Cat costa iesirea Greciei din UE

Cat costa iesirea Greciei din UE Data: 17 mai 2012   Ora: 16:53

Premierul Marii Britanii, James Cameron, este de parere ca zona euro este "la rascruce". Acesta a spus ca va face "orice este necesar" pentru a "proteja" tara.

Afirmatiile vin dupa ce guvernatorul Bancii Nationale a Angliei s-a declarat nemultumit de atitudinea liderilor europeni fata de situatia economica din zona.

Alarma a fost data din cauza instaurarii haosului politic din Grecia si a intensificarii tensiunilor politice dintre Germania si Franta, o data cu alegerea lui Francois Hollande la Palatul Elysee.

Potrivit lui Cameron, liderii europeni "trebuie fie sa se impace, fie sa se gandeasca deja la o posibila separare. Este o decizie care nu mai trebuie amanata la nesfarsit".

Ziua de joi a adus noi tensiuni in Grecia, mai ales dupa ce Banca Centrala a incetat sa mai finanteze cateva banci elene.

De ce se evita iesirea Greciei din zona euro?
Nimeni nu doreste ca Grecia sa paraseasca zona euro, insa multe tari au inceput sa se pregateasca deja pentru cel mai rau scenariu.

Guvernatorul Bancii Angliei a avertizat ca Europa se destrama daca Grecia nu va ramane in Zona.

Presedintele SUA, Barack Obama, a precizat ca situatia din Europa este ca "un vant potrivnic" pentru America.

Asistam la episodul Lehman Brothers, varianta europeana?
Unul dintre gigantii Wall Street-ului a intrat in faliment, pe 15 septembrie 2008, dupa ce nicio alta banca nu a vrut sa-l cumpere si nici statul nu l-a ajutat. In acea zi indicele Dow Jones a ajuns la cea mai scazuta valoare de dupa atacurile de la 11 septembrie 2011. De atunci a inceput criza economica, cea mai grava de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Situatia actuala seamana deosebit de bine cu cea in care s-a aflat Lehman Brothers. In acest moment putem asemana Grecia cu consortiul american, iar Europa este o America mai mica.

Cat costa "despartirea" de Grecia? Ne permitem?
Daca Gercia ar parasi zona euro in mod organizat, ar produce pagube care s-ar ridica la aproximativ 2% din PIB-ul Zonei, ceea ce ajunge la 300 de miliarde de dolari. Acesta este scenariul optimist.

Insa, cum in ultima vreme au fost retrasi tot mai multi bani din bancile elene, temerile sunt ca von asista la o iesire neprogramata. Costurile ar fi enorme, iar Situatia intregii regiuni ar fi dezastruoasa, iar costurile, enorme: aproximativ 1.000 de miliarde de dolari.

Romania, siguranta de un miliard de euro
Romania a contractat de la Banca Mondiala un imprumut "preventiv" de un miliard de euro. Banii acestia se vor afla la dispozitia autoritatilor romane in cazul unor situatii neprevazute.

Prin acest acord negociat cu Banca Mondiala, Ministerul Finatelor doreste sa aiba o plasa de siguranta concretizata intr-o linie de credit de un miliard de euro. Banii raman la dispozitia Romaniei timp de trei ani si pot fi folositi in conditiile in care pietele externe se blocheaza. Costul este de 0,25% pe an.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online

Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult