Conditii de viata in Austria

Data: 14 decembrie 2011   Ora: 11:11

1. Care sunt dispozitiile privind sistemul politic, administrativ si juridic?

Ø  Austria este o republica democratica. Teritoriul Republicii Federale este format din noua state federale sau provincii (land-uri), care reprezinta o entitate monetara, economica si vamala uniforma. Viena este capitala federala si sediul autoritatilor federale supreme.

Ø  Cinci partide politice sunt reprezentate in Parlamentul austriac: Partidul Popular Austriac (ÖVP), Partidul Social - Democrat din Austria (SPÖ); Partidul Liberal Austriac (FPÖ), Alianta pentru Viitorul Austriei (BZÖ) si Grupul Verzilor.

Ø  Cetatenii austrieci  au dreptul de a vota, de la varsta de 16 ani, in cadrul alegerilor pentru Adunarea Nationala (Nationalrat – Parlamentul national), si Parlamentul Provincial (Landtag - Parlamentul unei provincii sau unui land), consiliul municipal (cetatenii UE rezidenti in municipalitate pot vota, de asemenea), alegerea membrilor austrieci a Parlamentului European si Presedintele Federal (cetateni din alte state membre ale UE cu resedinta principala in Austria pot alege sa voteze fie pentru deputati austrieci in cadrul Parlamentului European fie pentru deputati europeni din tara lor de origine). Alte instrumente ale democratiei sunt referendumul sau plebiscitul (Volksbefragung, Volksabstimmung, Volksbegehren).

Ø  Parlamentul national este principalul organ legislativ si este ales o data la cinci ani. Exista un sistem in trei etape de vot proportional, prin care un vot poate fi exprimat pentru un partid si in plus un vot preferential poate fi acordat pentru candidati individuali. Voturile exprimate sunt combinate in mandate.

Ø  Presedintele federal este ales direct de popor la fiecare sase ani. In cazul in care un candidat obtine mai mult de 50% din voturi, el este castigatorul.

Ø  Parlamentul Provincial reprezenta interesele cetatenilor in provinciile individuale si este ales o data la 5-6 ani, iar consiliul municipal la fiecare 5-6 ani. Fiecare provincie federala (land) este administrat de catre un guvern provincial, care este condus de un prim-ministru ales de catre Parlament.

Ø  Una dintre atributiile guvernului federal este de a aproba un proiect de lege, care este apoi prezentat Parlamentului. Guvernul federal este condus de cancelarul federal, care, impreuna cu vice-cancelarul, ministri si secretari de stat federal, conduc activitatea guvernului.

Ø  Judecatorii in Austria sunt independenti in exercitarea mandatului lor. Instantele de drept civil si penal sunt verbale si publice.

Ø  Curtea finala de apel pentru procedurile civile si penale este Curtea Suprema. Sistemul judiciar este separat de executiv, la toate nivelurile de competenta.

Ø  Ca si in alte tari, exista patru niveluri de autoritate judiciara in Austria: instantele districtuale (Bezirksgericht); instantele regionale (Landesgericht): prima, eventual si a doua instanta; Tribunalul Regional Superior (Oberlandesgericht): a doua instanta; Curtea Suprema (Oberster Gerichtshof): a treia si, ocazional, a doua instanta. Tribunalul Administrativ (Verwaltungsgericht) se ocupa cu litigiile in legatura cu deciziile luate de autoritatile administrative. Curtea Constitutionala (Verfassungsgericht) se ocupa de actiunile impotriva autoritatilor federale, provinciale, regionale sau municipale. In zilele instanta (de exemplu, o zi pe saptamana, la judecatoriile de district), persoanele interesate pot primi informatii in cadrul unei prime consultatii juridice gratuite cu privire la drepturile si obligatiile lor in instanta.

Ø  Toti cetatenii se bucura de drepturi fundamentale: "Toti cetatenii sunt egali in fata legii. Nimeni nu poate fi discriminat sau favorizat pe baza nasterii, sexului, originii, clasei sau religie ". In 1958 Austria a ratificat Conventia pentru apararea drepturilor omului si a Libertatilor Fundamentale a Consiliului Europei.

Ø  Serviciul Austriac de Ocuparea a Fortei de Munca - AMS, cu centrele sale provinciale si agentiile regionale, are rolul de a oferi sfaturi, indrumare si sprijin pentru solicitantii de locuri de munca si somerii din Austria. Consultarea directa este oferita prin intermediul agentiei regionale competente din provincia de resedinta a persoanei.

2. Care sunt reglementarile privind veniturile si impozitarea?

Ø  Castigul salarial mediu brut anual al lucratorilor angajati cu norma intreaga in Austria, in 2008, a fost de 28 590 EUR. Venitul mediu este mai scazut in Tirol si cel mai ridicat in Austria Inferioara.

Ø  Impozitul pe venit (Einkommensteuergesetz) se refera la anumite tipuri de venituri: veniturile din agricultura si silvicultura, din activitati independente, din comert si activitati mestesugaresti, din ocuparea fortei de munca, din activele de capital, din chirii si leasing, etc. In Austria exista o rata progresiva a impozitului pe venit (00-50%). Impozitul pe venit in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca este denumit, de asemenea, venit fiscal. Nivelul impozitului pe venit depinde de venitul impozabil primit intr-un an calendaristic.

Ø  Impozitul pe venitul persoanelor angajate este dedus din salarii la sursa, impreuna cu contributiile de asigurari sociale si este transferat de catre angajator la birourile competente. Impozitul retinut este o plata in avans cu privire la impozitul anual datorat, care este reglementat doar o data cu impunerea anuala (Arbeitnehmerveranlagung, anterior Lohnsteuerausgleich), care corespunde cu declaratia contribuabilului. Diverse cheltuieli pot fi compensate cu impozitul pe venit, in functie de circumstante, de exemplu alocatia unicului sustinator de familie, alocatia parintelui care creste copiii singur si sume forfetare, diurnele si cheltuielile speciale cum ar fi alocatia pentru copii, indemnizatia forfetara pentru navetisti, cheltuieli profesionale (de ex. pentru Internet, relocare, etc.) si cheltuieli extraordinare (de ex. taxe de spitalizare, cheltuielile pentru medicamente).

Ø  Din 2009, costurile de asistenta pentru copii, cum ar fi pentru gradinite si privind ingrijirea de dupa-amiaza (Nachmittagsbetreuung), sunt deductibile. In multe cazuri, ca urmare a evaluarii impozitului anual, puteti primi inapoi o parte din impozitul pe care l-ati platit.

Ø  Contributiile de asigurari sociale  trebuie sa fie platite atat de angajati cat si de angajatori (exceptie: asigurarea in caz de accident este platita numai de catre angajatori). In 2010, vor aplica urmatoarele tarife (atat angajatilor si a cotelor de angajator):

 • Pentru asigurare de sanatate: lucratori, lucratori independenti, lucratori care desfasoara activitati independente de putin timp (Legea privind asigurarile sociale pentru afaceri - Gewerbliches Sozialversicherungsgesetz - GSVG): 7.65%;
 • Pentru asigurare in caz de accident: lucratori, lucratori independenti: 1,4%;
 • Pentru asigurare in caz de somaj: lucratori, lucratori independenti: 6%;
 • Pentru asigurare de pensie: lucratori, lucratori independenti: 22,8%, lucratori care desfasoara activitati independente de putin timp (GSVG): 16,25% .

Ø  In plus, angajatii si lucratorii independenti platesc 0,5% din venitul lor brut pentru contributia la Camera de munca si 0,50% pentru taxa de constructie de locuinte (aceasta din urma nu este platita de lucratorii independenti). Exista, de asemenea, dupa caz, contributii sindicale si impozite bisericii (contributia la o comunitate religioasa, care este dedusa direct din venit: 1,25% din venitul/salariul brut), care este datorata doar de catre angajati.

Ø  Alte impozite (din 2009): impozitul pe pamant, impozitul pe autovehicule (taxa de asigurare bazata pe capacitatea motorului), taxa pe valoarea adaugata: aceasta este platita ca impozit pe achizitionarea unui produs sau serviciu de catre consumatorul final (10-20%); impozitul corporatiilor: persoanele juridice nu platesc impozitul pe venit, dar platesc impozitul pe corporatie/profit (25%); impozitul municipal: intreprinderile platesc impozit municipalitatii in care se afla sediul lor de afaceri (3% din baza de evaluare); impozitul pe cifra de afaceri: proprietarii de afaceri a caror cifra de afaceri anuala depaseste 30000 euro sunt cei care platesc acest impozit, de 20%; impozitul pe castigurile de capital, etc. Mai multe informatii cu privire la diversele impozite pot fi obtinute de la Oficiile Federale de Finante, unde se si platesc si de la Ministerul Federal al Finantelor.

Ø  Austria a incheiat acorduri de dubla impozitare cu toate statele membre ale UE si multe alte tari.

3. Care este costul vietii?

Ø  In 2005, austriecii au cheltuit in medie pe cap de locuitor din populatia adulta si pe gospodarie 0,8% din venitul lor pentru educatie, 2,6% pentru comunicatii, 2,8% pe bauturi alcoolice si produse din tutun, 3,1% pentru sanatate, 5,5% pe sectorul de Hoteluri/Restaurante/cafenele, 5,6% pe imbracaminte si incaltaminte, 6,2% pe renovarea de locuinte, 12,6% pe agrement/sport/hobby-uri, 13% pe produse alimentare si bauturi non-alcoolice, 16,1% pe transport si 22,3% pentru locuinte si energie.

Ø  Cheltuielile lunare de intretinere a locuintei sunt cele mai ridicate in Salzburg si Tirol si cele mai scazute in Carintia.

Ø  1 litru de lapte costa intre 0.69 si 1 euro, 500 de grame de grau si paine de secara costa 1.95 euro, 500 de grame de paine integrala 2.20 euro, 1 kilogram de zahar 0.99 euro, 1 kilogram de faina 1.15 euro, 1 kilogram de mere 2.49 de euro, 1 litru de apa minerala costa de la 0.43 euro, 1 litru de suc de portocale costa de la 0.99 euro, 1 litru de Coca-Cola 1.19 euro, 250 de grame de unt 1.49 euro, 0,5 litri de bere costa de la 0.80 euro, 500 de grame de cafea costa de la 3 euro, 1 litru de vin costa de la 2.30 euro, in functie de calitate, 1 bilet de cinema 5-9 euro, 1 hamburger costa 1 euro, un ziar 0.50-1.20 euro, transportul public (o calatorie doar) 1.40-2 euro, 1 litru de benzina 1.07 euro, 1 litru de motorina 0.96 euro, o masa la un restaurant (supa, felul principal, desert si bauturi) de la 25 euro, un tricou de la 5-10 euro in functie de calitate, o pereche de blugi 50-70 euro in functie de calitate, 1 kilowatt-ora de gaz (pretul de baza), de exemplu, 3.8 centi, 1 kilowatt-ora de electricitate de exemplu, 9.9 centi.

Ø  Costurile cu energia (gaze si energie electrica), costurile locuintelor si costul de benzina, motorina si uleiul pentru incalzire au crescut in ultimii ani; costul de petrecere a timpului liber, hobby-uri si sport si de locuinte si de energie este relativ mare in comparatie cu media UE.

Ø  Mai multe informatii:

 • Vergleichende Preisniveaus (niveluri comparative de pret): http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/product_details/dataset?p_product_code=TSIER010
 • Sondaj realizat pe consumatori in 2004/2005:
 • http://www.statistik.at/web_de/statistiken/soziales/verbrauchsausgaben/konsumerhebung_2004_2005/index.html


4. Care sunt conditiile de cumparare/inchiriere a unei locuinte?

Ø  Achizitia unei locuinte:

Ø  Cand cumparati o casa sau un apartament in Austria, achizitionati de asemenea terenul pe care acestea sunt construite. Contractul de cumparare poate fi incheiat in scris si verbal.

Ø  Pana la momentul in care contractul este incheiat, in mod normal, se aplica procedura urmatoare: dupa una sau mai multe vizionari, vanzatorul sau reprezentantul sau solicita o oferta scrisa de la dvs. in care puteti confirma ca va angajati in mod oficial sa achizitionati proprietatea la pretul de pe oferta. Dupa aproximativ doua saptamani trebuie sa fiti notificati cu privire la decizia vanzatorului. In cazul in care vanzatorul este de acord, contractul este definitiv. In oferta, toate asigurarile verbale ale vanzatorului trebuie sa fie repetate in scris. Inainte de a va inainta oferta, ar trebui sa verificati ca vanzatorul este si proprietar, care se poate face prin verificarea inscrierii in registrul cadastral. Registrul cadastral poate fi gasit la instanta districtuala si parti importante din acesta pot fi inspectate.

Ø  Preturile apartamentelor si caselor depind de o serie de variabile cum ar fi localizarea, conexiuni de transport, infrastructura, etc. Pretul de achizitie nu poate fi in principiu mai ridicat decat costurile de finalizare, plus un maxim de 5%.

Ø  Daca doriti sa verificati un pret de achizitie, puteti merge la curtea districtuala sau, daca se gaseste, la o agentie de mediere. In plus fata de pretul de achizitie, mai sunt cheltuielile cu agentiile imobiliare (3% din pretul de achizitie plus 20% taxa pe valoarea adaugata), impozitul pe achizitia terenului (3,5% din pretul de achizitie), taxa de inregistrare a terenului (1% din pretul de achizitie), cheltuielile notariale, etc.

Ø  In 2009, costul mediu a fost de 341 euro pe metru patrat.

Ø  Avand in vedere ca achizitionarea de proprietati in Austria este foarte complicata, trebuie sa solicitati intotdeauna recomandari din partea expertilor in locuinte, la centrele de consiliere sau de la notari. Notari pot fi gasiti pe site-ul: http://www.notar.at.

Ø   Chiria:

Ø  Chiria pentru cele mai multe apartamente, locuinte obtinute prin consiliu (Gemeindewohnungen) si prin intermediul asociatiilor (Genossenschaftswohnungen) din Austria este reglementata de catre Legea privind Proprietarul si Chiriasul (Mietrechtsgesetz). Aceasta clasifica apartamentele mai vechi pentru inchiriat in conformitate cu dispozitivele de fixare a acestora si accesoriile lor (incalzire, daca exista WC pe coridor sau in apartament, apa calda, etc.), dar stabileste, de asemenea, sume maxime si recomandate de inchiriere a locuintelor, perioade de preaviz, etc. Locuintele cu o singura familie si apartamentele de compania de serviciu nu sunt acoperite in general de aceasta lege.

Ø  Transferul de mobilier sau de active este permis. Avansuri privind chiria si depozitele sunt intalnite de obicei la inchirierea de apartamente in cladiri vechi.

Ø  Plata chiriei pe metru patrat depinde de o serie de factori, cum ar fi conexiunile de transport, infrastructura, locatia si facilitatile oferite. In 2009, chiria medie a apartamentelor (chirie si cheltuieli de operare) a fost intre la 416 si 609 euro pe metru patrat.

Ø  In 2009, cel mai mare cost pe proprietate era in Vorarlberg, la o medie de 524 de euro, urmata de Salzburg (501 euro) si Tirol (482 euro). Provinciile din Austria Inferioara (385 euro), Carinthia (369 euro) si Burgenland (373 euro) au fost printre cele mai ieftine. Apartamentele mai mici sunt de multe ori mai scumpe pe metru patrat decat cele mari.

Ø   Costul serviciilor (aproximativ 25% din chiria neta), plus incalzirea, gazele si energie electrica, sunt suplimentare.

Ø  Inainte de a incheia un acord de inchiriere sau contract de cumparare, ar trebui sa va adresati organismelor relevante de consultanta, ca de exemplu Asociatia chiriasilor (Mietervereinigung), Asociatia pentru protectia chiriasilor (Mieterschutzverband), Asociatia de informare a consumatorilor (Verein für Konsumenteninformation), Camera de Munca (Arbeiterkammer).

5. Cum este reglementat sistemul sanitar?

Ø  Fiecare provincie/land din Austria are administratia proprie de sanatate si fiecare district are propriul sediu responsabil de serviciile de sanatate. Toate comunele mai mari sunt obligate prin lege sa angajeze un medic municipal (medic general).

Ø  In principiu, orice persoana asigurata are dreptul sa apeleze la facilitatile oferite de serviciul de sanatate din Austria (examene medicale, examenele preventive, consultari de maternitate, examinarile pulmonare, etc.). Costurile sunt suportate de sistemul austriac de asigurari sociale sau sistemul de asigurari sociale din statul de origine.

Ø  Fondul de asigurari de sanatate plateste vizitele medicale, medicamentele (de pana la 5 euro pe medicament, in 2010) si spitalizarea (maximum 10 euro pe zi) si asigura totodata indemnizatii in caz de boala platite in urma expirarii dreptului la remuneratie platita de catre angajator.

Ø  Primul punct de contact este medicul generalist din municipiul sau din apropierea dumneavoastra. Acesta va efectua examinarile generale, dar ofera, de asemenea, teste de baza de sange, examinari ale inimii (EKG) si tratamente fizice. Atunci cand este necesar, medicul generalist va poate indruma la un specialist sau la departamentul ambulatoriu al unui spital. Puteti merge de asemenea direct la medici specialisti din apropierea dumneavoastra. In localitatile mai mari exista de obicei un dentist rezident. Trebuie sa va programati consultatia la stomatolog si la medicul specialist.

Ø  Daca aveti nevoie de tratament medical, atat dvs. cat si persoanele aflate in ingrijirea dvs. va trebui sa detineti un card de asigurare (card „E”) de fiecare data cand vizitati un medic, care este in acelasi timp, un card european de asigurare de sanatate. Astfel, pentru dvs. tratamentul medical este de obicei gratuit de la medicii care au un contract cu fondul de asigurare (cardul E). Vizitatorii si solicitantii de locuri de munca sunt de obicei tratati gratuit in caz de urgente medicale. In orice caz, trebuie sa aveti formularul E relevant la dvs.

Ø  Medicii privati trebuie platiti, de obicei, in numerar sau prin ordin de plata, iar un procent relativ mic din cost este rambursat prin fondul de asigurari de sanatate la prezentarea facturii.

Ø  Deoarece exista un serviciu foarte bun de sanatate publica in Austria, numarul de spitale private si clinici private este relativ mic. Cu toate acestea, puteti obtine, de asemenea, un tratament privat in spitalele publice.

Ø  Serviciul medical de urgenta este disponibil intre orele 19.00 - 7.00, de luni pana vineri si toata ziua de sambata, duminica si de sarbatorile legale, prin apelarea 141 (acest numar de telefon se aplica in toata Austria).

6. Cum este reglementat sistemul de invatamant?

Ø  Copiii foarte tineri si prescolarii pot fi dati la crese (Kinderkrippen), la gradinita (de la varsta de 3 – 6 ani) si clasele de pre-scolari (de la varsta de 5 ani). Copiii foarte mici (in medie, de la varsta de 2 ani) sunt, de asemenea, supravegheati in grupuri foarte mici de supraveghere a copiilor (Tagesmütter), in special in orasele mici si zonele rurale.

Ø  Scolarizarea este obligatorie in Austria. Primii patru ani de invatamant obligatoriu se realizeaza in scolile primare (Volksschule sau Grundschule), iar de la varsta de 10 ani copiii pot merge fie la liceu (ciclu inferior) sau la o scoala secundara (Hauptschule, sau Kooperative Mittelschule), sau in anumite provincii, de exemplu, Viena, la o „scoala noua medie" (Neue Mittelschule) sau pot urma un gimnaziu. Toate tipurile de scoli cuprind patru niveluri de invatamant.

Ø  De asemenea, exista scoli speciale pentru copiii cu dizabilitati sau copiii cu nevoi educationale speciale (de exemplu, dificultati severe de invatare, etc.) pentru primii 8-9 ani de educatie scolara pe care o primesc. In multe cazuri, cu toate acestea, acesti copii sunt educati, de asemenea, alaturi de ceilalti in scoli obisnuite, in „clase de integrare”.

Ø  Al noualea an scolar (varsta de 14-15 ani) poate fi finalizat intr-o scoala politehnica (Polytechnische Schule) (o scoala care stabileste orientarea profesionala si pregatirea pentru o ucenicie) sau in alte tipuri de scoli. Alte tipuri de scoala includ: scoli profesionale intermediare (de la varsta de 14 ani, clasele 9-11 sau a 12-a), incheiate cu un examen tehnic; scoli profesionale superioare (de la varsta de 14 ani, clasele 9-13), care se incheie cu o examinare tehnica si examinarea de terminare a scolii generale sau de bacalaureat (Matura). La terminarea scoli profesionale, este posibil ca elevii sa fi obtinut calificari pentru una sau mai multe profesii sau ocupatii.

Ø  Instruirea pentru 270 profesii poate fi obtinuta prin intermediul formarii profesionale de baza (ucenicie), de la varsta de 15 ani. Cele mai multe cursuri de formare profesionala si ucenicie dureaza intre 3 si 4 ani. Ocupatia este invatata la locul de munca si la scoala profesionala simultan. Dupa perioada de ucenicie, tanarul (ucenic) trece un examen final de ucenicie si devine un tehnician sau artizan calificat (Geselle).

Ø  Matura (examenul de bacalaureat) este o conditie prealabila pentru invatamantul superior (universitate, academie, universitate tehnica, colegiu). In Austria exista o varietate de optiuni privind cursurile de studii tehnice, umaniste, arte si in alte domenii de studiu. Universitatile tehnice ofera formare practica si faciliteaza accesul direct la o profesie. Colegiile de invatamant superior (pädagogische Hochschule) ofera cursuri de formare pentru cadrele didactice de la scoli primare, scoli secundare, scoli speciale si scoli politehnice.

Ø  In Austria exista, de asemenea, colegii generale si profesionale si universitati tehnice si cursuri universitare pentru oamenii care lucreaza, oferite sub forma cursurilor la seral.

Ø  Scolile private in Austria reprezinta aproximativ 8% din numarul total de scoli. Scolile private sunt cu taxa, insa la scolile de stat nu se percep taxe. Calitatea scolilor de stat este foarte mare in comparatie cu alte sisteme de educatie din Europa.

7. Cum este viata sociala si culturala?

Ø  Cele mai multi austrieci petrec o parte considerabila din timpul lor liber, in cluburi si societati. Week-end-urile sunt folosite fie pentru a vizita prietenii si rudele si de a merge in excursii fie pentru a merge in cluburi.

Ø  In functie de facilitatile culturale disponibile, austriecii isi folosesc timpul liber pe care-l au seara pentru a merge la cinematograf, teatru sau opera.

Ø  In mediul rural oamenii se intalnesc seara la hanuri locale sau in alte locuri. Sportul joaca, de asemenea, un rol major in activitatile de agrement. Jogging-ul si mersul pe jos, cu bicicleta si inotul sunt printre sporturile preferate de austrieci. In mod traditional, exista cluburi de fotbal in numeroase orase si sate. In cele mai multe provincii occidentale, schiul este foarte popular, in special in randul copiilor si tinerilor (existand cluburi de schi). Pe lacuri si anumite rauri, se practica navigatia si canotajul.

Ø  Chiar si in sate si orasele mici sunt diferite cluburi si societati (echipe de fotbal, brigazi de pompieri voluntari, coruri, cluburi de gimnastica, grupuri de costum traditional, formatii, cluburi sportive, etc.) In orasele mari exista o gama larga de atractii culturale (teatru, cinema, expozitii de arta) si facilitati de sport (tenis, volei, centre de fitness, etc.).

Ø  In majoritatea domeniilor Biserica sponsorizeaza activitatile, de exemplu, grupuri de familie, grupuri de femei si grupuri de copii (Jungschar), cu accent pe o varietate de teme religioase. Foarte des Biserica se implica in proiecte locale, regionale si interregionale.

8. Care sunt dispozitiile privind viata privata (nastere, casatorie, deces)?

Ø  Nasterea:

Ø  Din momentul in care o femeie ramane insarcinata, trebuie sa-si notifice angajatorul imediat, iar din acel moment este protejata impotriva concedierii timp de patru luni dupa nastere. Aveti dreptul la examinari gratuite "Mutter-Kind-Pass" (pentru mama si copil), chiar daca nu aveti asigurare de sanatate. Mutter-Kind-Pass/ul pot fi obtinute de la medicul ginecolog, de la medicul generalist sau de la unitatile mobile de examinare sau de la casele regionale de asigurari de sanatate. Trebuie sa va inregistrati la un spital sau o maternitate. Se pot efectua de catre aceste unita?i, de asemenea, vizite la domiciliu pentru nastere. In cadrul acestor vizite puteti afla tot ce  trebuie cunoscut despre nastere. 

Ø  Dupa nastere:

Ø  Trebuie sa efectua?i demersurile necesare eliberarii unui certificat de nastere, nu mai tarziu de o luna de la data nasterii, la Oficiul Registrului (Standesamt); copilul este inclus gratuit in asigurarea de sanatate a Dumneavoastra. Se va elibera o dovada (un card) de sanatate ?i pentru copilul dumneavoastra. Alocatia de ingrijire a copiilor (Kinderbetreuungsgeld) este suportat din fondul de asigurari de sanatate si prestatii familiale (Familienbeihilfe). In plus, ar trebui sa va inregistrati copilul la Oficiul de inregistrare, si sa face?i demersurile pentru inregistrarea copilului in pa?aportul Dv. (contactati in acest sens, Ambasada Romaniei in Austria). Din 2008, toate serviciile administrative referitoare la nastere (inregistrarea, eliberarea certificatului de nastere, etc.) sunt gratuite.

Ø  Casatoria:

Ø  In Austria, casatoria este valabila numai daca este efectuata de catre un grefier. Ceremoniile religioase de casatorie nu sunt valabile din punct de vedere legal pentru autoritatile austriece. Casatoria persoanelor de acelasi sex nu este posibila in Austria, dar de la 01.01.2010, un parteneriat intre persoanele de acelasi sex poate fi inregistrat la autoritatea competenta din districtul administrativ (birourile municipale – Magistrat, in orase, birourile administratiei districtuale – Bezirkshauptmannschaft, in alta parte). Puteti obtine informatii suplimentare de la Oficiul Registrului (Standesamt) la birourile municipale sau birourile administratiei districtului.

Ø  Decesul:

Ø  In cazul unui deces care are loc la domiciliu, trebuie sa contacta?i un medic care sa constate ?i sa confirme in scris decesul. De asemenea, familia urmeaza sa se adreseze autorita?ilor locale pentru eliberarea certificatului de deces (care se elibereaza de catre serviciul de stare civila din localitatea unde s-a produs decesul). In cazurile in care familia dore?te ca inmormantarea sa se efectueze in ?ara, se va contacta o firma de servicii funerare (Bestattungsinstitut), iar aceasta se va ocupa, contra unor taxe, de toate formalitatile privind transportul in ?ara. Daca decesul survine in spital, un azil de batrani sau un sanatoriu, unitatea respectiva se va ocupa de formalita?ile privind constatarea ?i confirmarea decesului respectiv.

9. Cum este reglementat transportul?

Ø  Austria are una dintre cele mai dezvoltate retele de transport din Uniunea Europeana. O retea densa de autobuze si feroviara traverseaza toata Austria. Viena are o retea de transport public bine dezvoltata.

Ø  Autostrazile - pentru utilizarea autostrazilor in Austria trebuie platita o taxa. De asemenea, pentru a circula pe autostrazi, trebuie sa obtineti o rovinieta la granita cu Austria (Autobahnvignette), care poate fi cumparata la orice oficiu postal sau magazin de tutungerie (Trafik) din Austria si la posturile de frontiera si spatii de servicii pe autostrada.

Ø  Transportul public - in orasele mari exista diferite oferte de pret pentru calatoria cu transportul public. Un singur bilet (pentru o calatorie), costa de o medie de 1.7-2.2 euro. In multe orase, cu toate acestea, exista abonamente zilnice, saptamanale, lunare sau anuale, precum si oferte speciale pentru turisti. In orasele mai mari, bilete pentru o singura calatorie si carduri pentru mai multe calatorii pot fi obtinute de la automate sau de la sofer de obicei. In afara oraselor poate fi folosit autobuzul si transportul feroviar. Un bilet pentru o calatorie de aproximativ 15 km costa in medie de la 1.80 EUR. Daca utilizati servicii de transport in interiorul unui oras, de multe ori platiti un tarif redus local. Exista totodata reduceri pentru anumite categorii de calatori (copii, pensionari, studenti).

Ø  Calea Ferata Federla Austriaca (ÖBB): puteti cumpara bilete de la orice statie, dar si de la agentii de turism care vand bilete sau de la automatele de bilete (pentru transport regional) si de la conductor (pentru trenuri intercity).

Ø  Transportul aerian: Puteti obtine informatii cu privire la tarifele de transport aerian la orice aeroport din Romania sau de la orice aeroport din Austria.

   
 • Credite


  Compara »
 • Depozite la Termen


  Compara »    Stiri ultima ora