Lucratori detasati in Italia

Data: 13 decembrie 2011   Ora: 15:55

Lucratorii detasati au nevoie de permis de munca?

Nu, pentru lucratorii romani detasati nu mai este necesara autorizarea pentru angajare, ci acestia trebuie, in cazul unei sederi mai mari de trei luni, sa se inregistreze in registrul de evidenta a populatiei.

Care sunt conditiile de munca ce li se aplica lucratorilor detasati?

In baza dispozitiilor DL nr. 72/2000, art. 3, par. 1, lucratorilor detasati li se aplica „aceleasi conditii de munca prevazute de dispozitiile legislative, regulamentare sau administrative precum si de contractele colective de munca stipulate de organizatiile sindicale ale angajatorilor si lucratorilor cele mai reprezentative la nivel national, aplicabile lucratorilor care efectueaza prestatii lucrative subordonate analogice in locul unde lucratorii detasati isi desfasoara activitatea sub forma de detasati”.

Care sunt situatiile in care apare detasarea?

Art. 30 al DL nr. 276/2003, modificat de DL nr. 251/2004, privind ocuparea si piata muncii, se refera la detasare, dupa cum urmeaza:

„1. Situatia de detasare apare atunci cand un angajator, pentru a-si satisface un interes propriu, pune temporar unul sau mai multi lucratori la dispozitia unui alt antreprenor pentru executarea unei anumite activitati.

2. In cazul detasarii angajatorul ramane responsabil pentru tratamentul economic si normativ fata de lucrator.

3. Detasarea care implica modificarea sarcinilor de munca se face cu acordul lucratorului interesat. Atunci cand detasarea implica deplasarea intr-o unitate de productie situata la o distanta mai mare cu 50 km fata de locul unde isi desfasoara in mod obisnuit activitatea, aceasta se poate realiza numai pentru motive tehnice, organizatorice, de productie sau de inlocuire ce pot fi demonstrate.

4. Ramane valabila prevederea art. 8, par. 3 al DL nr. 148/1993, convertit cu modificari prin Legea nr. 236/1993.

4 bis. Atunci cand detasarea are loc cu violarea prevederilor par. 1, lucratorul interesat poate solicita, prin intermediul unui cereri in justitie in baza prevederilor art. 414 al Codului de Procedura Civila, notificate chiar si numai subiectului unde a avut loc prestatia, constituirea unui raport de lucru fata de acesta din urma. In aceasta situatie se aplica prevederile art. 27, par. 2.”

In cadrul Circularei nr. 28/2005 Ministerul Muncii si Politicii Sociale a specificat care sunt elementele de legitimitate a detasarii (interes propriu) si situatia in care se apeleaza la solutia detasarii ca o alternativa a somajului din cauza problemelor de productie ale firmei respective.

Ce demersuri trebuie sa faca angajatorul in Romania inainte de a detasa lucratori?

Inainte ca lucratorii romani sa plece in Italia, angajatorul acestora trebuie sa le intocmeasca acte aditionale la contractele individuale de munca, pe care le inregistreaza la inspectoratul teritorial de munca competent. Totodata, trebuie sa solicite la Casa Judeteana/ Municipala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale eliberarea formularului E 101 „Atestat cu privire la legislatia aplicabila”, iar la Casa Judeteana/Municipala de Sanatate, eliberarea formularului E 106 „Atestat privind dreptul la prestatiile in natura ale asigurarii de boala-maternitate in cazul persoanelor care isi au resedinta intr-un alt stat decat statul competent” sau, in lipsa acestuia, eliberarea formularului E 111 „Atestat privind dreptul la prestatiile in natura in timpul unei sederi intr-un stat membru” pentru valabilitatea perioadei de detasare.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora