Cum iti vinzi terenul fara ajutorul unui agent imobiliar

Cum iti vinzi terenul fara ajutorul unui agent imobiliar Data: 5 mai 2015   Ora: 11:30

A colabora cu agenti imobiliari este varianta cea mai comoda de realizare a unei tranzactii imobiliare, iar proprietarii care aleg aceasta formula sunt clar mai protejati decat cei care aleg sa vanda in calitate de particulari. In momentul actual un numar tot mai mare dintre anunturile cu terenuri de vanzare sunt postate de particulari, iar accesul la internet si informatie este unul dintre factorii principali pentru care multi proprietari se decid sa incheie contracte de vanzare cumparare pe cont propriu. Avantajul principal al vanzarii ca particular este economisirea comisionului perceput de agentii, comision ce porneste de 1-2% si poate ajunge chiar pana la 5% in functie de valoarea tranzactiei.

1. A vinde fara ajutorul unei agentii nu inseamna ca proprietarul nu se poate sfatui cu acestea. In general, agentiile contactate telefonic sunt dispuse sa discute cu proprietarii despre potentialul pietei si preturile practicate in zona chiar inainte de viziona terenul. Decizia de a lucra fara agent nu trebuie sa fie una de neclintit, vanzatorul poate descoperi un agent sau o agentie care practica comisioane mici sau are un portofoliu excelent de vanzari in zona.

2. Perioada in care se face vanzarea este extrem de importanta. Daca proprietarul nu este presat de timp din diverse motive financiare, este foarte important ca momentul in care terenul este scos la vanzare sa fie cel potrivit. Cei mai multi cumparatori interesati de terenuri de vanzare planuiesc sa inceapa si constructia imediat ce achizitioneaza proprietatea, de aceea terenurile se vand cel mai bine in perioada de primavara si incep sa se vanda tot mai prost odata cu venirea toamnei. Un alt aspect ce trebuie luat in considerare este legat de prognozele de curs valutar. Daca este posibil ca moneda in care proprietarul doreste sa incheie tranzactia se va deprecia, este bine ca vanzarea sa astepte pana intr-o perioada de stabilitate.

3. Listarea proprietatii pe site-urile de anunturi imobiliare. Site-urile specializate precum www.gimo.ro au sectiuni speciale pentru anunturile postate direct de proprietari. Acestea sunt site-urile pe care proprietarii au cele mai mari sanse sa atraga cumparatori interesati de incheierea unor tranzactii fara intermediari. Avantajul publicarii unui anunt pe astfel de site-uri este atragerea cumparatorilor din categoria de care vanzatorul care doreste o tranzactie neintermediata este interesat, iar in plus, postarea anunturilor pe majoritatea site-urilor de specialitate este gratuita, cu posibilitatea de a plati pentru promovare.

4. Pregatirea proprietatii. Chiar daca se doreste vanzarea unui teren si nu a unui apartament sau a unei case, pregatirile si prima impresie sunt la fel de importante. Terenurile acoperite de buruieni si neingrijite se vand (statistic vorbind) mult mai greu decat cele care sunt pastrate ingrijite astfel incat potentialii cumparatori sa isi poata face usor o idee in legatura cu starea solului si cat de denivelata sau nu este suprafata. Suprafata ingrijita si alte detalii precum informatii clare in legatura cu utilitatile disponibile in zona (in cazul in care acestea nu sunt inca trase) sunt aspecte care ajuta potentialul cumparator sa ia o decizie si consolideaza relatia de incredere intre vanzator si cumparator, cu atat mai importanta in situatiile in care nu se lucreaza cu intermediari. Daca vanzarea se face pe timp de iarna, deszapezirea inainte de vizionare este un alt aspect important pentru prima impresie.

5. Negocierea. Pentru terenurile de vanzare procentul de negociere difera fata de alte proprietati. Este important ca proprietarul sa se intereseze clar care sunt preturile la care alte proprietati asemanatoare s-au vandut in diverse perioade ale anului si care sunt procentele pe care un agent imobiliar cu experienta ar fi dispus sa le negocieze. Negocierea este un aspect extrem de important al vanzarii, cumparatorii fiind de obicei descurajati de anunturile cu preturi fixe.

 

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult