Premierul s-a intalnit cu mediul de afaceri

La initiativa Excelentei Sale Primul-Ministru al Romaniei, Domnul Victor Ponta, Camera de Comert si Industrie Nationala a organizat o intalnire cu mediul de afaceri, joi 5 iulie 2012.
Premierul a fost insotit de E.S. Viceprim-Ministru, Ministrul Finantelor Publice, domnul Florin Georgescu, E.S. Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, domnul Daniel Chitoiu, E.S. Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, domnul Ovidiu Ioan Silaghi, E.S. Ministrul Administratiei si Internelor, domnul Ioan Rus, E.S. Ministrul Mediului si Padurilor, doamna Rovana Plumb, E.S. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Daniel Constantin, E.S. Ministrul Afacerilor Europene, domnul Leonard Orban si E.S. Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, domnul Lucian Isar.
La acest eveniment unic in istoria Sistemului Cameral din Romania, desfasurat in Aula Candelabrelor din Palatul Camerei Nationale s-au reunit personalitati de prim rang ale vietii economice, presedinti de Camere de Comert Judetene si bilaterale, membrii Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, lideri ai asociatiilor profesionale si patronale, decidenti ai unor mari companii multinationale si cu capital romanesc, care au formulat propuneri guvernantilor, in cadrul unei discutii pragmatice, despre aspecte economice concrete.
In alocutiunea de deschidere, Excelenta Sa Presedintele Camerei Nationale a exprimat onoarea de a-l avea ca oaspete pe Primul-Ministru, vizita Premierului Romaniei la Camera de Comert Nationala marcand o premiera in ultimii patru ani, care pune astfel capat "unei atitudini ostile fata de mediului de afaceri. Speram ca astazi, sa fie un nou inceput si, in scurt timp, sa avem unii fata de altii o atitudine prietenoasa si o atitudine de sprijin. Nu cerem nimic, decat sa fim lasati in pace sa putem munci, sa producem bani pentru a putea plati taxele si impozitele, sa putem raspunde controalelor, dar nu celor care se bazeaza exclusiv pe spaga", a spus Presedintele Camerei Nationale.
"In aceasta perioada extrem de dificila pentru intreaga Europa, singura sansa a oricarui guvern este de a reusi sa sprijine mediul de afaceri pentru a pastra locurile de munca si, eventual, pentru a crea noi locuri de munca, sa convinga investitorii, care sunt extrem de reticenti nu numai fata de Romania, ci fata de intreaga zona si poate, de intreaga Europa, sa creeze un mediu de afaceri in care statul sa nu mai fie un dusman si o piedica", a declarat Primul-Ministru roman.
Trecand in revista principalele directii strategice ale Guvernului, respectiv de a pastra echilibrele macro-economice, continuand linia reformelor economice, in conditii de predictibilitate si transparenta, respectand obligatiile asumate in fata finantatorilor internationali – FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana –Victor Ponta s-a referit la recentul raport de tara primit de la Bruxelles, conform caruia "Romania isi pastreaza o anumita atractivitate si stabilitate pe care alte state europene au pierdut-o, cel putin deocamdata".
Mediul de afaceri beneficiaza pentru prima oara in ultimii ani de o cale de legatura ce urmeaza a fi institutionalizata, reprezentata de Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, pe langa reprezentarea directa in Cabinet, prin Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri.
Premierul a anuntat ca "nu a renuntat nicio secunda la reducerea contributiei sociale platite de angajator, care va fi principala batalie in constructia bugetului pentru anul viitor", ca masura de stimulare a pietei fortei de munca, de incurajare a angajatorilor sa intre in legalitate.
Romania a reusit in primele 4 luni ale anului sa obtina o crestere economica de 1,5%, in conditiile scaderii inflatiei la cote record de 1,8%, si a scaderii datoriei publice sub limita admisa de 40%, au fost vestile bune aduse in atentia mediului de afaceri de Ministrul Finantelor Publice, care a precizat ca se lucreaza la simplificarea procedurilor fiscale, cu precadere pentru IMM-uri. De altfel, legea IMM-urilor va fi lansata pana la sfarsitul lunii august, in vederea transparentizarii si debirocratizarii vietii economice, avand ca principal aspect de noutate reducerea drastica a controlalelor fiscale de fond. Cu acest prilej, Ministrul Economiei, Comertului si mediului de Afaceri i-a informat pe oamenii de afaceri despre crearea unui punct unic de contact intre mediul de afaceri si institutiile statului.
In contextul continuarii reformelor structurale, mai ales in domeniul energiei, Ministerul Economiei a pregatit documentatia pentru procedura de selectie a managementului privat pentru un numar de 48 de companii cu capital de stat, masura de eficientizare a acestor societati aflate in prezent pe pierderi, in vederea, in paralel cu analiza procedurilor folosite pentru achizitiile publice, a anuntat la randul sau domnul Daniel Chitoiu.
Masuri semnificative de simplificare si transparentizare a procedurilor de achizitii publice au fost adoptate si de Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, conform declaratiilor domnului Ovidiu Ioan Silaghi.
Debirocratizarea, simplificarea si descentralizarea in obtinerea autorizatiilor de mediu sunt principalele preocupari si la Ministerul Mediului si Padurilor, conform doamnei Ministru Rovana Plumb.
"Sunt foarte impresionat si multumesc Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pentru aceasta intalnire", a spus la randul sau, dl Ion Tiriac, propunand crearea unui sistem eficient de comunicare permanenta intre mediul economic si Guvern.
La solicitarea lor, Camerele de Comert si Industrie ar putea deveni organisme intermediare pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, alternativa de deblocare a reglementarilor ultrabirocratice.
De asemenea, Camerele de Comert ar putea fi implicate si in scurtarea si eficientizarea rezolvarii cazurilor de insolventa, conform propunerilor facute de reprezentantii mediului de afaceri. Luarile de cuvant ale participantilor au vizat multiple domenii de activitate, recunoscand importanta primordiala a atragerii de investitii in noi tehnologii, fie prin accesarea fondurilor europene, dupa modelul polonez, cat si prin atragerea altor forme de capital.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online
Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult