Afla cum arata cel mai sumbru scenariu pentru Romania

Afla cum arata cel mai sumbru scenariu pentru Romania Data: 6 august 2012   Ora: 18:15

Lupta dintre Putere si Opozitie care dureaza de mai bine de 2 luni nu aduce niciun avantaj Romaniei.

Insitutiile statului se razboiesc, oamenii politici se acuza, iar romanii platesc rate la banci din ce in ce mai mari, cumpara alimente din ce in ce mai scumpe si platesc facturi cu cateva procente mai mari de la luna la luna.

Cel mai pesimist scenariu pentru Romania in zilele care urmeaza, pana cand se va ajunge la o stabilitate politica, este:

Cursul valutar este si va continua sa fie sub o presiune apasatoare
Banca Nationala a Romaniei a tinut cursul valutar atat cat a putut, folosind toate armele impotriva "gurilor" politicienilor. Asa cum a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu "gura bate fundul". Din pacate "gura" politicienilor bate "fundul" oamenilor de rand, a pensionarilor si a bugetarilor.

Acum, cursul nu poate fi mentinut decat prin vanzarea de valuta din rezervele Bancii Nationale, deoarece iesirile de capital au crescut simtitor in timp ce investitiile straine s-au redus, absorbtia de fonduri europene este foarte scazuta iar creditele externe s-au redus simtitor.

In opinia analistilor eFin.ro, presiunea pe curs va continua sa fie ridicata in lunile urmatoare, chiar si in scenariul optimist in care conflictul privind demiterea presedintelui se va rezolva rapid in favoarea presedintelui suspendat.

Bani pentru consum si economisire, din ce in ce mai putini
Un curs al monedei unice europene de 4,6 lei si chiar peste. Acesta se va simti in buzunarul fiecarui roman care are de platit rate la banci sau facturile de utilitati. De economisit va fi din ce in ce mai greu, iar investitii vor face doar cei mai curajosi dintre noi.

Din moment ce economisirea interna va incetini in perioada urmatoare, tot greul cade pe umerii investitorilor straini. Insa, pentru ca acestia sa vina in tara noastra au nevoie de stabilitate atat monetara cat si politica. Chiar si in aceste conditii, revenirea investitorilor straini este improbabila in urmatoarele luni, pana la alegerile parlamentare, au subliniat analistii eFin.ro.

Scaderea afacerilor, revizuirea bugetelor, noi valuri de disponibilizari
Ce face un investitor cand vede ca Romania se confrunta cu scadere economica si tensiuni politice interne si externe? Isi pune afacerea pe "hold" pana cand se dumireste in ca sens sa o ia. Pentru a nu pierde prea mult isi reduce la maxim cheltuielile pentru perioada in care nu produce. Cum? Simplu. Prin noi valuri de disponibilizari.

Consecintele sunt cele pe care le cunoastem dupa episodul 2009 si 2010: scaderea volumului afacerilor, sau in cel mai fericit caz mentinerea lui la nivelul anului trecut. Este astfel pusa in primejdie cresterea economica a Romaniei pentru anul 2012, care probabil se va situa la un nivel de 0,5 – 0,7%, mai scazut decat asteptarile anterioare de pana la 1,5%, spun analistii eFin.ro.

Bancile nu vor mai face noi reesalonari
Din cauza inrautatirii situatiei financiare a populatiei, companiile si persoanele fizice vor fi nevoite sa recurga la amanari ale rambursarii imprumuturilor. Daca situatia actuala se va inrautati, putem asista la noi insolvente. Luptele dintre debitori si banci pentru recuperarea imprumuturilor vor fi din ce in ce mai aprige, ceea ce va duce la o tensiune intre banci si populatie.

Cea mai mare pierdere pentru Romania: prabusirea fondurilor europene
In 2007, atunci cand Romania a intrat in Uniunea Europeana, tara noastra a primit 20 de miliarde de euro pentru autostrazi, dezvoltarea afacerilor, reabilitarea infrastructurii sociale, instruirea angajatilor. Guvernele au reusit sa atraga nici mai mult nici mai putin de ... 2 miliarde de euro.

Care era rolul fondurilor europene? Pe timp de criza acestea pot fi gestionate astfel incat sa devina resursa financiara care sa acopere plecarea capitalurilor private si sa mentina finantarea economiei romanesti.

Daca nu am reusit asta in 5 ani, exista o posibilitate mare ca Uniunea Europeana, care a descoprit multe nereguli cu gestionarea fondurilor europene si care se confrunta si ea cu o criza fara precedent, sa ne retraga o suma din fondurile neatrase.

Blocarea fondurilor europene ar fi o lovitura foarte dura pentru economia Romaniei, dar poate fi privita ca o "pedeapsa" pentru derapajele de la democratie constatate in tara noastra, au mai precizat analistii eFin.ro.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online

Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult