Recunoasterea diplomelor si calificarilor in Ungaria

Data: 14 decembrie 2011   Ora: 12:42

Recunoasterea nivelului calificarilor, confirmate de diplome inaintate si de trainingul specializat certificat astfel, este in sarcina Centrului Ungar de Echivalare si Informare (MEIK), in timp ce recunoasterea gradelor stintifice este realizata de universitatile obisnuite.  
Cei care aplica pentru recunoasterea diplomelor si calificarilor in scopul urmarii altor studii sau includerea unor studii partiale nu pot fi domiciliati in Ungaria.  

Reglementari privind recunoasterea diplomelor obtinute in Romania

Se face diferentiere intre recunoasterea nivelului de calificare si recunoasterea gradului de pregatire profesionala. Daca se doreste recunoasterea diplomei cu scopul de a se angaja, este necesara parcurgerea ambelor proceduri.

a) Recunoasterea nivelului de calificare:

Prin acest procedeu se  stabileste faptul ca o calificare certificata printr-o diploma, obtinuta intr-un stat din afara UE, este echivalenta cu un nivel de calificare din Ungaria (mediu, universitar, postuniversitar).
Se poate depune cerere pentru a echivala diploma obtinuta cu un nivel de calificare specificata, sau se lasa la atitudinea Centrului Ungar de Echivalare si Informare sa decida cu ce nivel de calificare este compatibila diploma prezentata.
Actele necesare pentru recunoasterea nivelului de calificare:
?    copie legalizata a diplomei originale (pentru efectuarea traducerilor legalizate se apeleaza la Birourile teritoriale ale OFFI);   
?    copie legalizata a carnetului de student (sau copia legalizata a adeverintei de la institutia care a eliberat diploma, cu datele privind durata studiilor, materiile studiate, examene date etc. Se accepta si un extras realizat in acest scop de la institutul de invatamint care a eliberat diploma);
?    traducerile legalizate ale actelor mai sus prezentate. Pentru actele din limba romana se accepta si o traducere dactilografiata, dar nelegalizata;
?    in cazul diplomelor obtinute prin studii postuniversitare se solicita si diploma de baza in copie tradusa si legalizata;
?    chitanta privind plata taxei de administrare;
?    daca cererea se trimite prin posta, se anexeaza copia actelor de identitate si copia actelor de domiciliu.

Centrul Ungar de Echivalare si Informare poate sa solicite si depunerea altor acte, cum ar fi:
?    diploma de bacalaureat, diplome obtinute anterior.

In cazul in care se solicita recunoasterea nivelului de calificare si a gradului de pregatire profesionala in cadrul aceleiasi proceduri, atunci trebuie anexate 5 copii traduse si legalizate ale diplomei.

b) Recunoasterea gradului de pregatire profesionala:

Prin aceasta procedura se certifica faptul ca posesorul diplomei de calificare detine cunostintele specificate in diploma si cunostintele necesare obtinerii unui calificari similare in Ungaria.
Este o conditie esentiala ca nivelul de calificare specificat in diploma sa fie recunoscut, iar solicitantul sa execute conditiile suplimentare impuse de Centrul Ungar de Echivalare si Informare (examen de capacitate, stagiu de pregatire sau completarea studiilor).
Recunoasterea nivelului de calificare nu este posibila daca in sistemul de invatamint nu exista pregatire comparabila cu cea solicitata pentru recunoastere. In acest caz, solicitantul poate sa solicite o „informare” despre diploma prezentata, informare care nu are efect juridic, dar inlesneste intergrarea pe piata muncii a persoanelor care dispun de diplome ce nu pot fi obtinute in Ungaria.

Actele necesare pentru recunoasterea gradului de calificare profesionala:

?    copie xerox dupa diploma de baza, in 5 exemplare;
?    copie xerox dupa diploma tradusa, in 5 exemplare;
?    copie legalizata si tradusa a carnetului de student sau a extrasului eliberat de institutia de invatamint care a eliberat diploma, privind materiile studiate, numarul orelor de practica, de studii, rezultatele examenului, etc.,  in 5 exemplare;
?    curriculum vitae, in 6 exemplare;
?    in cazul diplomelor de medic si farmacist, daca acestea nu contin date despre sustinerea examenului de licenta, este necesara o adeverinta in acest sens, sau o copie a lucrarii de diploma in 5 exemplare.

Durata procedurilor

Recunoasterea nivelului de calificare se decide de catre Centrul Ungar de Echivalare si Informare, in 60 de zile, iar recunoasterea gradului de calificare profesionala se decide in 90 de zile, daca au fost depuse toate documentele. Pentru luarea deciziei nu mai este necesara solicitarea altor acte doveditoare. Aceste perioade se pot prelungi o singura data, cu maximum 30 de zile.
Termenul de rezolvare se calculeaza de la primirea actelor doveditoare suplimentare solicitate de catre Centrul Ungar de Echivalare si Informare si este de 120 de zile. Procedura se poate suspenda, in cazuri justificate, pe o perioada care  nu intra in cele 120 de zile.

Taxe

Taxele percepute sunt:
?    taxa pentru recunoasterea nivelului de pregatire;
?    taxa pentru recunoasterea gradului de calificare profesionala;
?    pentru procedeul comun.
Daca s-au impus conditii suplimentare, taxele pentru aceste conditii sunt stabilite de institutiile vizate. Odata cu depunerea cererii trebuie achitata si suma legala fixa.

Procedura privind depunderea contestatiilor

Contestatia se depune in 15 zile de la primirea Hotararii, la sediul MEIK si se adrseaza ministrului educatiei. Impotriva Hotararii Ministrului Educatiei se poate formula contestatie pe cale judecatoreasca, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Cererea se depune pe formularul tip si la aceasta si se anexeaza urmatoarele acte:
?    copie legalizata (mai recenta de trei luni) a actului de identitate;
?    copie legalizata (mai recenta de 12 luni) a diplomei sau a certificatului de studii;
?    copie tradusa si legalizata a adeverintei, eliberata de institutul  de invatatamint care a eliberat diploma, prin care demonstreaza durata studiilor efectuate, continutul acestor studii si promovarea conditiilor necesare  acestor studii;
?    adeverinta despre faptul ca in  tara in care a obtinut diploma de calificare sau in tara in care a avut ultimul domiciliu, a lucrat legal in domeniul sanatatii cel putin 3 ani, din ultimii 5 ani;
?    taxa de administrare.
Se poate anexa in copie tradusa si legalizata orice alt act care demonstreaza orice calificare suplimentara sau care dovedeste o experienta acumulata in aceste domenii.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora