Sistemul de pensii in Ungaria

Data: 14 decembrie 2011   Ora: 14:05

Prezentare generala

In contextul asigurarii pensiei obligatorii, in Ungaria functioneaza un sistem mixt constituit din doi piloni. Pilonul I actioneaza ca un sistem al serviciilor „plateste pe masura ce inaintezi” si are o pondere de circa 75%. Pilonul II este un sistem privat de pensii care functioneaza pe principiul fondurilor bazate pe contributii si al fondurilor de pensii private, care asigura aproximativ 25% din serviciile de pensii.
Sistemul celor doi piloni de pensie dezvoltat in cadrul sistemului de asigurari obligatorii este de asemenea suplinit de un al treilea pilon: sistemul economiilor pentru batranete, organizat in scheme de pensie voluntare mutuale, pe care statul le incurajeaza prin cotele de impozitare.

Un alt element de asigurare distinct de sistemul celor doi piloni ai asigurarilor sociale pentru varstnici este sistemul de pensii pentru batrani. Sistemul de pensii sociale functioneaza independent de asigurarea de pensie in ceea ce priveste finantele si organizarea, iar in acest context guvernele locale, pe baza veniturilor actuale sau a circumstantelor financiare, le asigura batranilor care au nevoie  un venit minim, sau un supliment.

In Pilonul I, contributiile la asigurarile de pensie platite la Fondul de Asigurari al Pensiilor de Stat, determinate pe baza salariului brut lunar actual, insumeaza 8,5%. Persoana nu trebuie sa plateasca contributii salarile peste acest nivel.
Asigurarea obligatorie a pensiei in Ungaria se extinde la oricare cetatean care desfasoara o activitate platita, fara sa conteze forma legala de desfasurare a activitatii.
 
Conditiile necesare pentru acordarea dreptului la pensie pentru limita de varsta

a)     Asigurare minima (perioada de munca):
    Pentru o pensie incompleta in Pilonul I, sunt necesari 15 ani de asigurare sau de plata a contributiilor, in timp ce pentru a obtine dreptul la pensie completa este necesara o perioada de 20 de ani de asigurare sau de plata a contributiilor.
In Pilonul II nu este prevazuta o schema de pensie privata minima conform unei perioade de timp in calitate asigurat. Pentru perioade mai scurte de 180 de luni indeplinite in calitate de asigurat, asigurarea poate fi insumata.
b)     Pensie pentru limita de varsta:
    In cadrul ambilor Piloni de pensie, varsta minima pentru a putea iesi la pensie pentru limita de varsta, atat pentru femei cat si pentru barbati, a fost stabilita la 62 de ani, incepand cu 2009.

Reglemetari privind calcularea pensiei


In Pilonul I, valoarea pensiei depinde de marimea salariului si de durata perioadei de asigurare. O valoare minima a acesteia exista, iar pensia nu va fi mai mare decat valoarea salariului mediu care serveste ca baza pentru calcul.

In Pilonul II nu exista o pensie minima garantata pe viata.  
    
Rudele si copiii care sunt intretinute de catre pensionari, in Ungaria, nu au dreptul la o pensie aditionala sau suplimente prin intermediul sistemului de pensie. Subventiile pentru persoanele aflate in intretinere se acorda in cadrul sistemului de asigurari sociale, care functioneaza separat de asigurarea de pensie.

Reglementari privind taxarea pensiilor

Pensiile stabilite in Pilonul I nu sunt clasificate ca fiind venituri taxabile. Daca alt venit taxabil exista alaturi de pensie, acesta in sine se taxeaza conform reglementarilor generale. Serviciile organizate din Pilonul II sunt taxate aparte, astfel 50% din cea mai mare taxa impusa va fi platita.       
In Ungaria, pensiile sunt acordate fara sa se impuna restrictii, indiferent daca pensionarul desfasoara sau nu o activitate salariala.

Pensii de urmas

Pensia pentru vaduve
Orice persoana are dreptul la o pensie de vaduva daca sotul sau partenerul decedat au dobandit perioada de asigurare necesara pentru pensia pe limita de varsta sau pensia de incapacitate, sau daca moare fiind pensionar ce primeste pensie pentru limita de varsta sau pentru dizabilitati.
Pensia de vaduva datorata sub orice titlu, va fi clasificata ca venit scutit de taxe, iar orice venit taxabil sau salariu castigat in plus se va taxa in mod independent conform reglementarilor generale.

Pensia pentru orfani

Au dreptul la alocatia pentru orfani copiii ai caror parinti au acumulat perioada necesara de activitate platita pentru a primi pensia pe limita de varsta sau cea de incapacitate. Alocatia pentru orfani se acorda copiilor, fratilor, surorilor si nepotilor adoptati, daca persoana decedata i-a avut sub ingrijire in propria lui/ei locuinta si nu exista nici o alta ruda capabila sa aiba grija mai departe de copil. Dreptul la alocatia pentru orfani nu este afectat daca copilul sau parintele lui/ei in viata se casatoreste sau este adoptat.  

Alocatia pentru orfani este acordata de la data mortii parintelui pana cand copilul implineste varsta de 16 ani. Daca copilul studiaza la o institutie de invatamand urmand cursurile la zi, alocatia pentru orfani se va acorda si pe perioada studiilor, dar nu peste varsta de 25 de ani.

Valoarea minima a alocatiei pentru orfani se stabileste prin lege, insa nu exista o valoare maxima. Alocatia pentru orfani este scutita de taxe.  

Pensia pentru ascendenti

Parintii au dreptul la o pensie de parinte daca copilul lor a murit dupa ce a obtinut perioada necesara de activitate salariala pentru a primi pensie pentru limita de varsta sau incapacitate de munca, sau a murit ca un pensionar pentru incapacitate de munca, daca:

?    Parintele era incapabil de munca (invalid) la momentul mortii copilului, sau a atins varsta de 65 de ani;
?    Parintele a fost intretinut in mare masura de catre copilul sau cel putin timp de un an inainte de moartea sa.
Acest drept se acorda de asemenea bunicilor, daca acestia sunt intretinuti de catre un nepot/o nepoata si parintilor vitregi daca au pastrat copilul vitreg pentru cel putin 10 ani.    

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora