Zona Euro: Rata somajului va ramane ridicata

Zona Euro: Rata somajului va ramane ridicata Data: 14 martie 2013   Ora: 11:12

Somajul din zona Euro va ajunge la un nivel record de 12,4% pana la sfarsitul anului 2013, cu rate ale somajului in Spania si Grecia mai mari de 26,5%, conform raportului Ernst&Young – Eurozone Forecast. Chiar si in contextul redresarii economice, numarul persoanelor fara loc de munca, la nivelul intregii Europe, va ramane la cote ridicate, astfel ca, pana la sfarsitul anului 2017, EEF estimeaza ca rata somajului se va mentine la peste 11%, iar numarul somerilor va fi cu aproximativ 6,5 milioane mai mare decat in urma cu un deceniu.

Cresterea ratei somajului, dar si continuarea inaspririi fiscalitatii si a masurilor de austeritate vor frana intentia consumatorilor de a face noi achizitii. Se estimeaza o scadere cu 0,6% a cheltuielilor de consum pentru 2013, inainte sa inceapa sa creasca lent, cu o medie de doar 1% pe an, in perioada 2014-2017.

Dezintermedierea sectorului bancar va genera, de asemenea, o constrangere pentru reluarea cresterii, deoarece sistemul bancar din zona Euro nu are inca taria de a impulsiona ascensiunea economica printr-un nivel mai bun al creditarii. In general, inasprirea conditiilor de creditare va afecta investitiile si cheltuielile de consum.

Decalajele scad intre centru si periferie

In ciuda diferentelor de crestere intre centrul zonei Euro si periferie, exista semnale care indica faptul ca situatia se imbunatateste si in afara economiilor nucleu. EEF se asteapta la o incetinire a ritmului de contractie in economiile periferice de la 1,9%, in 2012, la 1,4% in 2013, inainte de revenirea pe crestere in 2014. Acest fapt se datoreaza, in primul rand, eforturilor dureroase intreprinse de catre anumite tari de la periferie de a-si reforma economiile care deja genereaza rezultate ce se vad in imbunatatirea competitivitatii internationale.

Incepand cu anul 2008, gradul de ocupare a fortei de munca in economiile periferice a scazut cu 9%. In cazul Spaniei, Irlandei si Portugaliei, gradul de ocupare a fortei de munca a scazut sub nivelul capacitatii de productie, oferind astfel un impuls pentru productivitate. Scaderea costurilor per unitate de forta de munca a facut ca bunurile si serviciile produse in aceste economii periferice sa fie mai competitive decat erau acum cinci ani.

Pana in 2014, EEF estimeaza ca tarile periferice din zona Euro cu cea mai rapida crestere din exporturi vor fi Grecia – cu 9,3%, Irlanda – cu 4,4% si Spania - cu 4,1%. Acestea sunt cele trei tari in care s-a vazut cea mai mare imbunatatire in privinta costurilor per unitate de forta de munca ceea ce a generat si o crestere a competitivitatii incepand cu anul 2008.

Euro se mentine puternic, dar nu pentru mult timp

Desi climatul economic ramane dificil, increderea in randul consumatorilor si in sfera de business va reveni treptat, pe masura ce amenintarile majore din anul trecut se vor diminua. Cu toate acestea, se estimeaza ca investitiile din zona de business vor continua sa scada cu 2% in 2013, inainte de a intra pe un trend usor crescator, estimat la o rata medie de crestere anuala de 3,5% pentru perioada 2014-2017.

Cu toate ca a pierdut o parte din victoriile obtinute anterior, moneda Euro continua sa-si mentina un avans de 8% in raport cu dolarul american si de 8,5% si de 8.5% din punct de vedere al cursului de schimb efectiv, de la jumatatea anului 2012. In actualul climat, impactul aprecierii Euro va putea fi depasit datorita faptului ca exista un mediu economic mai stabil. Totusi, exporturile din zonele periferice ar putea avea de suferit din cauza aprecierii Euro care, daca va continua, va putea atrage dupa sine naruirea unor eforturi dureroase facute pentru a restaura competitivitatea.

Conform EEF, Euro este supraevaluat in prezent cu putin sub 10%. Dar, pe masura ce incertitudinile privind pozitia fiscala a SUA se risipesc, iar evolutiile economice din piata americana si din pietele emergente reintra pe o crestere tot mai evidenta, se asteapta ca Euro sa se deprecieze din nou, ajungand la 1,25 USD pana la sfarsitul acestui an.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult