Afla ce este fidejusiunea si cum influenteaza contractele de credit

Afla ce este fidejusiunea si cum influenteaza contractele de credit Data: 12 aprilie 2012   Ora: 11:05

Daca esti girant pentru o persoana care nu isi mai poate plati creditul, poti face un contract de fidejusiune, fara acordul debitorului.

Fidejusiunea este un contract prin care o persoana numita fidejusor se obliga sa execute obligatia asumata de o alta persoana (debitorul principal) fata de creditorul acesteia, spune dl. avocat Coltuc Marius, fondatorul Casei de Avocatura Coltuc.

Fidejusiunea ia nastere prin incheierea unui contract intre fidejusor si creditor, chiar si fara acordul sau stiinta debitorului. De exemplu, in cazul unui contract de credit bancar, debitorul (cel ce primeste imprumutul) aduce un girant (fidejusor) care semneaza cu banca (creditorul) un contract de garantie (fidejusiune).

Intotdeauna, aceasta garantie nu poate depasi ca intindere obligatia principala a debitorului, insa se intinde atat asupra obligatiei principale, cat si asupra eventualelor accesorii (dobanzi, penalitati etc.).

Pot fi garantate prin fidejusiune atat obligatii prezente, existente deja, cat si obligatii viitoare sau eventuale (de exemplu un gestionar care aduce ca si garantie o alta persoana pentru eventuale pagube care s-ar putea produce in gestiune).

Fidejusiunea poate fi atat conventionala, adica stabilita de parti cat si legala sau chiar judecatoreasca, stabilita de lege sau de instanta.

Intrucat prin contractul de fidejusiune fidejusorul s-a obligat sa execute obligatia debitorului daca acesta nu o executa, fidejusorul poate invoca anumite beneficii legale, intrucat nu el este debitor principal, iar regula este ca cel ce s-a obligat initial sa isi execute obligatia si numai in cazul in care nu executa sa intre in functiune garantia (fidejusiunea), care este accesorie obligatiei principale.

Astfel, fidejusorul poate invoca beneficiul discutiunii, adica poate pretinde creditorului ca acesta sa il urmarerasca mai intai pe debitorul principal si numai dupa aceea, daca nu s-a platit in totalitate obligatia sa treaca la executarea impotriva sa.

Acest beneficiu poate fi invocat insa numai daca fidejusorul nu a renuntat expres la el prin contract sau daca nu s-a obligat in solidar cu debitorul principal.

Exista si un alt beneficiu, de diviziune, care functioneaza cand exista mai multi fidejusori. Regula este ca fiecare dintre ei poate fi urmarit pentru intreaga datorie, insa un fidejusor poate cere ca datoria sa fie impartita intre ei.

Acest beneficiu  poate fi invocat daca fidejusorul nu a renuntat la el sau daca nu s-a prevazut clauza solidaritatii intre fidejusori.

Daca fidejusorul a platit datoria catre creditor, are dreptul de regres impotriva debitorului principal pentru a-si recupera sumele platite, in conditiile legii.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online

Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult