CE cere Romaniei sa revizuiasca sistemul de impozitare a societatilor straine

CE cere Romaniei sa revizuiasca sistemul de impozitare a societatilor straine Data: 21 februarie 2013   Ora: 15:18

Comisia Europeana a cerut oficial Romaniei sa modifice tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat societatilor straine si sa plateasca pensii cetatenilor greci pentru perioada in care acestia au lucrat in tara noastra, se arata intr-un comunicat al Reprezentantei CE.

Astfel, in temeiul legislatiei fiscale romane, o societate straina cu mai multe sedii face obiectul regimului fiscal al intreprinderilor pentru fiecare dintre sedii in mod individual, in pofida faptului ca acestea nu au personalitate juridica separata. Imposibilitatea unui contribuabil strain de a consolida rezultatele tuturor sediilor sale din tara noastra se traduce printr-un un dezavantaj la nivelul fluxului de numerar sau prin impozite mai mari pentru entitatea juridica straina.

Potrivit Comisiei, aceasta restrictie contravine libertatii de stabilire garantate de tratatele UE.

Totodata, Executivul european a solicitat Romaniei sa respecte Regulamentul (CE) nr. 1408/71 si Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala la calcularea drepturilor la pensie ale cetatenilor greci care au lucrat in tara noastra inainte de aderarea acesteia la UE.

In prezent, autoritatile romane refuza sa ia in considerare perioadele lucrate de migrantii greci inainte de aceasta data. Refuzul se bazeaza pe un acord bilateral semnat intre Romania si Grecia in 1996. In contextul acordului respectiv, Romania a platit Greciei o suma fixa de 15 milioane USD, iar Grecia este responsabila sa plateasca pensii corespunzand unui numar de maximum 15 ani lucrati. Aceasta inseamna ca lucratorii au pierdut dreptul la pensie pentru perioadele care depasesc 15 ani. Comisia considera ca acordul bilateral nu poate fi utilizat pentru a-i lipsi pe unii cetateni de drepturile care le sunt acordate in mod direct de dreptul UE si ca tara noastra datoreaza lucratorilor drepturile suplimentare la pensie, chiar daca acestea corespund unor perioade anterioare aderarii la UE.

Cele doua solicitari ale Comisiei iau forma unui aviz motivat in cadrul procedurilor UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor. Romania are la dispozitie doua luni pentru a transmite Executivului european masurile luate in vederea punerii integrale in aplicare a regulamentelor. In caz contrar, Comisia poate poate sesiza Curtea de Justitie a UE cu privire la aceste cauze.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult