Ernst & Young: Somajul din Zona Euro va atinge cote alarmante

Ernst & Young: Somajul din Zona Euro va atinge cote alarmante Data: 27 septembrie 2012   Ora: 13:07

Desi programul Bancii Centrale Europene de achizitionare a obligatiunilor suverane a redus semnificativ riscul unei dizolvari a Zonei Euro pe termen scurt, raspunsul strategic la criza financiara nu a reusit sa produca transformarile necesare pentru restaurarea stabilitatii pe termen lung, potrivit raportului de toamna al Ernst & Young - Eurozone Forecast (EEF).

Rata somajului in Zona Euro va continua sa creasca, atingand in primul trimestru din 2014 peste 19,2 milioane de persoane sau putin peste 12% din forta de munca. Se estimeaza ca, in Portugalia, rata somajului va depasi 16%, in timp ce in Spania si Grecia se va ajunge la 26% si respectiv 27% din forta de munca.

Astfel, este putin probabil ca populatia, in special cea din tarile periferice, sa cheltuiasca mai mult pentru a depasi perioada de recesiune.

PIB-ul din zona euro se va contracta cu 0,5% in 2012

In contextul unor conditii de finantare tot mai dure, investitiile din zona privata vor fi reduse, ca reactie la nesiguranta legata de stabilitatea monedei unice si la o crestere lenta a profitului. Se estimeaza ca, pana la sfarsitul anului 2016, investitiile vor ramane mult sub nivelul valorilor atinse in perioada de varf de dinainte de criza.

Conform EEF, PIB-ul Zonei Euro se va contracta cu 0,5% in 2012 si se estimeaza doar o crestere economica marginala, de 0,1% in 2013, in scadere fata de valoarea prognozata in ultimul trimestru. Statele vor inregistra cresteri ale economiei pe masura ce economiile din regiune se vor reechilibra si procesul de austeritate fiscala se va relaxa.

Dar, va fi o crestere limitata pe durata mai multor ani sub impactul ingrijorarilor constante generate de instabilitate si de supra-indatorarea din sectorul public, precum si din cel privat.

O Europa mai federalizata

Chiar daca ajustarile economice necesare in tarile periferice au dus la rezultate pozitive, echilibrul nu poate fi atins decat daca tari, cum ar fi Germania, aplica politici de crestere a cheltuielilor interne si a importurilor.

"Ajustarile externe prin reducerea salariilor si cresterea productivitatii sunt cruciale, deoarece fara cresterea competitivitatii, austeritatea fiscala va pastra aceste tari impotmolite in recesiuni profunde", a afirmat Marie Diron, Consultant economic senior al Ernst & Young Eurozone Forecast, care sustine ca este necesara o coeziune fiscala mai stransa pentru supravietuirea Zonei Euro. Cei care au pus bazele monedei euro au avut intotdeauna ca viziune un cadru monetar unitar, pentru o mai buna integrare fiscala si economica.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult