depozitele constituite la CEC

Cum pot obtine deponentii Dacia despagubirile pentru depozitele constituite la CEC Data: 9 ianuarie 2014   Ora: 09:16

Deputatii din Comisia de buget au stabilit in decembrie 2013 ca despagubirile pentru deponentii Dacia se vor acorda atat pentru perioada depozitului constituit la CEC, cat si pentru perioada depozitului constituit la BRD.

“Astfel, pentru persoanele care au depus sume de bani la CEC inainte de 1 ianuarie 1990, calculul sumelor se va face cu raportare la data de 1 ianuarie 1990, pana la data de 31 decembrie 2013, iar pentru persoanele care au depus la CEC dupa data de 1 ianuarie 1990, calculul se va face cu raportare la data efectuarii depunerii la CEC pana la data de 31 decembrie 2013”, a precizat avocatul Marius Coltuc intr-un comunicat de presa remis Efin.ro.

Potrivit acestuia, membrii Comisiei de buget au mai decis ca modul de calcul al valorii totale a despagubirilor se va stabili prin hotarare de Guvern in termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a acestei legi.

Depozitele de la CEC la BRD au fost transferate in perioada 1990-1992. In baza prevederilor unei ordonante de urgenta aprobate in timpul Guvernului Tariceanu, „persoanele fizice care au constituit depozite la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme au beneficiat, la sfarsitul anului 2008, de acordarea efectiva a despagubirilor constand in indexarea sumelor existente in conturile active cu indicii preturilor de consum, calculata pana la data de 31 iulie 2007”.

In anul 2008, Parlamentul a aprobat un amendament la ordonanta respectiva, pentru ca legea sa se aplice si in cazul persoanelor care „dupa 22 decembrie 1989 si-au transferat depunerile existente la CEC, in vederea achizitionarii de autoturisme, la BRD, cu acelasi scop”.

De atunci insa, problema a fost amanata din diferite motive. In 2011, de exemplu, Ministerul de Finante propunea ca „despagubirea persoanelor care si-au transferat depozitele la BRD sa se faca in urma hotararilor definitive si irevocabile pronuntate de instantele judecatoresti, iar calcul sumei indexate sa se faca de la data transferului depozitului la BRD si pana la data hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile”, a precizat avocatul Marius Coltuc.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult