Top dezvoltatori si manageri imobiliari 2014

Top dezvoltatori si manageri imobiliari 2014 Data: 12 august 2015   Ora: 10:27

Anul trecut a adus schimbari importante in randul companiilor care compun Top dezvoltatori si manageri imobiliari 2014, comparativ cu anul 2013. RisCo a realizat clasamentul celor mai mari 10 societati ce isi dezvolta activitatile in acest sector, in functie de cifra de afaceri inregistrata pana la sfarsitul anului 2014.

Domeniul imobiliar atrage interesul multor investitori, privati ori institutionali, datorita potentialului de casti important si unei ‘aure’ speciale, indiferent de problemele pe care le are sectorul: lipsa de lichiditate, imobilizarea unor sume importante in lipsa instrumentelor financiare adecvate, informatia puternic asimetrica din domeniu. Jucatorii importanti din acest sector includ dezvoltatori internationali sau regionali, manageri ai unor proiecte punctuale (rezidentiale sau comerciale), precum si fonduri special create pentru administrarea portofoliilor externalizate ale unor institutii financiare (banci sau firme de investitii). Acesti dezvoltatori si manageri sunt deosebit de interesati in relansarea sectorului imobiliar, sau macar in a crea senzatia ca sectorul ‘se misca’ iar preturile (chirii ori preturi de cumparare) au ajuns la un nivel de unde nu mai pot sa scada... Dimpotriva, alti jucatori doresc sa acumuleze proprietati la preturi cat mai mici si in consecinta, creaza in piata senzatia ca sectorul este in cadere libera. Asimetria de informatie este asadar alimentata de interesele dezvoltatorilor si managerilor, iar piata tranzactiilor imobiliare a fost marcata in ultimii 5-7 ani de aceste interese divergente.

Din cifrele pe care le avem la dispozitie, putem observa o crestere a pietei in 2014 fata de anul anterior. Astfel, firmele din top in anul 2013 si-au majorat cifrele de afaceri, iar cele care nu au facut-o nu se mai regasesc intre primele 10 in anul 2014.

De asemenea, observam si o volatilitate importanta in domeniu intre firmele din top, mult mai mare decat in alte industrii analizate de RisCo. Comparativ cu anul 2013, o singura firma, Baneasa Developments, ocupanta locului intai, s-a mentinut pe aceeasi pozitie, in timp ce 5 dintre companii si-au schimbat pozitiile, iar restul de 4, Unirea Shopping Center  din Bucuresti,  Palas 1 din Iasi, Dragonul Rosu din Ilfov si Polus Transilvania Companie de Investitii  din Cluj, au parasite acest top, fiind inlocuite de Administratia Patrimoniului Protocolului De StatOrione Imobiliare, Nusco Imobiliara si de Global Vision Property Management, toate din Bucuresti.

 Locul 1 este ocupat, ca si in 2013, de Baneasa Developments din Bucuresti, care in 2014 a prezentat cresteri atat din punct de vedere al cifrei de afaceri, cat si al profitului net si al numarului de angajati. Cifra de afaceri din 2014 a fost in valoare de 198,7 milioane lei, cu 14,9 milioane lei mai mult ca in 2013, iar profitul total al companiei a fost de 54,8 milioane lei, in crestere cu 9,2 milioane lei fata de 2013. Numarul angajatilor s-a majorat de la 151 in 2013 la 178 de persoane in 2014.

Administratia Patrimoniului Protocolului De Stat, a intrat in acest clasament in forta, ocupand pozitia a doua, datorita unor tranzactii realizate anul trecut si revizuirii unor contracte de inchiriere. Cifra de afaceri a APPS in anul 2014 a fost de 167,3 milioane lei, dar a raportat pierderi de 13,5 milioane lei – este clar ca administratorul proprietatilor statului nu are ca indicator de performanta al managementului, profitul institutiei... Numarul total al angajatilor a fost de 2148 de persoane.

Daca in 2013 ocupa locul 2 al acestui clasament, in 2014 Cotroceni Park din Bucuresti coboara o pozitie si ajunge pe 3. Cu un numar de 34 de angajati, in crestere cu 4 persoane comparativ cu 2013, si cu un profit net de 24,3 milioane lei, in scadere cu 81% fata de valoarea din 2013, administratorul centrului comercial si rezidential din Cotroceni a reusit sa isi creasca cifra de afaceri de la 136,09 milioane lei in 2013 la 141,3 milioane lei in 2014.

Pozitia 4 a Top tranzactii imobiliare 2014 ii revine firmei Orione Imobiliare, nou intrata in acest clasament si care nu are legatura in fapt cu domeniul imobiliar, ci activeaza in comertul cu produse electronice. Firma nu a inregistrat nicio cifra de afaceri pana in 2014, desi este inscrisa in Registrul Comertului incepand din 2006.

Locul 5 este ocupat de  Landscapes Servicii din Bucuresti, care a urcat 4 pozitii comparativ cu anul 2013. Cu un numar de 5 angajati si un profit de 527,01 mii lei, cu 2,07 milioane lei mai putin ca in 2013, Landscapes Servicii si-a crescut cifra de afaceri de la 58,1 milioane lei in 2013 la 130,3 milioane lei in 2014.

Cu 2 pozitii mai jos  fata de 2013, Niro Investment din Ilfov este ocupanta locului 6. In 2014 compania a inregistrat cresteri atat din punct de vedere al cifrei de afaceri, cat si al profitului si al numarului de angajati. Astfel, cifra de afaceri insumata pana la sfarsitul anului 2014 a fost in valoare de 110,6 milioane lei, in crestere cu 12,6 milioane lei comparativ cu valoarea din 2013. De asemenea, in 2014 aceasta companie a reusit sa isi acopere pierderea de 467,2 mii lei si sa inregistreze un profit de 11,03 milioane lei. Numarul angajatilor a ramas constant, in jurul la 348 de angajati.

BCR Real Estate Management  este ocupanta locului 7 al clasamentului, si coboara cu 4 pozitii mai jos ca in anul anterior. 2014 nu a fost un an foarte profitabil pentru aceasta, administratorul portofoliului de imobiliare fiind externalizat din BCR, intrucat compania prezinta modificari negative atat din punct de vedere al cifrei de afaceri, cat si al profitului si al numarului de angajati. Cifra de afaceri din anul 2014 a fost de 101,8 milioane lei, cu 21,8 milioane lei mai putin ca in 2013, iar pierderea companiei a fost de 38,8 milioane lei, in crestere cu 45,8 milioane lei comparativ cu 2013.

Pozitia 8 ii revine altei companii nou intrate in acest clasament, Nusco Imobiliara din Bucuresti. Cu un profit de 51,3 milioane lei, in crestere cu 56,2 milioane lei comparativ cu 2013, si cu un numar de 38 de angajati, dezvoltatorul italian de proiecte imobiliare in zona Pipera a reusit sa isi mareasca si cifra de afaceri cu 86,8 milioane lei, in 2014 aceasta fiind de 99,7 milioane lei.

Pe locurile 9 si 10 se afla Global Vision Property Management din Bucuresti si Iulius Mall din Timisoara.

Cifra de afaceri a Global Vision Property Management a fost de 84,6 milioane lei, iar a Iulius Mall de 84,2 milioane lei.

Dupa mai multi ani de volatilitate in domeniul imobiliar, 2015 ar trebui sa continue tendinta inceputa in 2014, de reluare a proiectelor atat in domeniul comercial, cat si in cel rezidential – deci de usoara crestere. Sectorul este departe de a-si fi ‘curatat’ bilanturile de activele neperformente, de alinierea valorii constructiilor la situatia de piata actuala si cladirea unei piete transparente si functionale. Cu toate acestea, analistii RisCo nu se asteapta la o imbunatatire a situatiei in acest domeniu pe termen scurt.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult