Cheltuielile de consum din UE, mai mici in T3

Cheltuielile de consum din UE, mai mici in T3 Data: 19 decembrie 2012   Ora: 14:05

Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au continuat sa scada in trimestrul al treilea, cu 1,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce in al doilea trimestru s-au redus cu 2,4%, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.

In pofida scaderii generale a cheltuielilor de consum in statele UE, datele indica pentru trimestrul al treilea o crestere anuala a cheltuielilor in 16 tari, comparativ cu 12 state care au inregistrat majorari in trimestrul doi. Printre tarile care au inregistrat o crestere a cheltuielilor se regaseste si Germania, cea mai mare economie din UE, unde cheltuielile au crescut cu 0,8% in trimestrul al treilea spre deosebire de 0,4% in trimestrul doi.

Cu toate acestea, cheltuielile de consum au scazut in alte economii mari din UE, respectiv in Spania (-5,3%), Italia (-4,6%) si Marea Britanie (-3,3%). In acelasi timp, Franta a inregistrat un declin anual mai temperat in trimestrul al treilea, de -0,6%.

Europa de Est a continuat sa inregistreze cresteri si in al treilea trimestru din 2012. Astfel, cheltuielile de consum au inregistrat cresteri de doua cifre in Slovenia si Lituania si s-au majorat semnificativ in Letonia, Bulgaria si Estonia.

Portugalia, Grecia si Irlanda, statele cele mai afectate de criza zonei euro, au inregistrat cele mai puternice scaderi ale cheltuielilor de consum.

Declinul general al consumului populatiei, reflectat in Barometrul cheltuielilor de consum din UE in ultimul an, a corespuns unei tendinte similare la nivelul datelor Eurostat privind PIB-ul UE. Cifrele preliminare pentru T3 2012 au indicat o scadere anuala a PIB-ului de 0,4%.

„Barometrul cheltuielilor de consum din UE arata ca ritmul scaderii s-a temperat in trimestrul al treilea, dar cert este faptul ca cheltuielile in UE au continuat sa se reduca in termeni anuali. Barometrul arata in mod clar ca gospodariile din UE reactioneaza la cresterea economica atenuata sau, in unele cazuri, la recesiunea economiei, prin reducerea cheltuielilor. Nu am fi surprinsi daca aceasta tendinta va continua in trimestrul patru, inainte de a incepe sa-si revina treptat in 2013”, a declarat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe utilizeaza datele ajustate privind tranzactiile pe carduri Visa pentru a furniza un indicator solid privind cheltuielile de consum totale realizate cu orice mijloc de plata. Avand in vedere ca un euro din sapte se cheltuieste in Europa pe un card Visa, Barometrul ofera o imagine completa asupra situatiei cheltuielilor de consum.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult