Afla cum iti recuperezi creantele prin executare silita

Afla cum iti recuperezi creantele prin executare silita Data: 9 februarie 2012   Ora: 16:19

Executarea silita este procedura prin mijlocirea careia creditorul, titular al dreptului recunoscut printr-o hotarare judecatoreasca sau prin alt titlu executoriu, constrange prin concursul organelor competente pe debitorul sau care nu isi executa de buna voie obligatiile decurgand dintr-un asemenea titlu, de a si le aduce la indeplinire in mod silit.

Executarea silita constituie ultima faza a procesului civil si reprezinta, in tara noastra, o importanta garantie a infaptuirii justitiei, intemeindu-se, in toate fazele ei, pe principiul legalitatii.

Sunt participanti la executarea silita: partile, organele de executare si instanta judecatoreasca. Partile in faza executarii silite sunt debitorul urmarit, creditorul urmaritor si tertele persoane care participa la aceasta faza. Potrivit legii, sunt organe de executare: executorii judecatoresti, organele fiscale, care asigura executarea silita a creantelor bugetare, executorii bancari, executorii din cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.Prin Legea nr. 459/2006 a fost sporit rolul activ al organelor de executare in indeplinirea atributiilor ce le revin in cadrul acestei proceduri, pentru realizarea integrala si cu celeritate a obligatiilor prevazute in titlul executoriu si pentru respectarea dispozitiilor legii, a drepturilor partilor si ale altor persoane interesate.

Titlul executoriu este inscrisul care permite punerea in executare silita a creantei pe care o constata.

Potrivit legislatiei actuale, principalele titluri executorii sunt: hotararile judecatoresti, actele autentificate de notarul public, hotararile arbitrale, hotararile judecatoresti straine, efectele de comert, respectiv cambia, biletul la ordin, cecul, decizia de imputare. Este prevazuta obligatia executorului de a remite personal creditorului sau reprezentantului acestuia titlul executoriu, mentionand pe acesta cauza restituirii si partea de obligatie ce a fost executata. Daca titlul executoriu nu contine suficiente criterii in functie de care se poate actualiza valoarea obligatiei, organul de executare va trebui sa actualizeze obligatia in functie de rata inflatiei, aceasta fiind calculata de la data cand hotararea judecatoreasca a devenit executorie sau, pentru celelalte titluri, de la data cand creanta a devenit exigibila si pana la data platii efective a obligatiei cuprinse in oricare dintre aceste titluri.

Concomitent cu realizarea drepturilor creditorului, legea ocroteste debitorul si orice alte persoane impotriva oricaror masuri excesive. Urmarirea se efectueaza numai asupra patrimoniului debitorului, fiind cu desavarsire interzisa orice masura de constrangere asupra persoanei acestuia. Desi de regula, executarea silita se aplica asupra intregului patrimoniu al debitorului, legea excepteaza da la urmarire unele bunuri strict necesare pentru existenta sa si intretinerea familiei sale, pentru exercitarea meseriei sau profesiei ori alte bunuri cu destinatie speciala. Un mijloc pentru asigurarea legalitatii executarii silite il reprezinta si contestatia la executare.

Executarea silita poate fi directa sau in natura, de exemplu: ridicarea de la debitor a unui bun pe care il detine fara drept, demolarea unei constructii, evacuarea dintr-o locuinta etc., ori indirecta sau prin echivalent, constand in incasarea de catre creditor a unor sume banesti obtinute prin vanzarea bunurilor debitorului ori prin poprire.

In raport cu natura bunurilor supuse urmaririi executarii silite, aceasta poate avea mai multe forme, prevazute de codul nostru civil, precum: urmarirea bunurilor miscatoare ce se afla in posesia debitorului, urmarirea si poprirea bunurilor miscatoare ale debitorului care se afla in posesia unui tert, urmarirea fructelor prinse de radacini, urmarirea veniturilor unui bun nemiscator, urmarirea bunurilor nemiscatoare, predarea silita a miscatoarelor si nemiscatoarelor.

Legea reglementeaza si unele proceduri speciale de executare silita. Printre acestea se enumera reglementarile cu privire la executarea silita impotriva persoanelor fizice a platii impozitelor si a creantelor banesti ale persoanelor juridice, spune doamna avocat Laura Scutaru de la Casa de Avocatura Coltuc.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Protecția muncii și Prevenirea și stingerea incendiilor

În orice domeniu de activitate, siguranța angajaților trebuie să fie o prioritate de necontestat. Implementarea măsurilor ... citeste mai mult