Legislatia muncii in Marea Britanie

Data: 14 decembrie 2011   Ora: 11:52

Statutul de angajat

Drepturile dvs. de angajat sunt guvernate de termenii contractuali si statutul de angajat aferent.

Exista trei categorii de persoane care lucreaza: „angajati”, ,,lucratori” si „angajati proprii”.

Definirea termenilor de „angajat” si „lucrator” variaza usor in lege insa, in general, daca anumite drepturi sunt conferite unui „lucrator”, ele sunt conferite si unui „angajat”.

Daca sunteti „angajat propriu” sub aspectul platii impozitelor, veti fi considerat „angajat propriu” si sub aspectul drepturilor de care beneficiati ca angajat.

Angajati

Majoritatea persoanelor care lucreaza sunt „angajati”. Sunteti considerat a fi „angajat” daca lucrati in baza unui contract de munca. Acesta nu trebuie sa fie scris, el intra in vigoare din momentul in care dvs. si angajatorul dvs. conveniti asupra termenilor si conditiilor de angajare. Existenta sa poate fi indicata indirect si de actiunile dvs. sau ale persoanei pentru care lucrati. Contractul precizeaza de obicei ce anume se asteapta de la dvs. in general dvs. veti fi cel care trebuie sa presteze munca; nu puteti trimite pe altcineva in locul dvs.

Angajatii beneficiaza de obicei de toate drepturile conferite de legislatia muncii insa, in unele cazuri, numai dupa o anumita perioada de timp lucrata.

Lucratori

Aceasta este o categorie mai diversa, care include angajatii insa exclude de obicei angajatii proprii. Un lucrator este o persoana care lucreaza pentru un angajator, fie in baza unui contract de munca fie in baza unui alt contract in cadrul caruia se angajeaza sa presteze personal o activitate sau un serviciu. Daca lucrati prin intermediul unei agentii de recrutare, veti fi considerat „lucrator”, si nu „angajat”.

Lucratorii beneficiaza de drepturi si protectie de baza, respectiv salariu minim pe economie, drepturi conform Reglementarilor privind orele de lucru inclusiv concedii anuale platite si pauze de odihna, protectie conform legislatiei impotriva discriminarii si a celei privind protectia muncii, si drepturi statutare la plati cum ar fi indemnizatia de maternitate/paternitate si cea de boala.

Angajati proprii

Daca sunteti angajat propriu, nu veti avea contract de munca cu un angajator. Este mult mai probabil sa aveti propria dvs. afacere si sa fiti contractat sa asigurati servicii contra unui onorariu, de-a lungul unei perioade de timp. Va veti plati propriile contributii sociale si impozite. Nu beneficiati de drepturi de angajat deoarece sunteti propriul dvs. sef si puteti decide, de exemplu, cat sa cereti pentru munca dvs. sau cate zile de concediu sa va acordati. Beneficiati de o anumita protectie legala.

De exemplu nu puteti fi discriminat, si aveti dreptul la un mediu de munca sigur si sanatos la sediul clientului dvs. Lucratori detasati Conform Directivei europene privind detasarea lucratorilor, acestia pot fi transferati temporar in Regatul Unit dintr-un alt stat membru. intr-un astfel de caz, contractul dvs. de munca ramane incheiat cu angajatorul roman, insa veti beneficia de aceleasi drepturi de baza ca si lucratorii britanici, inclusiv de salariu minim pe economie, drepturi conform reglementarilor privind programul de lucru, protectie conform legislatiei impotriva discriminarii si a celei privind protectia muncii.

Pentru detalii privind drepturile si responsabilitatile dvs. ca angajat, vizitati www.direct.gov.uk/employment.

Salarii

Salariul minim pe economie

Aproape toti cei care lucreaza legal in Regatul Unit, a caror varsta depaseste varsta obligatorie de scolarizare, au dreptul sa beneficieze de salariul minim pe economie (SME). Este posibil sa fiti platit mai mult decat SME, insa este interzis sa fiti platit mai putin.

Tarifele de plata sunt fixate prin lege, putand fi modificate anual la 1 octombrie. Se platesc diferite tarife in functie de varsta.

Incepand de la 1 octombrie 2007, tarifele sunt: L5,52 (L5,73 din octombrie 2008) pentru persoane in varsta de 22 ani si peste, L4,60 (L4,77 din octombrie 2008) pentru persoane in varsta de 18, 19, 20 sau 21 ani, si L3,40 (L3,53 din octombrie 2008) pentru persoane in varsta de 16 sau 17 ani.

Daca credeti ca sunteti platit prea putin de angajator, sau doriti sfaturi sau informatii despre SME, puteti suna linia de asistenta telefonica Salariul minim pe economie (0845 6000 678). Personalul acestui serviciu va poate ajuta sa stabiliti daca sunteti platit prea putin si, daca nu primiti suficienti bani, va poate ajuta sa obtineti ceea ce vi se cuvine. Toate apelurile si reclamatiile adresate liniei de asistenta sunt confidentiale. Daca doriti puteti sa faceti o reclamatie anonima; puteti de asemenea cere sa vorbiti cu cineva in propria dvs. limba.

Salariul minim in agricultura

Daca sunteti angajat in agricultura, trebuie sa vi se asigure salariul minim. In Anglia si tara Galilor trebuie sa fiti platit minimum L5,52 pe ora daca lucrati ca muncitor agricol necalificat si aveti peste 16 ani. Daca aveti o calificare, de exemplu lucrator in cresterea animalelor sau operator utilaje, trebuie sa fiti platit minimum L6,00 pe ora. in Irlanda de Nord, exista patru tarife diferite pe categorii de varsta: L5,52 pe ora (22 ani si peste), L4,60 pe ora (18 - 21 ani), L3,40 pe ora (16 - 17 ani) si L2,76 pe ora (sub varsta obligatorie de scolarizare).

Daca lucrati la o ferma peste 39 de ore pe saptamana, aveti dreptul la plata orelor suplimentare la o data si jumatate tariful orar de baza. Toate tarifele orare de mai sus sunt revizuite periodic, fiind corecte in martie 2008. In Scotia, tariful salariului minim in agricultura este diferit.

Daca aveti nelamuriri, sunati la numerele de la sfarsitul pliantului. Este important sa va notati orele lucrate!

Retineri din salariu

Angajatorii va pot retine din salariu numai daca au acordul dvs. scris anterior la aceasta sau daca legea sau contractul cu angajatorul permite sau impune retinerile.

Angajatorul va poate retine din salariu, fara sa aiba nevoie de acordul dvs., urmatoarele: 

1. Impozit si asigurari sociale in majoritatea cazurilor angajatorul sau agentia de recrutare sunt obligati sa va retina bani din salariu pentru plata contributiilor de asigurari sociale. Daca lucrati in Regatul Unit, pentru o agentie de recrutare sau pentru un angajator direct, trebuie sa platiti contributii de asigurari sociale (National Insurance) in Regatul Unit. Angajatorul sau agentia de recrutare va lua masurile necesare retinerii banilor din salariu. Daca tocmai ati inceput, sau urmeaza sa incepeti, sa lucrati, aveti nevoie de un numar de asigurare sociala.

Pentru a obtine numarul in Marea Britanie (Anglia, Scotia si tara Galilor), sunati la 0845 6000 643 pentru a va programa pentru un interviu. in Irlanda de Nord, contactati cel mai apropiat centru de asistenta sociala (Jobs & Benefits Office) si cereti serviciul National Insurance:

• Portadown – Armagh, tel. 028 3839 7200;

• Shaftesbury Square – Belfast, tel. 028 9054 5500;

• Lisnagelvin – Derry/Londonderry, tel. 028 7131 9300.

Angajatorul sau agentia de recrutare nu are nevoie de pasaportul sau actele dvs. de identitate, si nu are dreptul sa le retina. Daca este necesar, se pot face copii ale acestora. Daca cineva v-a luat pasaportul si refuza sa vi-l inapoieze, reclamati-l la politie. Unii angajatori va vor oferi de lucru fara sa va retina impozit si asigurari sociale din salariu (asa-numitul cash in hand - bani in mana). Este ilegal sa lucrati in aceste conditii.

Impozitul pe salariu britanic se plateste pentru munca depusa in Regatul Unit. Angajatorul sau agentia de recrutare va lua masurile necesare retinerii banilor din salariu. 

IMPOZITAREA CETATENILOR ROMANI CARE LUCREAZA IN REGATUL UNIT

Daca sunteti angajat in Regatul Unit mai mult de 183 de zile dintr-un an, si daca venitul dvs. este platit de un angajator din Romania, va trebui sa platiti impozit pe venit atat in Romania cat si in Regatul Unit.

Autoritatile fiscale romane vor tine cont de impozitul pe venit platit in RU cu conditia sa depuneti documentele emise de autoritatile fiscale britanice in care se precizeaza cuantumul impozitului pe venit platit in RU.

Pentru a beneficia de aceste prevederi, trebuie sa prezentati autoritatilor fiscale britanice un certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale romane. Daca venitul dvs. este platit de un angajator cu sediul in RU, va trebui sa platiti impozit pe venit numai in RU, nemaintrand sub incidenta legislatiei fiscale romane. Daca sunteti angajat propriu si ati fost impozitat in RU, suma respectiva va fi scazuta din impozitul pe venit platibil in Romania.

Pentru a evita impozitarea dubla, va trebui sa prezentati autoritatilor fiscale romane documentele eliberate de autoritatile fiscale britanice in care se precizeaza cuantumul impozitului pe venit platit in RU.

Pentru a beneficia de aceste prevederi, trebuie sa prezentati autoritatilor fiscale britanice un certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale romane.

Venitul castigat in Regatul Unit trebuie declarat autoritatilor fiscale romane inainte de data de 15 mai a anului urmator anului in care a fost castigat venitul. Declaratia de venit poate fi depusa personal sau de un reprezentant fiscal.

2. Cazare

Daca angajatorul sau agentia de recrutare va asigura cazare, pretul acesteia va fi scazut din salariu. Daca angajatorul va asigura cazarea gratuit, acesta poate sa scada din salariul minim pe economie pe care vi-l plateste o suma simbolica, fixata prin lege.

Daca insa angajatorul va asigura cazarea contra cost, legea impune o limita in ceea ce priveste retinerile din salariu pe care acesta le poate face. Angajatorul sau agentia de recrutare vor incalca legea daca depasesc aceasta limita si salariul dvs. coboara sub SME.

Suma fixata poate fi modificata pe data de 1 octombrie a fiecarui an. De la 1 octombrie 2007, suma maxima care poate fi scazuta din SME este L4,30 pentru fiecare zi de cazare (maximum L30,10 pe saptamana).

Aceasta este asa-numita alocatie de cazare. Aceste reguli sunt valabile daca cazarea va este asigurata de angajator sau un asociat al acestuia. Ele nu sunt valabile daca cazarea va este asigurata de cineva care nu are absolut nicio legatura cu angajatorul sau agentia de recrutare. Orice eventuale retineri facute insa de angajator in legatura cu cazarea respectiva, va vor afecta SME. Daca aveti nelamuriri, sunati linia de asistenta

Salariul minim pe economie (0845 600 678).

Inainte de incheia vreo intelegere privind cazarea, intrebati ce fel de cazare vi se va asigura, cine o va asigura, si care este pretul chiriei. Este necesar fie sa consimtiti in scris sa vi se retina chiria din salariu, fie sa includeti conditiile de plata in contract.

Aceste reguli se aplica in general si Salariului Minim din Agricultura, care poate fi mai mare decat salariul minim pentru anumiti lucratori.

CUM SA CALCULATI DACA PRIMITI SALARIUL MINIM PE ECONOMIE ATUNCI CAND ANGAJATORUL VA PRETINDE PLATA PENTRU CAZARE

Daca aveti nevoie de ajutor pentru a calcula daca sunteti platit sub tarif, sau daca considerati ca sunteti platit sub tarif, sunati linia de asistenta Salariul minim pe economie (0845 6000 678).

Daca tariful dvs. orar este salariul minim pe economie si angajatorul retine din el mai mult de L4,30 pe zi pentru cazare, nu veti primiti SME. Angajatorul trebuie sa rectifice aceasta.

Daca tariful dvs. orar depaseste salariul minim pe economie, suma retinuta de angajator din salariu pentru cazare nu trebuie sa va scada salariul sub SME cu mai mult de L4,30 pentru fiecare zi de cazare.

De exemplu: George este platit tariful de L5,52 pe ora pentru o saptamana de lucru de 45 de ore. Salariul sau este deci de L248,40. Din acesta i se retin saptamanal L45,00 chirie pentru cazarea care ii este asigurata sapte zile pe saptamana (nu sunt incluse alte retineri).

• Etapa I - calculati cat anume din costul cazarii se poate scadea din SME (alocatia de cazare): Cazare asigurata 7 zile pe saptamana - L4,30 x 7 = L30,10

• Etapa II - calculati diferenta dintre chiria pretinsa si alocatia de cazare: L45,00 - L30,10 = L14,90

• Etapa III - calculati salariul platit dupa retinerea diferentei: Scadeti diferenta de mai sus din plata totala - L248,40 - L14,90 = L233,50

• Etapa IV - calculati tariful orar: impartiti suma corespunzatoare salariului minim pe economie obtinut la numarul de ore lucrate - L233,50/45 = L5,18 per ora. George este platit sub tarif cu L0,34 peni pe ora.

UN ALT EXEMPLU

Alexandra este platita L6,00 pe ora pentru o saptamana de lucru de 45 ore. Salariul ei total este deci de L270,00. Din acesta i se retin saptamanal L75,00 chirie pentru cazarea care ii este asigurata sapte zile pe saptamana (nu sunt incluse alte retineri).

• Etapa I - calculati cat anume din costul cazarii se poate scadea din SME (alocatia de cazare): Cazare asigurata 7 zile pe saptamana - L4,30 x 7 = L30,10 

• Etapa II - calculati diferenta dintre chiria pretinsa si alocatia de cazare: L75,00 - L30,10 = L44,90

• Etapa III - calculati salariul platit dupa retinerea diferentei: Scadeti diferenta de mai sus din plata totala - L270,00 - L44,90 = L225,10

• Etapa IV - calculati tariful orar: impartiti suma corespunzatoare salariului minim pe economie obtinut la numarul de ore lucrate - L225,10/45 = L5,00 pe ora.

Alexandra este platita sub tarif cu L0,52 peni pe ora. 3.

Transport

Daca lucrati trebuie sa fiti platit salariul minim pe economie/din agricultura si dupa ce vi s-au retinut bani din salariu pentru transport.

Nota: Agentiile de recrutare a personalului temporar nu au dreptul sa va retina din salariu sau sa va pretinda bani pentru procesarea salariului sau pentru asigurarea de echipament de protectie.

Daca sunteti interesat, agentiile pot sa va ofere, contra cost, alte servicii cum ar fi programe de formare profesionala pentru obtinerea de noi calificari. Ele nu pot conditiona asigurarea serviciilor de gasire de locuri de munca de folosirea si plata celorlalte servicii pe care le ofera.

Ore de lucru, concedii de odihna, securitatea si sanatatea in munca

Ore de lucru

Indiferent ca sunteti angajat sau lucrati pentru o agentie, nu vi se poate impune sa lucrati mai mult de 48 de ore pe saptamana, medie calculata de-a lungul unei perioade de 17 saptamani (26 de saptamani daca lucrati la o ferma) exceptand cazul in care v-ati dat acordul scris la aceasta.

Persoanele care lucreaza noaptea in mod regulat nu au voie sa lucreze mai mult de opt ore intr-un interval de 24 de ore. Reglementarile privind programul de lucru permit ca media orelor lucrate sa fie calculata de-a lungul unei perioade de 17 saptamani, la fel ca si in cazul numarului de ore lucrate saptamanal. Lucratorii de noapte au de asemenea dreptul la un control medical gratuit.

Daca lucrati mai mult de 6 ore pe zi, aveti dreptul la o pauza de odihna de 20 de minute.

Daca aveti sub 18 ani, aveti dreptul la o pauza de odihna de 30 de minute dupa o perioada de lucru de patru ore si jumatate.

Concedii de odihna

Aveti dreptul anual la un concediu de odihna platit de 4,8 saptamani de lucru. Deci, daca aveti contract de munca de un an si lucrati 5 zile pe saptamana, aveti dreptul la 24 de zile de concediu platit. Daca contractul dvs. este de sase luni, si lucrati 5 zile pe saptamana, aveti dreptul la 12 zile de concediu platit. Aceste zile pot include sarbatori publice - verificati termenii contractului dvs. Daca lucrati in sectorul agricol, aveti dreptul la 31 de zile de concediu platit pe an (15,5 zile daca aveti contract de sase luni) inclusiv sarbatori publice. Daca in momentul incheierii contractului nu aveti luate toate zilele de concediu la care aveati dreptul, angajatorul va trebui sa vi le plateasca.

Securitatea si sanatatea in munca

Angajatorul si agentia de recrutare sunt obligati prin lege sa respecte standardele de securitate si sanatate in munca, si sa va asigure instruirea necesara pentru a va putea desfasura activitatea in conditii de siguranta.

Daca va ingrijoreaza ceva, discutati problema initial cu angajatorul sau agentia de recrutare. Daca nu se iau masuri sau nu sunteti multumit de masurile luate, puteti contacta linia telefonica de informare a Directiei Securitate si Sanatate in Munca (0845 345 0055). Spuneti operatorului in ce limba doriti sa vorbiti. Operatorul va obtine, intr-un minut sau doua, legatura cu un interpret, si veti putea continua apelul in limba dvs. Puteti de asemenea furniza informatii pastrandu-va anonimatul; in cazul in care reclamatia va fi investigata ulterior, identitatea dvs. va ramane confidentiala.

Directia Securitate si Sanatate in Munca (HSE) publica informatii pentru lucratori si pe site-ul ei Web, la www.hse.gov.uk.

Daca lucrati in agricultura sau in sectorul de procesare a produselor alimentare, solicitati personalului liniei telefonice de informare a Directiei Securitate si Sanatate in Munca un exemplar al cardului de buzunar Munca in RU pentru cetatenii straini, sau cititi-l online la www.hse.gov.uk/pubns/romanian/indg410.pdf.

Daca aveti acces la Internet puteti descarca acest card si alte pliante utile de la www.hse.gov.uk/languages/romanian/index.htm.

Accesul la asistenta medicala

In general aveti dreptul la tratament gratuit asigurat de Serviciul Medical National Britanic, insa va trebui sa platiti anumite lucruri cum ar fi medicamentele prescrise, tratamentul dentar si o parte a serviciilor de optica medicala. Pentru a beneficia de acest tratament in calitate de vizitator in RU, aveti nevoie de Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS) pe care il puteti obtine daca va platiti contributiile de asigurari sociale in Romania. Cardul CEASS este folosit in RU pentru a confirma ca aveti dreptul la „toate tratamentele necesare” pe durata vizitei dvs.

Pentru informatii privind obtinerea cardului, contactati Casa de Asigurari de Sanatate din judetul in care locuiti sau in care sunteti asigurat, Autoritatea de Asigurare Medicala Nationala la 0044 021 302 6236, sau [email protected].

Cardul CEASS nu acopera tratamente pre-planificate. Daca veniti in RU pentru a va stabili aici in mod legal, nu aveti nevoie de cardul CEASS. Veti beneficia de asistenta medicala gratuita in cadrul Serviciului Medical National Britanic. Toate persoanele stabilite legal in RU beneficiaza de aceasta, rezidenta stabila si continua fiind singurul criteriu de acces la asistenta medicala de stat. Este posibil sa vi se ceara sa dovediti ca sunteti stabilit legal in RU.

Va puteti prezenta la un dispensar si solicita sa fiti inscris ca pacient al Serviciul Medical National. Daca nu reusiti sa gasiti un dispensar, puteti cere ajutorul Trustului de Asistenta Medicala Primara. Daca nu va simtiti bine consultati initial medicul de familie.

Daca este vorba de o urgenta medicala, mergeti direct la Sectia de Urgente a spitalului local, sau sunati la 999 si solicitati o ambulanta.

Dreptul la ajutoare sociale pe perioada sederii in RU depinde de statutul dvs. de lucrator angajat sau de angajat propriu. Daca va imbolnaviti sau ramaneti insarcinata si doriti sa solicitati ajutoare sociale de la stat, contactati centrul Jobcentre Plus local pentru informatii privind drepturile pe care le aveti la ajutoare sociale si indemnizatii britanice.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora