Munca domestica in Italia

Data: 13 decembrie 2011   Ora: 16:05

Ce act reglementeaza munca domestica?

Munca domestica in Italia este reglementata de un contract national de munca domestica, in care sunt precizate drepturile si indatoririle muncitorilor si ale patronilor.

Ce prevederi trebuie sa aiba contractul de munca?

Contractul de munca trebuie sa fie in forma scrisa, semnat de catre angajat si de catre patron, dvs. trebuind sa detineti o copie a acestuia.

In contract trebuie sa se prevada urmatoarele: data la care incepe raportul de munca; incadrarea; durata perioadei de proba; durata orelor de munca si distribuirea acestora; daca muncitorul este cazat si mananca in casa patronului; salariul; aplicarea prevederilor continute in contractul colectiv de munca corespunzator; care este jumatatea de zi libera pe langa ziua de duminica; locul prestarii muncii, precum si daca exista posibilitatea efectuarii unor deplasari; perioada de vacanta anuala; indicarea spatiului adecvat in care lucratorul isi va putea depozita si pastra lucrurile; eventuala tinuta de lucru care trebuie asigurata de angajator.

Cum poate fi incadrat lucratorul domestic?

Lucratorii sunt incadrati pe 4 niveluri, fiecaruia corespunzandu-i doua nivele de plata, nivelul superior este definit „super”.

Nivelul A

Colaboratorii pe langa familii numiti generic in acest mod, care nu se ocupa de ingrijirea persoanelor si care nu au experienta profesionala sau care au o experienta profesionala (care a putut fi obtinuta lucrand si la angajatori diferiti) mai mica de 12 luni, mai ales lucratorii care au experienta si competenta necesare sa isi desfasoare activitatea la un nivel executiv si sub controlul angajatorului.

Profil:

colaborator pe langa familii  fara experienta sau cu o experienta mai mica de 12 luni

lucrator care se ocupa de curatenia casei

lucrator care se ocupa de spalatul rufelor

ajutor in bucatarie

lucrator care se ocupa de curatarea grajdului si ingrijirea cailor

lucrator care se ocupa de ingrijirea animalelor

lucrator care se ocupa de ingrijirea spatiilor verzi

lucrator comun care se ocupa de lucru manual, pentru care este necesara depunerea de efort

Nivelul A super

Profil:

insotitor pentru persoanele fara handicap, fara a efectua nici o alta munca

baby sitter

Nivelul B

Colaboratori pe langa familii, care au experienta necesara si isi realizeaza atributiile la nivel executiv

Profil:

colaborator generic polifunctional

paznic al unei locuinte

persoana care se ocupa de calcatul rufelor

camerista

gradinar

muncitor calificat

sofer

lucrator care amenajeaza camera si serveste micul dejun inclusiv oaspetilor angajatorului

Nivelul B super

Profil: asistent pentru persoanele fara handicap, daca este nevoie desfasoara si alte activitati in casa

Nivelul C

Colaboratori pe langa familii care se afla in posesia unor cunostinte de baza specifice, atat teoretice, cat si tehnice, lucreaza cu responsabilitate si sunt autonomi

Profil: bucatar

Nivelul C Super

Profil: asistent pentru persoanele cu handicap, daca este nevoie desfasoara si alte activitati in casa

Nivelul D

Colaboratori pe langa familii, care au experienta necesara, si isi realizeaza atributiile cu responsabilitate, autonomie decizionala si coordonare

Profil:

administrator al bunurilor familiei

majordom

guvernanta

bucatar sef

gradinar sef

institutor

Nivelul D Super

Profil:

asistent pentru persoanele cu handicap, daca este nevoie desfasoara si alte activitati in casa director de casa

Ce salariu au lucratorii domestici?

Pentru lucratorii domestici straini, salariul minim lunar are valori diferite in functie de incadrare. Acesta porneste de la 557,92 euro si poate ajunge pana la 1.065,12 euro, chiar daca presteaza servicii pentru mai multi patroni (daca raportul de munca este de 24 de ore saptamanal).

De asemenea, dupa un an de munca consecutiva, lucratorul are dreptul la al treisprezecelea salariu (egal cu plata unui salariu pe o luna de zile) in luna decembrie, in perioada Craciunului.

Cei care nu au lucrat un an intreg, vor primi un procent proportional cu lunile lucrate.

In plus, dupa doi ani de munca neintrerupta la acelasi patron, lucratorul are dreptul la o majorare de 4% din salariul de baza.

Aceasta majorare se acorda separat fata de alte majorari.

Care este programul zilnic de lucru?

Durata programului de munca va fi stabilit intre dvs. si angajator si nu va putea depasi: in regim de convietuire, 10 ore pe zi, neconsecutive, cu un total de 54 de ore pe saptamana. Pentru angajati care nu convietuiesc, un maxim de 8 ore pe zi, neconsecutive, cu un total de 40 ore saptamanal, repartizate in 5 sau 6 zile din saptamana.

Care este durata repausului saptamanal?

Repausul saptamanal este de 36 de ore si va fi efectuat in cele 24 de ore de duminica, iar de cele 12 ore ramase veti beneficia in orice alta zi a saptamanii, cu acordul angajatorului.

In cazul in care angajatul are o confesiune religioasa, care prevede sarbatoarea intr-o zi diferita fata de duminica, partile se pot pune de acord asupra inlocuirii acesteia, cu toate efectele in contractul de munca, cu o alta zi din saptamana; in lipsa unui acord, se vor aplica prevederile de mai sus.

Cum se platesc orele suplimentare?

Sunt considerate suplimentare („straordinari”) acele ore care depasesc durata zilnica sau saptamanala maxima stabilita in contractul de munca, exceptie facand orele de prelungire a programului,

concordate in prealabil, pentru a recupera eventuale ore neefectuate.

Orele suplimentare sunt platite cu retributia totala pe ora prevazuta, cu urmatoarele majorari:

cu 25% pentru ore efectuate in intervalul dintre orele 6.00 – 22.00;

cu 50% pentru ore efectuate in intervalul dintre orele 22.00 – 6.00;

cu 60% pentru ore efectuate duminica sau in zilele festive stabilite in contractul colectiv de munca.

Care sunt zilele festive prevazute de lege?

1 ianuarie, 6 ianuarie, ziua de luni de dupa Pasti, 25 aprilie, 1 mai, 2 iunie, 15 august, 1 noiembrie, 8 decembrie, 25 si 26 decembrie, de ziua Sfantului orasului. Acestea sunt zile de repaus total platite.

In cazul in care veti lucra in aceste zile, in afara retributiei normale vi se va aplica o majorare de 60%.

La cate zile de concediu de odihna am dreptul?

Pentru fiecare an de serviciu prestat, aveti dreptul la o perioada de concediu de 26 zile, indiferent de programul de munca saptamanal.

Concediul poate fi fractionat in cel mult doua perioade ale anului, printr-un acord prealabil intre dvs. si angajator.

La cate zile de concediu am dreptul in cazul casatoriei?

In caz de casatorie, aveti dreptul la 15 zile de concediu platit.

Cat dureaza perioada de preaviz?

 

In ceea ce priveste perioada de preaviz necesara incetarii contractului de munca, aceasta este stabilita in functie de orele saptamanale si de vechimea in munca. Astfel, pentru o durata a muncii superioara a 25 de ore saptamanal – se acorda 15 zile calendaristice pentru cei care au o vechime de pana la 5 ani la acelasi angajator si 30 de zile calendaristice pentru cei care au o vechime de peste 5 ani la acelasi angajator. Pe de alta parte, pentru o durata a muncii inferioara a 25 de ore saptamanal – se acorda 8 zile calendaristice pentru cei care au o vechime de pana la 2 ani la acelasi angajator si 15 zile calendaristice pentru cei care au o vechime de peste 2 ani la acelasi angajator.

Perioada de preaviz se injumatateste in cazul demisiei lucratorului. Daca ati demisionat sau ati fost concediat(a), aveti dreptul la o indemnizatie de sfarsit de raport de munca.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora