Nu vom mai avea un an mai greu decat 2009

Cu toate ca Guvernul Ponta a obtinut o reintregire a salariilor bugetarilor, nu sunt bani pentru a face acest lucru in 2012. Chiar daca reintregirile vor fi facute pe hartie, banii vor intra in conturile romanilor in 2013.
Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Televiziunea Nationala, fostul sef al Delegatiei FMI pentru Romania, Jeffrey Franks a vorbit despre contextul politic si economic din Romania si a dezvaluit care este cel mai mare regret al sau la terminarea mandatului.
- Exista posibilitatea pentru bugetari sa aiba salarii mai mari din decembrie 2012 si nu din ianuarie 2013?
Jeffrey Franks: Daca economia va avea o crestere neasteptata iar autoritatile vor avea bani suplimentari la dispozitie, pot decide sa faca ce vor cu ei. Pentru moment, calculele sunt facute astfel incat sa fie o crestere cu 8% la mijlocul anului si inca una de 8% in decembrie, platita in ianuarie.
- A doua transa de bani este conditionata de termeni economici specifici?
Jeffrey Franks: Nu exista o conditionalitate anume, dar mereu ne uitam daca aceste conditii economice se imbunatatesc sau inrautatesc, daca tinta de deficit este atinsa sau nu. Cred ca la urmatoarea vizita, in iulie, vom discuta cadrul bugetar pentru 2013 si atunci vom vedea daca exista loc in 2012 sau 2013 pentru a sustine o anumita crestere salariala.
- Tabloul economic din iulie poate schimba deciziile?
Jeffrey Franks: Intotdeauna revizuim prognozele economice, dar acum nu prevad vreo schimbare a politicii.
- Care sunt estimarile dvs. legate de cresterea economica pe primul trimestru din 2012 in comparatie cu ultimul din 2011?
Jeffrey Franks: Ne asteptam la o crestere aproape de zero sau chiar usor negativa, in functie de cate de mult a afectat vremea rea de iarna economia.
- La ce va referiti cand spuneti "Usor negativa"?
Jeffrey Franks: Cateva zecimi. Nimic semnificativ.
- Luand in considerare tabloul economic si politic actual, cu cresteri salariale si pensii date inapoi, care sunt riscurile sa ajungem in situatia din 2009-2010?
Jeffrey Franks: Chiar daca primul trimestru are o crestere economica sub estimari din cauza vremii, prognoza noastra pentru 2012 nu s-a schimbat. Inca asteptam crestere economica de 1,5%. Acelasi lucru se intampla cu deficitul: daca la inceput era prevazut 1,9%, acum avem 2.2%. Este mai mare, dar considerabil mai mic fata de cel de anul trecut care a fost 4,2% si este incomparabil mai mic fata de cel din 2009, de 7,5%.
- Daca nu ar fi fost un an electoral, ati mai fi fost de acord cu cresterea salariilor?
Jeffrey Franks: E greu de spus ce am fi negociat in alte circumstante. Incercam sa fim intelegatori cu faptul ca s-a schimbat guvernul si ca noii veniti au anumite prioritati. Din punct de vedere economic, motivul principal pentru care am fost de acord cu un buget mai putin restrictiv este deoarece conditiile economice din Europa sunt foarte proaste. Asa ca vrem sa ne asiguram ca exista loc pentru a pastra cresterea economica.
- Autoritatile romane au declarat ca vor creste preturile cu 25% si reducerea cantitatilor cu 20%. Ce recomandari ati facut?
Jeffrey Franks: Cred ca e un start bun in negociere. Ar fi bine sa poata obtine mai mult. In multe cazuri preturile platite sunt cu mai bine de 25% sub pretul pietei. Asa ca 25% te duce aproape, dar nu la nivelul preturilor din piata. Noi vrem ca guvernul sa mearga cat mai aproape de pretul pietei.
- Ati recomandat o crestere a pretului la gaze din ianuarie 2013?
Jeffrey Franks: In cazul consmatorilor industriali va fi o crestere modesta a pretului la finalul lui 2012, care va continua in 2013, 2014 si chiar si in 2015 daca este necesar. Pentru consumatorii casnici, majorarile incep abia din a doua parte a lui 2013 si vor continua pana in 2018.
- Care este cel mai mare regret al dvs. la finalul misiunii in Romania?
Jeffrey Franks: Cel mai mare regret al meu este ca parasesc Romania.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online
Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult