Companiile, grav afectate de problemele de lichiditate

Companiile, grav afectate de problemele de lichiditate Data: 18 octombrie 2012   Ora: 15:32

Lipsa lichiditatilor din piata cu care se confrunta companiile din Romania, conduce la o incasare dificila a creantelor proprii si le determina sa caute solutii cu ajutorul carora sa se protejeze impotriva unor dezechilibre financiare ale partenerilor, care ar produce efecte directe asupra propriilor afaceri, sustin reprezentantii Coface Romania.

Datele indica o restrangere a lichiditatii aflate la dispozitia companiilor in anul 2012, situatie care s-a accentuat in ultima perioada. Astfel, primul semnal al problemelor de lichiditate a fost dat de indexul de plati Coface care indica o crestere de 90% in 2012 fata de 2011, a numarului incidentelor de neplata raportate de parteneri catre Coface.

In 2012 se resimte o inrautatire a comportamentului de plata si in randul companiilor medii si mari, cu afaceri de peste 10 milioane de euro. Acest lucru intareste ideea conform careia, in acest an, companiile mari sunt mai puternic afectate de problemele de lichiditate, comparativ cu anul anterior.

In primele 8 luni valoarea incidentelor de plata inregistrate la Centrala Incidentelor de Plati a crescut cu 29%. Aceste incidente reprezinta cecuri si bilete la ordin nedecontate datorita lipsei de lichiditati la emitent. Este interesant de mentionat faptul ca valoarea medie a unui instrument refuzat a crescut cu 72%, la peste 44.000 lei, in conditiile in care aceasta crestere valorica se produce in ciuda scaderii cu 25% a numarului incidentelor de plata.

Volumul tranzactiilor realizate prin instrumente de plata a scazut in ultimii ani, contractia inregistrata in 2011 fiind de 25% fata de anul anterior, situatie ce reflecta pe de o parte un volum mai mic de tranzactii intre companii, si totodata o prudenta mai ridicata a companiilor in a emite instrumente de plata.

Cererea de credite noi masurata prin intermediul numarului de interogari transmise de banci catre Centrala Riscurilor Bancare, indica o scadere a acestora cu 21% in 2012 fata de perioada similara din 2011 (in conditiile in care comparativ cu anul 2008, numarul de interogari la CRB a scazut cu 90%). Aceasta evolutie arata ca, desi lichiditatea este slaba, companiile sunt reticente fata de accesarea de noi credite pentru sustinerea activitatii, si totodata lipsa increderii acestora in succesul unui asemenea demers. Mai mult decat atat, majoritatea companiilor sunt deja indatorate, avand o pondere ridicata a datoriilor in structura capitalului, iar potentialul de finantare suplimentara este marginal.

Dupa un avans al ratei creditelor neperformante de 17% in 2011, ajungandu-se la o rata de pana la 14.4% in decembrie 2011, in primele 9 luni ale lui 2012 rata a crescut deja cu 20%, situandu-se la 17.4%. Avansul a fost alimentat de cresterea creditelor neperformante in special pe segmentul de IMM-uri.

In schimb, desi reprezinta mai putin de 0.1% ca si pondere numerica in totalul firmelor active (la sfarsitul anului 2011 doar 491 companii aveau cifra de afaceri peste 50 de milioane de euro), ponderea restantelor inregistrate de catre marile corporatii in totalul restantelor companiilor active era de aproape 10% la sfarsitul lunii iulie 2012, in crestere cu aproape 50% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Majorarea este determinata de valoarea superioara a imprumuturilor contractate de catre marile corporatii si de cresterea incidentelor de plata inregistrate de acestea comparativ cu acelasi interval din 2011.

Inrautatirea conditiilor de finantare din ultimii doi ani de zile a avut un impact direct asupra investitiilor pe termen lung. Astfel, toate categoriile de companii inregistreaza o contractie a ponderii activelor imobilizate in totalul activelor, acestea fiind constranse sa-si reduca spectrul temporal al investitiilor pe un orizont mai scurt, pe fondul deprecierii fondului de rulment.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online

Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult