Start-up-uri cu resurse proprii si putine credite pentru investitii

Start-up-uri cu resurse proprii si putine credite pentru investitii Data: 25 septembrie 2014   Ora: 13:16

Aproximativ 90% dintre companiile nou infiintate au recurs, in ultimul an, la surse proprii de finantare (personale, ale parintilor si prietenilor) pentru demararea si sustinerea activitatii sau au apelat la asocierea cu parteneri care dispun de resurse financiare. Restul (sub 10%) au avut o finantare bancara in primul an de activitate, arata o analiza privind finantarea IMM-urilor, realizata asupra portofoliului de peste 200 de companii-clienti ai R&M Audit Contabilitate.

"Conditiile finantarilor clasice acordate de majoritatea bancilor reprezinta o solutie impovaratoare pentru companiile care sunt la inceput de drum, iar in multe cazuri este imposibil pentru un start-up sa obtina o finantare altfel decat prin produse special dedicate companiilor nou infiintate. In ceea ce priveste managementul lichiditatilor, sfatuim firmele noi ca in primul rand sa elimine costurile care nu sunt absolut necesare si sa foloseasca toate parghiile pe care le au la indemana pentru a-si optimiza cash flow-ul, de exemplu barterul de produse si servicii necesare functionarii, incasarea de avansuri (mai ales in cazul unor produse personalizate clientului) etc., iar abia apoi sa ia in calcul creditele clasice", a aratat Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.

Potrivit analizei, peste 95% dintre companiile care decid achizitia de autoturisme aleg varianta leasingului financiar intern, in timp ce pentru echipamente este preponderent leasingul extern (financiar sau operational). "In ceea ce priveste creditele imobiliare, niciunul dintre clientii nostri nu a contractat vreunul in ultimul an; avem insa multe companii-clienti care inca reesaloneaza creditele imobiliare contractate anterior crizei incepute in 2008", a precizat Mirela Serban.

Liniile de credit sunt aproape omniprezente ca instrumente de finantare de back-up si nu numai; de exemplu, in multe industrii se acorda discounturi semnificative pentru plata furnizorilor la termene scurte, iar pentru a putea obtine aceste reduceri o companie ar trebui sa ia in calcul si varianta unei linii de credit care sa acopere platile.

Creditele pentru investitii raman la un nivel foarte scazut (3% dintre companii), in timp ce factoring-ul este intalnit la cca 5% dintre companiile cuprinse in analiza, desi este avantajos pentru anumite industrii, fata de alte instrumente clasice (precum creditul bancar), arata consultantii R&M Audit Contabilitate. Prin factoring, in schimbul unei dobanzi, o firma incaseaza de la banca facturile pe care le are de incasat de la clientii sai mai repede decat termenul prevazut pentru scadenta.

Cel mai putin influentate de conditiile de finantare din piata sunt business-urile online, care "au inflorit" in ultimul an, atat ca urmare a tendintelor si contextului global, cat si datorita costurilor mai mici de functionare.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult