Moody`s modifica ratingurile a 9 tari, Romania scapa

Moody`s modifica ratingurile a 9 tari, Romania scapa Data: 14 februarie 2012   Ora: 17:11

Asa cum a anuntat inca din noiembrie 2011, agentia Moody`s a facut public un raport asupra situatiei actuale a tarilor Uniunii Europene.

Vestile nu au fost bune pentru Anglia, Franta si Austria, carora agentia le-a plasat ratingurile in perspectica negativa si sunt pasibile de reducerea ratingului maxim pe care il au.

Riscurile tot mai mari care rezulta din criza in care se afla zona euro au dus la micsorarea ratingurilor unor tari dupa cum urmeaza:

Italia, de la A3 la A2, Malta, de la A3 la A2, Portugalia de la Ba3 la Ba2, Slovacia de la A2 la A1, Slovenia de la A2 la A1 si Spania de la A3 la A1.

Principalele motive pe care le-a avut Agentia Moody`s sunt incertitudinile reformelor fiscale si cele ale mediului economic care planeaza asupra tarilor din zona euro, lipsa perspectivelor macroeconomice care vor duce la implementarea de noi masuri de austeritate si reforme structurale si, nu in ultimul rand, impactul pe care il vor avea acestea asupra increderii investitorilor in pietele acestor tari.

Tarile in care nu sunt schimbari ce pot influenta in viitorul apropiat stabilitatea lor si pe care Agentia Moody`s nu le-a depunctat sunt: Danemarca (AAA), Finlanda (AAA), Germania (AAA), Luxemburg (AAA), Olanda (AAA), Suedia (AAA), Belgia (AA3), Estonia (A1) si Irlanda (BA1).

Romania a scapat de retrogradare
Noul guvern, reformele structurale si fiscale adoptate de Romania cat si continuarea acordului cu FMI si Banca Mondiala au asigurat Moody`s ca ne putem mentine ratingul.

"Ne asteptam ca Mihai Ungureanu si cabinetul sau (...) sa ramana in functie pana la alegerile din toamna. Declaratiile publice ale lui Ungureanu si alegerile sale in privinta ministrilor Economiei si de Finante arata ca este putin probabil in aceasta perioada politicile guvernamentale sa devieze de la calea prescrisa de FMI", scriu analistii Moody`s.

"Indeplinirea criteriilor din acordul preventiv este cruciala, intrucat FMI, UE si BM sunt o potentiala sursa de refinantare", mai spune agentia Moody`s.

In opinia analistilor efin.ro, amenintarea privind scaderea ratigului tarilor “mari” din UE si zona euro poate destabiliza o situatie care tocmai incepuse timid sa reintre in normal. Pentru Romania, efectul poate fi mixt: pe de o parte, incertitudinile din UE au impact asupra tuturor tarilor din regiune si asupra exporturilor romanesti catre tarile UE. Pe de alta parte, ratingul “relativ” al tarii noastre fata de cel al vecinilor poate relansa interesul investitorilor in tara noastra.

Astfel, este posibil ca investitiile straine in Romania sa inceapa sa creasca in perioada urmatoare, dupa o stabilizare a situatiei din zona euro.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ce legătură ascunsă există între unele IFN-uri și firmele de recuperatori agresivi?

De ce IFN-urile colaborează cu firme de recuperare? Instituțiile financiare nebancare nu sunt interesate, în general, să stea prea mult ... citeste mai mult