Bancile din Romania, restante la amabilitate si profesionalism

Atitudinea profesionala a angajatilor din sistemul bancar romanesc prezinta deficiente majore, conform unui studiu de Mystery Shopping efectuat de VBS – Business Solutions.
Numai 12,5% dintre bancile evaluate au reusit sa obtina nota de trecere din punctul de vedere al excelentei in relatia cu clientul.
In ultimii ani, in care au avut loc schimbari drastice pe piata financiar – bancara locala si internationala, populatia percepe bancile ca fiind cauza multor evenimente negative din piata, si totusi, fara banci aceasta piata nu poate exista.
Din dorinta de a afla cum au reusit bancile sa schimbe aceasta perceptie si ce masuri au adoptat pentru a demonstra importanta orientarii catre client, specialistii de la VBS au efectuat un studiu de Mystery Shopping axat pe principalele 8 banci din Romania. Acestia au incercat sa obtina informatii legate de produsele de creditare oferite persoanelor fizice care doresc sa-si achizitioneze o locuinta prin intermediul programului ”Prima Casa” sau prin produsele standard destinate achizitiei imobiliare.
Studiul arata ca standardele occidentale romanesti in domeniul bancar implica superficialitate, carti de vizita ”hand made” facute pe post-it-uri, iar in unele cazuri chiar necunoasterea produselor vandute si greseli grave de comportament.
Inca de la intrarea potentialului client in unitatile bancare s-au observat neconcordante importante cu privire la respectarea regulilor de baza in relationarea interumana. Daca intampinarea clientului s-a facut doar in jumatate din cazuri, nici macar unul dintre consilierii de credite nu s-a prezentat la initierea conversatiei. Numai 37.5% dintre acestia au oferit carte de vizita clientului.
Imbunatatirea calitatii serviciilor ar trebuie sa porneasca de la modul in care clientul este intampinat, de la atentia si consilierea de care ar trebui sa beneficieze acesta si in principal de la parteneriatul care ar trebui sa se stabileasca intre banca si client. Fara acest parteneriat profitabil pe termen lung, consideram ca vom asista in continuare la incercari esuate de loializare din partea bancilor.
Si in ceea ce priveste abilitatile personalului bancar de a stabili nevoile clientului si a-l consilia spre un produs adaptat necesitatilor lui, situatia este destul de alarmanta. Daca doar 37,5 % dintre unitatile bancare analizate au fost interesate sa ofere o simulare personalizata clientului, aproape o treime dintre acestea nu au considerat ca merita efortul de a lista graficul de ramburasare sau ca ar trebui sa-i mentioneze clientului ca aceasta simulare are un caracter informativ si poate suferi fluctuatii in functie de sumele inscrise pe actele doveditoare.
In plus, doar in jumatate dintre cazuri clientii sub acoperire au fost intrebati despre venitul lor net (salarial si in unele cazuri bonuri de masa, alte venituri fiind complet omise) sau daca doresc sa aduca un co-platitor pentru a obtine creditul. Procentul de 50 % se mentine si in cazul intrebarilor legate de preferinta clientului pentru un credit in euro sau lei, iar dintre acestia doar jumatate au dat si explicatii concrete privind avantajele corelate tipului de credit pe diferite monede.
Concluzionand, se poate spune ca dupa aproape 4 ani de criza, perioada in care multe banci au inchis sucursale si agentii incercand sa devina mai profitabile, calitatea serviciilor oferite de bancile prezente in Romania nu s-a imbunatatit semnificativ.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Credit online: cum să găsești rаpid bani în România și de ce această soluție funcționează
Instituțiile financiare nebancare (IFN) oferă împrumuturi în doаr câteva clicuri - fără аdeverințe, fără garanți și ... citeste mai mult