Romanii, pe ultimele pozitii mondiale la initiative de noi afaceri private

Doar 17.5% dintre romani se gandesc la perspectiva initierii unei afaceri pe cont propriu in urmatoarele 6 luni, procentul plansand Romania pe locul 56 din 59 de state evaluate si pe ultima pozitie in randul tarilor cu economie orientata pe eficienta, arata studiul “Promovarea antreprenoriatului ca factor cheie pentru dezvoltarea economica” elaborat de Fundatia Post-Privatizare.
"Cifrele nu sunt surprinzatoare daca este sa luam in calcul faptul ca romanii sunt unii dintre cei mai tematori intreprinzatori mondiali. Un procent de aproape jumatate (45.99%) din populatia adulta a Romaniei evita sa-si infiinteze o firma noua de teama unui esec financiar. Aceasta atitudine antreprenoriala pozitioneaza Romania pe locul cinci in topul tarilor pesimiste in participarea la mediul de afaceri, dupa state precum Grecia sau Ungaria. Reticienta potentialilor intreprinzatori se datoreaza lipsei unor reglementari legale care sa stimuleze atitudini antreprenoriale, dar si lipsei de educatie in domeniul afacerilor pe cont propriu, educatie pentru care europenii investesc anual. De altfel, tara noastra este printre putinele state europene care nu au pana astazi o strategie de abordare a educatiei antreprenoriale", a declarat Peter Barta, CEO FPP.
Un aspect pozitiv, care plaseaza tara noastra pe pozitii superioare (locul 4 in clasamentul global si locul 3 intre economiile bazate pe eficienta) se refera la procentajul intreprinzatorilor romani care in faza initiala demararii unei afaceri pe cont propriu au clienti in alte tari (exportatori).
Bucurestenii, cei mai activi intreprinzatori din Romania
Densitatea IMM-urilor din Romania este extrem de redusa, situandu-se la aproape jumatate din media europeana. Daca in UE, in prezent, sunt evaluate circa 42 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, in Romania media este de 24 de IMM-uri/1.000 de locuitori. Mai mult decat atat, efectele crizei economice suprapuse peste un cadru economic instabil au generat radierea in mai putin de 2 ani a aproximativ 250.000 de IMM-uri din tara noastra.
Capitala tarii se detaseaza net fata de restul Romaniei inregistrand o cifra de 44,4 IMM-uri/1.000 de locuitori, fiind principalul pol de dezvoltare antreprenoriala din Romania. De cealalta parte, cei mai inactivi intreprinzatori sunt identificati in regiunea de nord est a tarii (13,1 IMM-uri/1.000 de locuitori) si in zona de sud-vest (14,7 IMM-uri/1.000 de locuitori).
Romancele prefera statutul de angajat
Daca in anul 2009, 42,9% dintre romance intrevedeau oportunitati de afaceri, in anul 2010 doar 11% dintre acestea si-au mentinut aceasta aspiratie. In prezent, in Romania, procentul femeilor care se gandesc sa demareze o afacere pe cont propriu este net inferior procentului barbatilor. Cele mai multe intreprinzatoare au motivat iesirea din mediul de afaceri romanesc prin lipsa finantarii initiativelor antreprenoriale si a lipsei profitabilitatii propriilor afaceri, estimate initial.
De altfel, aceasta este o caracteristica generala a tarilor din Europa de Est, care prezinta cele mai scazute nivele ale gradului de participare al femeilor la activitati antreprenoriale.
Conform datelor Institutului National de Statistica, pentru intreprinderi nou-infiintate (startup), in topul intreprinzatorilor romani conduc barbatii (63,4%), cu varsta de pana la 40 de ani (61%), absolventi de studii liceale si universitare (53,9%).
In ultima perioada, profilul antreprenorului roman s-a imbunatatit in ceea ce priveste nivelul de educatie, calificare tehnica si experienta antreprenoriala.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online
Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult