Evolutia depozitelor garantate in anul 2014

Evolutia depozitelor garantate in anul 2014 Data: 25 august 2015   Ora: 11:01

La sfarsitul anului 2014 depozitele bancare insumau 317.8 miliarde lei fiind in crestere fata de sfarsitul anului 2013 cu 0,8%, conform datelor publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Cea mai mare pondere au avut-o depozitele bancare in moneda nationala inregistrand o crestere cu 5,2%  pana la 178,1 miliarde lei, in timp ce depozitele in valuta s-au diminuat cu 4,3% pana la 139,7 miliarde lei.

Valoarea depozitelor bancare participante la FGDB  s-a majorat cu 0,7% la sfarsitul anului 2014 fata de sfarsitul anului 2013, astfel depozitele companiilor insumau 159,2 miliarde lei in scadere cu 2,7%, iar depozitele populatiei, s-au majorat cu 5,2% pana la 128,9 miliarde lei.

La 31 decembrie 2014 numarul deponentilor garantati de FGDB era de 13.843.863 persoane fizice fiind acoperiti aproape in totalitate (99,8%), iar numarul companiilor garantate de FGDB a fost de 905.337 cu 11% mai mult fata de perioada similara a anului trecut.  Numarul total de deponenti persoane fizice si juridice a fost de 14.749.200 reprezentand 99,7% din totalul deponentilor FGDB, pondere nemodificata fata de 31 decembrie 2013.

Anul 2015 aduce o reducere semnificativa pe toate componentele de economisire, in timp ce activitatea de creditare cunoaste un reviriment – mai degraba apropiere de normalitate, in linie cu evolutiile macroeconomice recente si nevoile de finantare ale firmelor si persoanelor fizice. In acest context, raportul credite/ depozite este de asteptat sa creasca in cursul acestui an, fara a pune insa in pericol in niciun fel siguranta sistemului de garantare a depozitelor.

In acest context, nici criza financiara din Grecia sau alte posibile amenintari privind stabilitatea sistemelor financiare in UE nu par sa afecteze major sistemul bancar din Romania si capacitatea Fondului de a garanta depozitele.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult