Taxele si impozitele cresc cu 16% din 2013

Taxele si impozitele cresc cu 16% din 2013 Data: 12 decembrie 2012   Ora: 14:32

Guvernul Ponta a aprobat miercuri cresterea taxelor si impozitelor cu 16, 05% incepand cu 1 ianuarie 2013, acest procent reprezentand rata inflatiei din perioada 2010-2012.

De exemplu, pentru un apartament de 80 mp situat intr-un oras in zona A la care impozitul este de 193 lei, acesta va creste la 224 lei.

Vor fi majorate si alte taxe, cum ar fi cele referitoare la eliberarea actelor de identitate sau amenzile de circulatie.

In plus, bugetarii nu vor mai primi tichete de masa, iar angajarile la stat sunt inghetate. De asemenea, va fi sistata in continuare plata unor indemnizatii lunare reparatorii pentru o categorie de revolutionari si vor fi limitate gratuitatile la transportul feroviar.

Totodata, Executivul a amanat, pana in 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB.

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a asigurat ca majorarea salariilor cu 7,5% de la 1 decembrie este acoperita.

Vremea promisiunilor electorale s-a dus; acum este timpul cifrelor, a spus Dragos Cabat, managing partner la portalul financiar www.Efin.ro.

Nevoile bugetului de stat si ale bugetelor locale sunt ridicate, deficitele trebuie tinute sub control in conformitate cu angajamentele fata de organismele internationale. Cresteri de taxe si amanarea diverselor cheltuieli sunt normale pentru anul 2013. Ca intotdeauna insa, oficialitatile gandesc simplist si pe termen scurt: in loc sa schimbe sistemul de impozite locale, sa il transparentizeze (prin informatizare) si sa coreleze nivelul taxelor cu valoarea activelor respective intr-un mod transparent, taxele sunt doar actualizate cu inflatia pentru ultimii 3 ani. O masura perfect legitima, dar care nu schimba lucrurile in ceea ce priveste finantarea bugetelor locale, ci doar pune presiune pe contribuabili, a spus Cabat.

Continuarea restrictiilor in sectorul bugetar este normala, odata ce am convenit ca s-a incheiat campania electorala. Chiar majorarea salariilor cu 7,5% de la 1 decembrie este o eroare si cred ca partidele de guvernamant o regreta acum – desi a contribuit la castigarea alegerilor.

In schimb, amanarea din nou a alocarii a 6% din PIB catre educatie este o decizie foarte proasta – din nou, pe termen scurt nu exista bani pentru sustinerea acestei cheltuieli – care va conduce la scaderea competitivitatii fortei de munca din Romania la nivel european si mondial, pe termen mediu si lung, a mai comentat Dragos Cabat.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online

Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult