Ce factori vor contribui la cresterea PIB-ului in 2013

Ce factori vor contribui la cresterea PIB-ului in 2013 Data: 24 septembrie 2013   Ora: 12:30

Inflatia scazuta, finantarea mai ieftina in moneda locala si productia agricola vor impulsiona semnificativ PIB-ul pe 2013, potrivit Raportului Macroeconomic Trimestrial al Garanti Bank, aferent trimestrului III al acestui an.

Inflatia va atinge cel mai probabil tinta Bancii Nationale de 2,5+/-1% pana la finele lunii septembrie, permitand continuarea ciclului de scadere a ratei politicii monetare. Efectul pozitiv asupra consumului va fi vizibil catre sfarsitul anului, estimeaza reprezentantii institutiei financiare.

Banca estimeaza un proces mai puternic de dezinflatie, urmand ca preturile la alimente sa scada si mai mult in urmatoarele doua luni, datorita recoltei bune. In acest context, Garanti Bank si-a ajustat previziunea pentru inflatie la 3%, de la 3,5%.

Ne asteptam ca imbunatatirea cererii interne sa fie minora anul acesta, in timp ce proiectele de investitii ar putea sa fie intarziate pe anul viitor. In plus, ne asteptam ca actuala expansiune a cererii externe sa se diminueze, tinand cont ca este concentrata in doar cateva industrii. Prin urmare, ne mentinem estimarea cresterii PIB-ului pentru intregul an la 1,7%, dar nu excludem nici valori mai mari in cazul recoltei de toamna peste asteptari si in cazul in care cererea externa se dovedeste a fi robusta si in a doua parte a anului”, spune Rozalia Pal, economist-sef al Garanti Bank.

De asemenea, tot pe baza procesului de dezinflatie, este de asteptat ca ciclul de scadere a ratei politicii monetare sa continue cu inca 0,25 puncte procentuale anul acesta si cu alte 0,25 puncte procentuale la inceputul lui 2014. Ca urmare, finantarea in lei va deveni din ce in ce mai atractiva. De exemplu, noul program Prima Casa, care s-a dovedit un succes de la lansarea sa in urma cu patru ani, va fi pentru prima data disponibil doar in moneda locala (pana acum, 94% dintre imprumuturile ipotecare au fost contractate in valuta).

Aceasta este o constrangere pentru client, caci ii limiteaza posibilitatea de a alege tipul preferat de finantare, insa orice diferentiere de dobanda intre finantarea in lei si cea in moneda straina – de doar 2,5 puncte procentuale incepand cu iulie 2013 – poate fi considerata in acelasi timp o asigurare necesara impotriva deprecierii leului, si care poate deveni benefica in cazul unei volatilitati mai mari a leului”, explica Rozalia Pal, care a precizat ca imprumuturile imobiliare in moneda locala au inceput sa fie preferate in ultimul an, datorita dobanzilor mai mici, si au devenit cel mai dinamic segment, cu o crestere anuala de 23,5% in iulie 2013.

In ceea ce priveste reformele structurale, o veste buna este asistenta pe care FMI o ofera procesului. „Noul acord cu FMI va creste cu siguranta credibilitatea tarii in a-si imbunatati masurile ce promoveaza planificarea pe termen mediu, intarirea capacitatii administrative, accelerarea absorbtiei fondurilor europene, consolidarea administratiei fiscale si un mai bun control al datoriilor statului”, concluzioneaza Rozalia Pal.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult