BCR, pierdere de 546 milioane euro in primele 9 luni din 2014

BCR, pierdere de 546 milioane euro in primele 9 luni din 2014 Data: 30 octombrie 2014   Ora: 13:48

Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat in primele 9 luni din 2014, o pierdere de 545,9 milioane euro (2,428 miliarde lei ), cauzata de provizionarea crescuta.

“Rezultatul net din primele noua luni ale anului este influentat in mod semnificativ de o majorare substantiala a provizioanelor de risc, avand in vedere faptul ca am angajat toate eforturile pentru a derula o curatare extinsa a portofoliului de credite neperformante. Pana la finalul anului, obiectivul nostru este sa reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, pana la jumatate, in functie de conditiile pietei. Alaturi de rezolvarea accelerata a mostenirii istorice de credite cu probleme, cel mai important aspect este faptul ca BCR a revenit puternic in piata. Cota de piata a bancii se situeaza deja la 25% din creditele ipotecare nou acordate si observam, per ansamblu, o crestere substantiala a creditarii garantate si negarantate.”, a declarat Tomas Spurny, CEO al BCR (foto).

Banca a obtinut un rezultat operational de 1,57 miliarde lei (352,6 milioane euro) in primele noua luni ale anului 2014, pe baza unei cresteri incurajatoare a portofoliului de credite performante acordate persoanelor fizice, a stabilizarii alaturi de imbunatatirea calitatii portofoliului de credite pentru companii, insotite de cresterea capacitatii de a atrage depozite si distributia de success a fondurilor de investitii administrate de Erste Asset Management.

Elemente principale ale activitatii comerciale in primele 9 luni din 2014

In segmentul de afaceri retail, rezultatele performante in ceea ce priveste creditarea au determinat majorarea cu 390 si respectiv 80 de procente a volumului imprumuturilor ipotecare, respectiv de consum, sprijinind revenirea pe crestere a afacerii.

Soldul creditelor performante a crescut la aproximativ 17,1 miliarde lei, cu o tendinta de consolidare a volumului de credite nou acordate care contrabalanseaza volumele creditelor rambursate sau care ajung la maturitate. Portofoliul de credite imobiliare a crescut satisfacator la 9,1 miliarde lei, iar portofoliul general de credite acordate in moneda locala a crescut la 6,6 miliarde lei.

In segmentul de afaceri corporate, portofoliul de credite performante a crescut usor la aproximativ 12,2 miliarde lei, trimestrul 3 din 2014 fiind primul trimestru din ultimul an cand soldul general al creditelor a crescut fata de precedentele 3 luni. Aceasta crestere a fost generata in special de cresterea numarului de credite nou acordate clientilor din sectoare precum: energia, agricultura, constructii, farmacie & sanatate, industrie, IT&C.

Rata creditelor neperformante a scazut semnificativ cu 10%, acum aflandu-se la 26,5% din totalul portofoliului de credite la 30 septembrie 2014, in pofida diminuarii generale a portofoliului de credite cauzata de rambursari, scoateri din evidenta si vanzari de portofolii selectionate de credite neperformante.

Venitul net din dobanzi a scazut cu 16%, atingand valoarea de 1,78 miliarde lei (400,8 milioane euro), din cauza unui mediu de piata marcat de rate mai mici ale dobanzii, eforturilor de stabilire a unor preturi competitive in piata si solutionarea accelerata a problemelor legate de portofoliile de credite neperformante.

Venitul net din comisioane a crescut cu 4,8%, atingand valoarea de 540,2 milioane lei (121,4 milioane euro), in timp ce rezultatul net din tranzactionare a scazut cu 16,8%, atingand valoarea de 281,3 milioane de lei (63,2 milioane euro), din cauza tranzactiilor FX mai scazute.

Veniturile operationale ale bancii au scazut cu 12,6%, la 2,624 miliarde lei (589,7 milioane euro).

In acelasi timp, cheltuielile administrative generale s-au diminuat cu 13,8% la 1,054 miliarde lei (237,1 milioane euro).

Depozitele de la clienti au ramas in general stabile, majorandu-se doar usor cu 0,3% la 37.626,5 milioane lei (8.531,7 milioane euro) la 30 septembrie 2014. Depozitele clientilor raman sursa principala de finantare a BCR, dar banca se bucura de o sustinere puternica din partea bancii mama pentru finantarea pe termen lung, in acelasi timp beneficiind de surse de finantare diverse si contracte incheiate cu alte institutii financiare internationale.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Banci Si Asigurari


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult