Securitatea sociala a lucratorului roman in Spania

Data: 14 decembrie 2011   Ora: 09:31

Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, legislatia comunitara in domeniu a devenit direct aplicabila in Romania, in relatiile acesteia cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene. Este vorba de prevederile Regulamentului CEE nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii   si de Regulamentul nr. 574/72 privind aplicarea Regulamentului nr. 1408/71, acte normative comunitare care prevad: 

•     egalitatea de tratament intre cetatenii Statelor Membre: acordarea acelorasi drepturi si impunerea acelorasi obligatii de securitate sociala intre cetatenii proprii si cei ai altor State Membre, care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene;

•     determinarea legislatiei aplicabile astfel incat o persoana sa nu fie supusa, in acelasi timp, mai multor

legislatii de securitate sociala;

•     totalizarea perioadelor de asigurare in vederea stabilirii si acordarii drepturilor, ceea ce presupune ca institutia competenta, la calcularea drepturilor ce ii revin unui lucrator migrant (persoana care si-a desfasurat activitatea in mai multe state ale Uniunii Europene), ia in considerare atat perioadele de asigurare realizate in propriul stat, cat si perioadele de asigurare echivalente acestora, realizate in celelalte State Membre. Drepturile de pensie se acorda de fiecare instiutie competenta sub a carei legislatie persoana a realizat perioade de asigurare, proportional cu numarul anilor realizati conform acestei legislatii;

•     exportul prestatiilor, ceea ce presupune dreptul unui lucrator migrant de a beneficia, pe teritoriul statului de domiciliu, de prestatiile dobandite in statele in care si-a desfasurat activitatea. 

Lucratorii migranti se vor supune legislatiei de securitate sociala a statului de destinatie si vor fi indreptatiti la prestatiile de securitate sociala prevazute in aceasta legislatie. 

Inainte de inceperea activitatii lucrative, angajatorul trebuie sa inscrie lucratorul ca salariat al sau la sistemul de securitate sociala spaniol (Seguridad Social), urmand sa plateasca contributia corespunzatoare incepand cu prima zi de lucru si pana la incetarea contractului de munca, inclusiv in perioada de proba.

Sistemul de securitate sociala spaniol

Sistemul de securitate sociala spaniol cuprinde doua sectiuni: Regimul General si Regimurile Speciale adiacente. Fiecare dintre acestea are un statut diferit si propriile norme de functionare. 

In Regimul general se regasesc toti lucratorii care desfasoara o activitate lucrativa pentru un angajator. In Regimul special se incadreaza toti lucratorii pe cont propriu sau persoanele care efectueaza activitati specifice: 

•     Regim special agrar

•     Regim special pentru lucratorii autonomi

•     Regimul special al lucratorilor din exploatarile miniere de carbune

•     Regimul special al marinarilor. 

Cum se platesc contributiile la sistemul de securitate sociala spaniol?

In functie de regimul aplicabil, contributiile vor fi platite dupa cum urmeaza: 

•     in Regimul general (Régimen General): atat lucratorul cat si angajatorul sunt obligati sa cotizeze la Regimul General al Asigurarilor Sociale. Angajatorul plateste o suma pentru fiecare salariat in fiecare luna, pe toata durata angajarii, inclusiv perioada de proba, iar angajatului i se va retine din salariu o anumita suma de bani care ii va permite sa beneficieze de o serie de servicii precum: asistenta medicala (asistencia sanitaria), medicamente (ayudas farmacéuticas), ajutor de somaj (prestación de desempleo), ajutor in caz de incapacitate temporara incapacidad temporal).

 

•     in Regimurile speciale (Régimen Especiales) precum cel agrar, serviciul domestic, conditiile contributive au caracteristici speciale. In cazul activitatilor pe cont propriu, obligatia de a cotiza revine in intregime persoanei. 

ATENTIE! 

Daca doriti sa va informati asupra situatiei dumneavoastra de salariat puteti solicita „Rezumatul Activitatii Lucrative” (Informe de Vida Laboral) corespunzator, fie prin internet, fie pe site-ul Trezoreriei Generale a Asigurarilor Sociale (Tresorería General de la Seguridad Social): www. seg-social.es . 

Care sunt cotele ce se vireaza la sistemul de securitate sociala spaniol?

Cotele ce se vireaza pot varia in fiecare an, in prezent fiind in vigoare urmatoarele: 

•     Cotizatii de securitate sociala in Regim general: 

-     4,70% pentru ore normale ;

-     2% pentru ore suplimentare in regim de forta majora;

-     4,70% pentru celelalte ore suplimentare 

•     Somaj (cota lucratori)

-    1,55% in Regim general

-    1,60% in cazul contractelor pe durata determinata

•     Formare profesionala: 0,10% 

•     Cotizatii de securitate sociala in regim casnic: 3,7% 

•     In regim special agrar: 80,49 euro / luna (suma fixa) 

•     Impozit pe venit (IRPF): in functie de venit: maxim 43%, minim 2% (in cazul agriculturii). 

Veniturile lucratorilor imigranti in Spania sunt impozitate in aceleasi conditii ca si ale lucratorilor spanioli!

•    Contributia la sistemul de securitate sociala spaniol se realizeaza in fiecare luna, atat in cazul lucratorilor subordonati, cat si in cazul lucratorilor autonomi, incepand din prima zi de munca si pana la finalizarea activitatii lucrative. 

•    Pentru a solicita intreruperea cotizarii (baja): in cazul lucratorilor subordonati, angajatorului ii revine aceasta obligatie, iar in cazul lucratorilor autonomi solicitarea este individuala, fiind formulata de persoana in cauza. 

Ce avantaje am daca contribui la sistemul de securitate sociala?

Beneficiile se numesc prestatii economice si au rolul de a compensa lipsa salariului in cazul anumitor situatii care impiedica continuarea relatiei de munca: imbolnavirea, somajul, concediul de maternitate, etc.  Principalele prestatii economice se refera la: 

•     asistenta sanitara,

•     incapacitatea temporara de munca generata de imbolnavire sau accident de munca,

•     concediu de maternitate,

•     concediu de paternitate,

•     incapacitate permanenta de munca,

•     pensionare,

•     somaj. 

Ce trebuie sa stiu despre indemnizatia de somaj?

Aceasta indemnizatie protejeaza lucratorii in cazul in care devin someri, lucratorii care pot si doresc sa lucreze, dar isi pierd locul de munca definitiv sau timpul de munca li se reduce independent de vointa lor. 

Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj este necesar sa fi cotizat minim 360 de zile in ultimii 6 ani la sistemul de securitate sociala spaniol. Perioada in care se acorda indemnizatie de somaj difera in functie de perioada de timp in care s-a cotizat. 

 

Ce trebuie sa stiu despre ajutorul de somaj?

Ajutorul de somaj este un ajutor economic ce se acorda in urma cotizarii la sistemul de securitate sociala spaniol, la sistemul sanitar, protectia familiei si pensie.  Exista numeroase situatii in care se poate acorda ajutor de  somaj. In cazul incetarii involuntare a contractului de munca  fara a avea timpul necesar cotizat la sistemul de securitate sociala spaniol (3 luni in cazul in care aveti o familie si 6 luni in caz contrar), durata ajutorului de somaj va fi determinata de situatia personala a beneficiarului. 

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora