Fondul Proprietatea, insuficient pentru a despagubi fostii proprietari

Statul va fi nevoit sa-si suplimenteze detinerea la Fondul Proprietatea pentru a putea despagubi toti fostii proprietari indreptatiti la compensatii, dupa abuzurile regimului comunist, avertizeaza avocatii mostenitorilor industriasului interbelic Max Ausnit. Altfel, bugetul statului ar fi saracit de tavalugul de procese care vor urma, potrivit avocatilor.
Aceasta perspectiva nu ii sperie, insa, prea tare pe actualii guvernanti. "Nu s-a pus niciodata problema ca statul sa mareasca portofoliul Fondului Proprietatea (FP) sau sa suplimenteze capitalul social al FP", a declarat, joia trecuta, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
Precizarea a fost facuta dupa ce "Franklin Templeton", administratorul FP, a spus ca va intreprinde toate masurile necesare pentru blocarea a 372,5 milioane de titluri FP care apartin statului (2,7% din capitalul social al Fondului). Acestea reprezinta actiuni pe care statul le-a subscris, dar nu le-a varsat la capitalul social al Fondului.
"Este mai mult decat evident ca numarul de actiuni detinute de statul roman in capitalul social al Fondului Proprietatea nu este suficient pentru acordarea despagubirilor fata de toate persoanele indreptatite la o astfel de forma de despagubire iar, tinand cont de ritmul de acordare a despagubirilor, este foarte probabil ca ele sa se epuizeze foarte curand", se arata intr-un comunicat trimis ieri de avocatii lui Steven si Nuria Gimeno Ausnit.
In lipsa actiunilor la Fondul Proprietatea, persoanele indreptatite nu vor avea alta solutie decat solicitarea in instanta a platii in bani de catre statul roman a sumelor reprezentand despagubiri. Aceasta reprezinta o adevarata amenintare pentru bugetul de stat, pentru ca orice suma de bani obtinuta printr-o astfel de hotarare judecatoreasca va trebui platita de la bugetul de stat, mai precizeaza reprezentantii fostilor proprietari.
Familia Ausnit mai acuza tergiversarea prelungita a solutionarii dosarului lor cu privire la fosta societate Uzinele Metalurgice Titan Nadrag Calan.
Ausnit mai are de primit despagubiri in valoare de 126 de milioane de lei in titluri la Fondul Proprietatea pentru actiunile detinute la Uzinele Metalurgice Titan Nadrag Calan.
La data de 31 iulie 2011, statul roman detinea actiuni reprezentand 12,39% din capitalul social al Fondului Proprietatea. Potrivit datelor publicate la 24 august 2011, Fondul Proprietatea avea un capital social subscris de 13.778.392.208 lei si un capital social varsat de numai 13.405.864.536 lei.
Sursa: Bursa.ro
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Ce legătură ascunsă există între unele IFN-uri și firmele de recuperatori agresivi?
De ce IFN-urile colaborează cu firme de recuperare? Instituțiile financiare nebancare nu sunt interesate, în general, să stea prea mult ... citeste mai mult