Leul, locul trei in topul deprecierilor fata de euro

Dinarul sarbesc a inregistrat cea mai mare depreciere fata de euro (6,8%) in primele zece luni ale anului, dintre monedele din Europa, fiind urmat de leul moldovenesc cu 5,5% si de leul romanesc cu o scadere de 5,3%, potrivit unei analize a casei de brokeraj Noble Securities. In ceea ce priveste monedele din Uniunea Europeana, doar leul s-a depreciat in comparatie cu euro.
„Din punct de vedere al performantelor economice ale Romaniei in acest an, scaderea leului este oarecum nemeritata, daca analizam situatiile tarilor ale caror monede nationale au marcat deprecieri mai mari sau comparabile cu a sa. Scaderea leului reflecta prioritar neincrederea investitorilor in mediul local, considerandu-l mai putin sigur din cauza instabilitatii induse de situatiile politice tensionate care au aparut in acest an”, a afirmat directorul general al Noble Securities, Victor Safta.
Astfel, pe primul semestru al acestui an, Romania a avut o crestere economica de 0,8%, iar prognozele pe anul in curs si pe cel viitor sunt favorabile, in contextul in care cea mai mare parte a Europei are in fata recesiunea. Deficitul bugetar dupa primele trei trimestre a fost de 1,18%, iar somajul este in scadere fata de anul trecut. In comparatie, Serbia este din punct de vedere economic intr-o situatie critica, luptandu-se sa reduca un deficit aflat mult timp la un nivel de peste 7% , acordul cu FMI este suspendat, inflatia in crestere, economia in scadere etc. In acelasi timp, Republica Moldova se confrunta cu un val de criza, inclusiv pe fondul secetei accentuate din acest an.
Forintul maghiar si zlotul polonez raman monedele din Europa cu cele mai mari castiguri fata de euro, dupa primele zece luni, de 9,2% si, respectiv, 7,3%.
„Pe parcursul lunilor viitoare vom asista la evenimente ce ar putea avea un impact semnificativ asupra pietelor financiare: momentele critice ale crizei datoriilor nu au trecut, iar Europa va resimti in continuare turbulentele, la fel si Romania si, respectiv, Leul. BNR are instrumentele necesare pentru a reacționa la astfel de cazuri; sa speram ca acestea nu vor fi ingreunate de presiuni interne asupra monedei nationale, cauzate de situatii politice tensionate ce ar putea sa apara stimulate fiind de evenimente pre- sau post- electorale”, a adaugat Victor Safta.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online
Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult