Bogatii Romaniei platesc printre cele mai reduse impozite din lume

Bogatii Romaniei platesc printre cele mai reduse impozite din lume Data: 5 noiembrie 2012   Ora: 10:00

Romania are unul dintre cele mai reduse niveluri de impozitare pentru cetatenii cu cele mai ridicate venituri, comparativ cu alte mari economii globale, potrivit unui studiu efectuat de UHY, reteaua internationala de contabilitate si consultanta.

"Romania este una dintre putinele tari in care functioneaza un sistem de taxare la cota unica. Impozitele reduse pentru cei cu venituri mari pot reprezenta un avantaj, iar taxele sociale ridicate pot fi o frana pentru investitiile in afaceri, deoarece reduc productivitatea ,neexistand motivatia de a munci mai din greu si de a castiga mai bine. Daca societatile sau intreprinzatorii simt ca taxele sociale ridicate sunt o problema, se vor gandi sa investeasca in alta parte", a precizat Camelia Dobre, Managing Partner in Romania si membru UHY.

Pe de alta parte, tara noastra are cel mai ridicat nivel de impozitare pentru persoanele cu venituri mici, comparativ cu toate statele studiate. "Aceasta cota ridicata de impozitare afecteaza dezvoltarea economiei de consum. Guvernul trebuie sa se gandeasca cum sa ridice o parte din aceasta povara. Ar putea introduce un nivel zero de impozitare pentru cei care castiga sub un anumit nivel", a adaugat Dobre.

Dintre cele 26 de tari analizate, Romania are cele mai ridicate impozite pentru cei care castiga 25.000 dolari anual si se afla pe pozitia a saptea in clasamentul statelor cu cele mai reduse niveluri de impozitare pentru persoanele care au un venit anual de 200.000 dolari.

Astfel, persoanele care castiga 25.000 dolari pastreaza 17.535 dolari din veniturile lor, in timp ce romanii care castiga 200.000 dolari pastreaza 154.719 dolari pastreaza din veniturile lor. Aceste sume sunt cu 6.705 dolari, respectiv 19.281 dolari mai scazute decat veniturile pastrate in Japonia si Rusia, economiile cu cele mai scazute taxe pentru venituri de 25.000 dolari si 200.000 dolari (cu exceptia Emiratelor Arabe Unite).

UHY a calculat venitul net al unui angajat singur, necasatorit, dupa ce se deduc impozitul pe venit si contributiile angajatului la asigurarile sociale, pentru salarii de 25.000 dolari, 50.000 dolari, 200.000 dolari, 250.000 dolari si 1.500.000 dolari.

Economiile europene din Vest au crescut taxele pentru a-si acoperi deficitele bugetare, facandu-le si mai necompetitive comparativ cu economiile rivale cu taxe reduse – ca Romania.

Tarile din BRIC – Brazilia, Rusia, India, China – au printre cele mai scazute niveluri ale taxelor sociale si contributiilor la asigurarile sociale. Contribuabilul mediu dintr-o tara BRIC va pastra 85% dintr-un venit de 25.000 dolari si 75% dintr-un venit de 200.000 dolari. Aceasta prin comparatie cu doar 80% si 62% pentru aceiasi contribuabili medii din tarile G7.

"Economiile cu nivel redus de impozitare, dintre care nu toate sunt tari in dezvoltare, au fost capabile sa-si mentina sau sa-si reduca taxele in ultimul an", a comentat Dobre.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online

Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult