Securitatea sociala in Ungaria

Data: 14 decembrie 2011   Ora: 14:03

Organizarea generala

Ungaria urmeaza sistemul de definitii utilizate in cadrul Uniunii Europene din punctul de vedere al prestatiilor furnizate si al sistemului administrativ si, astfel, foloseste urmatoarele concepte:

?    protectia sociala;
?    securitatea sociala;
?    asigurari sociale;
?    asistenta sociala.

Protectia sociala este conceptul cel mai raspandit, care cuprinde toate formele de subventie sociala, nu sunt conditionate de contributii, sunt universale, de exemplu alocatiile bazate pe drepturi obiective – prestatii familiale sau pe baza unei nevoi. Protectia sociala include 3 tipuri de indemnizatii: indemnizatiile bazate pe asigurare, universale si de asistenta, inclusiv:

?    indemnizatii de boala si de maternitate;
?    indemnizatii pentru handicap si dizabilitati;
?    indemnizatii pentru somaj;
?    indemnizatii pentru batranete (pensii si indemnizatii asemanatoare pensiilor);
?    indemnizatii pentru rude;
?    indemnizatii pentru familiale;
?    indemnizatii sociale.

Securitate sociala este un concept mai restrans decat cel de protectie sociala. Include indemnizatiile datorate pentru riscuri sociale definite (pentru somaj, accidente industriale, boli profesionale, dizabilitati, batranete, deces, boala, maternitate, exceptand saracia) si care sunt fie legate de activitate de castig, si astfel de plata contributiilor, sau sunt datorate, pe baza unui drept obiectiv, in conformitate cu statutul (de exemplu, cetatenia) definit de lege. Asistenta sociala, cu toate acestea, nu face parte din securitatea sociala. Prin urmare, securitatea sociala cuprinde urmatoarele 3 tipuri de indemnizatii:

?    indemnizatii de asigurare sociala;
?    indemnizatii universale bazate pe drepturi obiective;
?    indemnizatii speciale fara contributie, care suplimenteaza sau inlocuiesc indemnizatiile mentionate.

Conceptul de securitate sociala defineste de asemenea pozitia asigurarii sociale in raport cu securitatea sociala. Indemnizatiile de asigurari sociale care fac parte din securitatea sociala constituie doar un grup, grupul de indemnizatii disponibile numai urmare a platii contributiilor. Din acest grup fac parte si sistemele de sanatate si de pensii, sau unele indemnizatii pentru somaj.

Conceptul de asistenta sociala include asistenta de baza si cea acordata celor care nu sunt acoperiti de securitatea sociala. Obiectivul este de subventionare a persoanelor fara resurse materiale adecvate. Cu toate acestea, nu este suficienta conformitatea acestora la un singur statut legal definit, de exemplu, ca venitul lor sa nu depaseasca valoarea minima a pensiei pentru limita de varsta. Mai mult, este necesar ca persoana sau organizatia care acorda asistenta sa realizeze evaluarea corect, in functie de necesitate.

Organismele centrale guvernamentale si organismele responsabile pentru implementare sunt:


?    Ministerul Sanatatii (Egészségügyi Minisztérium)
?    Ministerul muncii si afacerilor sociale (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
?    Ministerul Finantelor (Pénzügyminisztérium)
?    Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (Országos Egészségbiztosítási Pénztár)
?    Directia Generala Nationala de Asigurari de Pensie (Országos Nyugdíjbiztosítási F?igazgatóság)
?    Oficiul de Munca si afaceri sociale (Foglalkoztatási és Szociális Hivatal)
?    Trezoreria Maghiara (Magyar Államkincstár).

Asigurarea de boala

Toti cei care sunt asigurati, in baza reglementarilor ungare sau comunitare, vor fi indreptatiti la beneficiile sistemului de sanatate din Ungaria.

Conform legii privind asigurarea sociala, sunt asigurati cei care:

?    Sunt angajati sau intretin un alt raport legal in scop de munca;
?    Sunt studenti;
?    Primesc indemnizatie de somaj;
?    Sunt clerici.

Beneficierea de serviciile de asigurari de sanatate se realizeaza in baza unui raport de asigurare, in functie de plata unor contributii.
Participarea la sistemul social de asigurari de sanatate, de exemplu indreptatirea la indemnizatii in acest sens, poate fi dovedita in cazul cetatenilor Romaniei, prin cardul european de asigurari de sanatate. Indemnizatiile pentru sanatate cuprind indemnizatiile financiare si indemnizatiile in natura.

Indemnizatiile in natura:

a)     In conformitate cu varsta, toti cetatenii romani sunt indreptati spre a participa la diverse examinari (spre exemplu, examinarile stomatologice gratuite pentru copii, radiografii pulmonare si pentru cancer).
b)     Se poate apela la serviciile doctorului de familie (examinari si sfaturi generale, tratamente curative, etc.) ales de fiecare.
c)     Cetatenii sub 18 ani sau peste 60 de ani au dreptul la asigurare stomatologica gratuita si, indiferent de varsta, toti beneficiaza de o examinare dentara.
d)     In caz de imbolnavire, asiguratii sunt indreptatiti la examinari si tratament curativ, la orice medicamente sau bandajari necesare, la opinii medicale specialiste si ingrijire necesara pentru tratament curativ si in cazuri specificate in functie de estimarea capacitatii de castig (doctorul de familie trimite de obicei pacientii la consultari din partea unor specialisti, insa in majoritatea cazurilor nu este nevoie de acest lucru).
e)     Toti cetatenii romani beneficiaza de servicii de spitalizare, in cazurile in care este necesara, astfel vor primi tratament curativ, medicamente, ingrijire si mese.
f)     Mamele insarcinate pot solicita servicii de ingrijire pe timpul sarcinii si nasterii in anumite cazuri prevazute in legislatie.
g)     In indemnizatiile in natura e inclusa de asemenea reabilitarea necesara pentru imbolnavirile individuale (spre exemplu tratament in sanatoriu, psihoterapie, etc.) si, unde este necesar, transportul pacientilor si tratamentul de urgenta. Toate aceste servicii sunt gratuite in cazul celor asigurati.
h)     Statul pune la dispozitie o subventie pentru diverse medicamente, ajutoare de tratament curativ si proceduri terapeutice individuale.

Indemnizatii in bani

a)     Asiguratii sunt indreptatiti la indemnizatii pentru sarcina si nastere pe o perioada de 24 de saptamani. Acestea acopera 70% din salariul mediu zilnic.
b)     Indemnizatiile pentru ingrijirea copiilor sunt datorate cel mai devreme din ziua ulterioara expirarii indemnizatiei pentru sarcina si nastere (dupa cele 24 de saptamani) sau perioada potrivita, pana cand copilul ajunge la varsta de 2 ani.     Indemnizatiile pentru ingrijirea copiilor vor fi echivalente cu 70% din salariul mediu pe zi calendaristica.
c)     Toti asiguratii au dreptul la plata aferenta concediului medical, daca, pe durata perioadei de asigurare, sau in prima, a doua sau a treia zi ulterioara terminarii perioadei de asigurare, isi pierd capacitatea de a mai castiga (datorita imbolnavirii sau sarcinii) si platesc contributii de asigurari de sanatate.
    Indemnizatia de boala va fi garantata pentru perioada incapacitatii desfasurarii unei activitati salariale, deci pentru o perioada nu mai mare de 1 an din cursul perioadei de asigurare, si pentru 90 de zile ce urmeaza terminarii perioadei de asigurare. In cazul unei asigurari cu  acoperire continua pentru cel putin 2 ani, indemnizatia de boala va fi de 70% din venitul mediu, iar pentru perioade mai mici de asigurare va fi de 60%.
d)    Indemnizatia pentru accidente este acordata in cazul unor accidente industriale sau in cazul unor boli profesionale. Partea vatamata va beneficia de servicii de ingrijire in caz de accidente, plata pentru boli dobandite in urma accidentelor si indemnizatie de accidente.

Toti cetatenii romani sunt supusi asigurarii obligatorii si astfel, in calitate de asigurati,  au dreptul de a beneficia de indemnizatiile de asigurare de sanatate din prima zi de angajare.

In masura in care romanul nu este considerat asigurat in calitate de angajat, in absenta unor dispozitii contrare din acordurile internationale, va avea dreptul sa adere de bunavoie la schema privind asigurarile de sanatate. Prin urmare, va trebuie sa plateasca contributii lunare destul de ridicate (100% din salariul minim).

Asiguratii si cei indreptatiti la serviciile de sanatate (pensionarii, studentii, rudele dependente) pot, din prima zi, sa faca uz de intreaga gama de servicii de sanatate la orice serviciu care are contract incheiat cu Fondul National de Asigurari de Sanatate. Numai persoanele care au incheiat acorduri au dreptul la dispozitii contrare fata de  reglementarile generale. Cu toate acestea, acest lucru poate fi justificat de faptul ca aceste prevederi nu sunt reglementate de asigurarea obligatorie.

In afara asiguratilor si beneficiarilor, sau persoanelor indreptatite in conformitate cu acordul, beneficierea gratuita de servicii de sanatate in Ungaria este posibila numai in contextul reglementarilor acordurilor internationale. Persoanele mentionate care nu sunt clasificate pot beneficia de aceste servicii numai cu obligatia de a plati.

Desi prevederile urgente sunt clasificate ca fiind gratuite, in practica, aceaste prevederi acopera doar cazurile privind ingrijirea de urgenta cu ambulanta.

Plata pentru imbolnavire poate fi acordata reclamantilor asigurati, care au sau au avut relatii de asigurare si care, ca urmare a imbolnavirii, au fost clasificati de catre medicii relevanti drept incapabili de a castiga si au fost de asemenea obligati sa plateasca 3% reprezentand contributiile de asigurari de sanatate.
Pentru primele 15 zile lucratoare de incapacitate de a castiga, va fi acordat concediu medical si nu plata pentru imbolnavire.
Lucratorii independenti, intreprinzatorii, membrii de familie care-i asista, sau membrii intreprinderilor asociate (cu exceptia cazului in care acestea activeaza in cadrul ocuparii fortei de munca), persoanele sau ucenicii care desfasoara activitati atribuite, si persoanele ajunse in incapacitate de a castiga dupa terminarea contractului lor nu sunt indreptatite la concediu medical. Pentru asiguratii cu drept la concediu medical, plata pentru imbolnavire se va stabili din ziua de dupa expirarea concediu medical.

Plata pentru imbolnavire este datorata pentru perioadele de incapacitate de castig certificata, de la data expirarii dreptului la concediu medical a solicitantului, pana la maximum 1 an. Cu toate acestea, plata pentru imbolnavire este datorata pentru numai 1 an daca solicitantul a fost asigurat continuu cel putin in anul precedent capacitatii sale a castiga. Mai multi factori influenteaza stabilirea cuantumului platii pentru imbolnavire, in primul rand venitul care reprezinta baza platii pentru imbolnavire. Cuantumul, in functie de perioada de asigurare, va fi de 60% sau 70% din salariul mediu zilnic.

Asigurarea de maternitate
 
Indemnizatia pentru sarcina si nastere se datoreaza oricui este asigurat pentru 180 de zile in termen de doi ani de dinaintea nasterii, si care naste in timpul perioadei de asigurare sau in termen de 42 de zile de la incetarea contractului de asigurare, sau care naste dupa mai mult de 42 de zile de la incetarea perioadei de asigurare.
Indemnizatia pentru sarcina si nastere se datoreaza pentru perioada de concediu de maternitate, care, in baza Codului Muncii, este de 24 de saptamani. Patru saptamani dintr-o asemenea perioada se incadreaza inainte de data prevazuta a nasterii.
 
Indemnizatia pentru sarcina si nastere se ridica la 70% din salariul mediu zilnic.

Asigurarea de invaliditate

Au dreptul la pensie de invaliditate persoanele asigurate care:
?    ca urmare a unei deteriorari de sanatate, deteriorare fizica sau intelectuala, au pierdut cel putin 67% din capacitatea de munca si nici o  imbunatatire a acestei situatii nu este anticipata pentru 1 an;
?    au dobandit termenul de serviciu stabilit;
?    de regula nu lucreaza, sau al caror salariu este substantial mai mic decat salariul lor anterior  dizabilitatiii.  

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora