Industrializarea in sistemul bancar – patru factori de succes

Industrializarea in sistemul bancar – patru factori de succes Data: 18 iunie 2013   Ora: 11:16

In ultimii ani sistemul bancar s-a confruntat cu trei mari provocari: reducerea costurilor, schimbari majore in domeniu si intensificarea digitalizarii. Conceperea unui model bancar industrial este solutia in care mai multe grupuri si operatori bancari au investit multa energie, arata studiul Solutii pentru industrializare in sistemul bancar, realizat de Ensight Management Consulting.

Tarile din Europa de Est sunt angrenate in problema industrializarii bancare dintr-o perspectiva diferita din moment ce acestea reprezinta tinta pentru externalizarea sucursalelor operationale. Acest lucru se datoreaza mai ales costului scazut pentru forta de munca, in continuare considerabil mai mic decat in Europa de Vest, si in general unei flexibilitati mai mari in alocarea unui numar de angajati full-time pe proces, ceea ce ajuta la optimizarea operatiunilor.

In ceea ce priveste rezultatele industrializarii, un exemplu pozitiv in ultimele decenii este sistemul bancar francez. Aici, cei mai mari jucatori nationali sunt cu un pas inaintea fondurilor de ajutor reciproc, mai ales referitor la eficienta sistemelor IT. Sistemele industriale interne multi-brand sunt acum des intalnite in grupurile bancare mari. Din ce in ce mai des, acestea ofera servicii clientilor externi schimband atentia de la centre de cost la centre de profit.

Folosind cunostintele aprofundate despre sectorul european bancar si bazandu-se pe studii de caz din Europa Centrala si de Vest, studiul identifica patru factori de succes pentru o strategie industriala:

1. Un management riguros si pe termen lung al portofoliilor de produse, acoperind intregul ciclu de viata pentru produsele bancare. Aceasta este cea mai buna cale de a exclude produse neprofitabile care nu sunt la vedere si de a optimiza procesele intr-un mod industrial.

Industrializarea este o tema importanta de multa vreme si pentru sistemul bancar german. Nu doar jucatorii mari, ci si bancile mai mici si-au creat sisteme industriale pentru domenii precum: securizare, plati sau servicii de credite. Corelat, procesele manuale au fost reduse de-a lungul anilor.

2. Abilitatea de a imbina afinitatea clientilor pentru personalizarea produselor cu industrializarea proceselor si produselor bancare. Crearea abilitatii de a te diferentia din perspectiva clientului, fata de diferentierea prin eficienta operationala a devenit un real avantaj competitiv.

3. Gestionarea informatiei pentru satisfacerea nevoilor clientilor de a beneficia de un serviciu rapid si de calitate, parte din trecerea la un sector bancar digital, multi-canal. Bancile trebuie sa tina cont de faptul ca in aceasta realitate digitalizata, ele au devenit una dintre cele mai importante surse de informatie. Asadar, trebuie sa-si asume aceasta provocare nu doar ca institutie, ci si in aspectele tranzactionale de zi cu zi, pentru consumatori.

In Marea Britanie, mari institutii financiare au inceput sa-si consolideze functia IT printr-o singura platforma, in timp ce alte institutii mai mici si-au inlocuit sistemele de procesare vechi cu o noua solutie core. Aceste schimbari fac posibil un grad mai mare de transparenta in fluxul de date, o intelegere mai profunda a proceselor de back office si a sistemelor de control, dar si o viteza mai mare de reactie pentru un mediu tehnologic care se schimba rapid.

4. Anticiparea si management-ul reglementarilor in schimbare si din ce in ce mai stricte.

Pe langa acesti patru factori, echipele de management din sistemul bancar vor trebui sa se concentreze mai mult pe implementarea unui model care evita crearea de silozuri organizationale. Managerii vor fi nevoiti astfel sa construiasca in banci legaturi intre departamente si business unit-uri.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Cum sa strangi mai multi bani – sfaturi practice pe care trebuie sa le aplici

Stransul banilor este o arta si trebuie sa ai un talent nativ ca sa reusesti sa faci economii. Iar un lucru este cert: unii oameni reusesc sa stranga bani indiferent de situatie, in timp ce altii au mai multe datorii decat banii pe care ii incaseaza ... citeste mai multAdvertorial

5 sfaturi care iti vor spori vanzarile pe un site de mica publicitate

Un agent imobiliar i-a propus sefului sa publice anunturi cu imobilele pe care le aveauin portofoliu la mica publicitate. Spre uimirea agentului, ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

5 sfaturi care iti vor spori vanzarile pe un site de mica publicitate

Un agent imobiliar i-a propus sefului sa publice anunturi cu imobilele pe care le aveauin portofoliu la mica publicitate. Spre uimirea agentului, ... citeste mai mult