Leul, cea mai buna evolutie din regiune in raport cu euro in 2013

Leul, cea mai buna evolutie din regiune in raport cu euro in 2013 Data: 6 ianuarie 2014   Ora: 09:08

In 2013, dintre monedele din UE, leul a inregistrat cea mai redusa depreciere in raport cu euro, moneda nationala marcand la sfarsitul lui decembrie o scadere de cca 0,5% comparativ cu valoarea sa de la inceputul anului trecut. In acelasi interval, kuna croata s-a depreciat cu aproape 0,9% fata de euro, zlotul polonez a scazut cu cca 1,9%, forintul a scazut cu cca 2%, lira sterlina-cu cca 2,3%, coroana suedeza-cu aproximativ 3,2%, iar coroana ceha-cu aproape 9%.

"Leul a avut o evolutie pozitiva in primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se usor raportat la euro; luna decembrie nu a fost insa favorabila monedei nationale, aceasta scazand cu aproape 0,9% fata de euro: neintelegerile de pe scena politica interna au afectat mediul economic si au transmis catre investitori semnale privind o anumita instabilitate; in plus, la reuniunea sa din 17-18 decembrie, Rezerva Federala a SUA a anuntat ca, incepand cu luna ianuarie a anului 2014, va reduce cu cca 11,7% programul de relaxare cantitativa, iar acest anunt a adus volatilitate in piete. Referitor la scaderea semnificativa a Coroanei cehe in 2013, trebuie sa reamintim ca evolutia nesatisfacatoare a economiei a determinat Banca Nationala a Cehiei sa intervina pe piata de schimb valutar pentru a deprecia moneda, cu obiectivul de a impulsiona exporturile si a creste inflatia, aflata la un nivel ingrijorator de scazut", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

La nivelul intregii Europe, lira turceasca a marcat cea mai mare depreciere fata de euro in 2013, moneda prabusindu-se cu cca 25%, atat ca urmare a numeroaselor conflicte de strada care au avut loc in Turcia, cat si din cauza scandalurilor de coruptie izbucnite in decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara. "Contextul ramane delicat: situatia din Turcia pare a fi inca destul de departe de o rezolvare completa si, in plus, ar putea fi de asteptat anumite dezechilibre generate de devalorizarea semnificativa a lirei turcesti si cresterea neincrederii investitorilor, iar faptul ca economia sa depinde de imprumuturi externe nu avantajeaza deloc Turcia in acest moment", a aratat Silviu Pojar.

Pentru moneda unica europeana, 2013 a fost un an pozitiv, euro apreciindu-se cu aproape 4,4% fata de Dolarul american; in decembrie, moneda unica europeana a atins maximul ultimilor 2 ani raportat la USD. "Unii investitori au considerat ca Fed a redus prea putin programul de achizitii de obligatiuni, asa incat moneda americana "a ratat" o apreciere consistenta in decembrie", a precizat Silviu Pojar. Tot luna trecuta Standard & Poor's a retrogradat cu o treapta ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la "AAA" la "AA+", agentia de rating acuzand deteriorarea situatiei financiare.

De altfel, aproape toate monedele din UE s-au apreciat in 2013 in raport cu dolarul american, iar leul s-a aflat in grupul celor care au marcat cresteri semnificative, avand in vedere ca la finele lui decembrie moneda nationala a inregistrat o apreciere de cca 3,7%, comparativ cu cotatia sa de la inceputul anului fata de USD.

"Asteptarile sunt mari in 2014 atat in ceea ce priveste Europa, cat si SUA; moneda unica europeana va avea nevoie de reconfirmari puternice in ceea ce privește economia regiunii pentru a-si putea mentine aprecierea fata de USD. Anul curent este important pentru euro si din prisma faptului ca Letonia trece oficial la moneda unica europeana, devenind al 18-lea stat membru al Zonei Euro. In ceea ce priveste Romania, evolutiile economiei locale se anunta a fi pozitive in acest an; 2014 ar putea fi insa volatil pentru moneda nationala, avand in vedere ca alegerile (prezidentiale si europarlamentare) ar putea stimula aparitia unei instabilitati politice, care s-ar reflecta desigur in pietele financiare", a precizat Silviu Pojar.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult