Leul, cea mai neperformanta moneda din UE

Leul este singura moneda din Uniunea Europeana care a marcat, dupa primele trei trimestre din 2012, o scadere fata de euro, inregistrand, in acelasi timp, cea mai mare depreciere comparativ cu dolarul american.
"Devalorizarea leului trebuie pusa in special pe seama evenimentelor de natura politica ce au avut loc in Romania in acest an (schimbari de guverne, manifestatii de strada, criza politica din vara etc). Investitorilor nu le place instabilitatea, iar daca perspectiva alegerilor parlamentare din acest an va accentua tensiunile politice si va genera manifestari abrupte, atunci este foarte probabil ca leul sa treaca semnificativ peste nivelul de 4,6 Lei pentru un euro, in lipsa unor interventii consistente prin mecanismele BNR [...]Leul ramane volatil, intr-un context care atrage atentia speculatorilor gata sa exploateze un semnal de depreciere; faptul ca 'BNR vegheaza’ desigur ca tempereaza avantul", a precizat Victor Safta, Director General Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
De la inceputul acestui an, leul a scazut cu 4,74% fata de dolarul american si cu 4,92% fata de euro.
La polul opus al performantelor se situeaza forintul maghiar si zlotul polonez. Forintul a crescut cu 8,63% fata de euro si cu 8,47% fata de moneda americana, iar zlotul cu 7,71% comparativ cu moneda unica europeana si cu 7,12% fata de dolarul american.
"Forintul a fost ajutat in acest an atat de increderea investitorilor ca guvernul de la Budapesta va incheia in cele din urma un acord financiar cu institutiile internationale, cat si de o corectie fireasca dupa deprecierea masiva de la inceputul lui 2012. In ceea ce priveste zlotul polonez, aprecierea se datoreaza increderii investitorilor in economia Poloniei si in capacitatea autoritatilor de la Varsovia si a sectorului privat polonez de a gasi solutii pentru a trece peste problemele pe care le induce criza din Zona Euro", a afirmat Victor Safta.
In septembrie, euro a crescut fata de majoritatea monedelor din UE, respectiv cu 1,25% fata de coroana suedeza, 1,19% fata de leu, cu 1,13% fata de coroana ceha, cu 0,52% fata de forint si cu 0,4% comparativ cu lira sterlina. Pe de alta parte, zlotul polonez s-a apreciat cu 1,21% fata de moneda unica europeana.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online
Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult